Home > Πρώτο Θέμα > Κανένα κρούσμα δεν σημειώθηκε στην Δράμα Αυστηρότερα τα μέτρα βιοασφάλειας στο κυνήγι για αποφυγή κρουσμάτων της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Κανένα κρούσμα δεν σημειώθηκε στην Δράμα Αυστηρότερα τα μέτρα βιοασφάλειας στο κυνήγι για αποφυγή κρουσμάτων της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Κανένα κρούσμα δεν σημειώθηκε στην Δράμα

Αυστηρότερα τα μέτρα βιοασφάλειας

στο κυνήγι για αποφυγή κρουσμάτων

της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Γ. Ελευθεριάδης μιλάει στον «Π.Τ.»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Εντείνονται τα μέτρα βιοασφάλειας κατά τη θήρα και τη διαχείριση των θηραμάτων, ενώ γίνονται αυστηρότερες οι κυρώσεις στους κυνηγούς, στο πλαίσιο επιτήρησης της νόσου, της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,  με ένα εξαιρετικά επείγον έγγραφό της προς τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, τις Περιφέρειες και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, εφιστά την προσοχή στην αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας από πλευράς όλων των κυνηγών κατά τη θήρα και τη διαχείριση των θηραμάτων.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργείου, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας «Η Άρτεμις», κ. Γιώργο Ελευθεριάδη. Όπως ανέφερε ο κ. Ελευθεριάδης, τόσο ο Σύλλογος της Δράμας, όσο και οι υπόλοιποι Κυνηγετικοί Σύλλογοι του νομού μας, Δοξάτου, Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου, ενημερώνουν συνεχώς τα μέλη τους προκειμένου να διατηρούνται τα μέτρα βιοασφάλειας ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση κάποιου κρούσματος στην περιοχή μας.

Μάλιστα, πριν από περίπου ένα μήνα οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Δράμας, Δοξάτου, και Προσοτσάνης, πραγματοποίησαν ενημερωτική συνάντηση για την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

ELEFTHERIADHS GIORGOS

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ομάδων κυνηγών αγριόχοιρου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης των εν λόγων Κυνηγετικών Συλλόγων.

«Πρόκειται για ένα πολύ μεταδοτικό νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων και η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας κρίνεται απαραίτητη.

Έχουμε επιστήσει την προσοχή των κυνηγών, προκειμένου να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, να χρησιμοποιούν γάντια και σακούλες, καθώς και να διαθέτουν απολυμαντικά προϊόντα.

Στην χώρα μας δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής κάποιο κρούσμα αφρικανικής πανώλης, ενώ η βόρεια πλευρά της γειτονικής Βουλγαρίας, πλήττεται από την ασθένεια», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Ελευθεριάδης.

Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου, παρά το γεγονός ότι η νόσος έχει εντοπισθεί σε πολύ μικρή απόσταση από τα ελληνικά σύνορα, και παρά τις ενημερώσεις που έχουν γίνει τόσο σε επίπεδο κεντρικό όσο και σε επίπεδο Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σχετικά με την σημασία τήρησης μέτρων βιοασφάλειας κατά τη θήρα για την αποφυγή διασποράς του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, στο διαδίκτυο έχουν αναρτηθεί το τελευταίο διάστημα, φωτογραφίες (από την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο) από Έλληνες κυνηγούς, οι οποίοι εκθέτουν τους αγριόχοιρους που θηρεύουν ως «τρόπαιο» σε ανοικτά οχήματα μεταφοράς, χωρίς συσκευασία, και χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο βιοασφάλειας.

Όπως εξηγεί ο κ. Ελευθεριάδης, τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν παρατηρηθεί από κυνηγούς της περιοχή μας, ενέργειες οι οποίες όμως δεν μπορούν να ελέγχονται πάντα, ενώ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι είναι απαραίτητο να διατηρούνται από όλους τα μέτρα βιοασφάλειας για να μην υπάρξει κάποιο κρούσμα και στην περιοχή μας.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι αυτές οι πρακτικές, θα έχουν καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση εισόδου του ιού στη χώρα, λόγω της ταχείας διασποράς του ιού και της μεγάλης ανθεκτικότητας αυτού στο περιβάλλον, με επιπτώσεις μεταξύ άλλων και στη θήρα, ενώ επιφέρουν την επιβολή προστίμων από τις κτηνιατρικές αρχές, για πιθανή διασπορά μεταδοτικών νοσημάτων των ζώων.