Home > νέα > «Κανένα πρόβλημα με γεωργικά φάρμακα και υπολείμματά τους στις καλλιέργειες της Δράμας» Μιλάει στον «Π.Τ.» ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας Κ. Σίμογλου

«Κανένα πρόβλημα με γεωργικά φάρμακα και υπολείμματά τους στις καλλιέργειες της Δράμας» Μιλάει στον «Π.Τ.» ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας Κ. Σίμογλου

Η ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας για τις φήμες περί γεωργικών φαρμάκων σε οπωροκηπευτικά

«Κανένα πρόβλημα με γεωργικά

φάρμακα και υπολείμματά τους

στις καλλιέργειες της Δράμας»

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας Κ. Σίμογλου

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ζήτημα που αφορά στη χρήση γεωργικών φαρμάκων και υπολειμμάτων σε οπωροκηπευτικά προϊόντα, έχει δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Το θέμα αφορά σε ορισμένα δημοσιεύματα μέσω ελληνικών δημοσιογραφικών ιστοσελίδων, τα οποία επί της ουσίας μεταφράζονται από αντίστοιχα ξένα δημοσιεύματα και αναφέρονται σε μια λίστα οπωροκηπευτικών τη λεγόμενη «βρώμικη δωδεκάδα» και μιλάνε για ιδιαίτερα επιβαρυμένα προϊόντα από υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων κυρίως στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας (ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας), εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, μέσω της οποίας εξηγεί ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει γενικότερα στην Ελλάδα, και κυρίως στην περιοχή της Δράμας.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση, «η μεταφρασμένη είδηση αναπαράγεται αυτούσια στα μέσα αυτά, χωρίς ιδιαίτερη δημοσιογραφική έρευνα αξιοπιστίας των πηγών και σχετική επιστημονική υποστήριξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ασφάλεια τροφίμων στην Ελλάδα είναι υπό αμφισβήτηση. Η διάδοση ελλιπούς πληροφόρησης ή/και παραπληροφόρησης είναι κοινή πρακτική στο διαδίκτυο.

Σίμογλου: Υπόνοιες …

Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον Γεωπόνο της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Κωνσταντίνο Σίμογλου, ο οποίος επισημαίνει αρχικά ότι «η αρχική πηγή της «είδησης» είναι η ανακοίνωση μίας μη κερδοσκοπικής αμερικανικής ΜΚΟ με την επωνυμία «Environmental Working Group». Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι δημιουργεί μια ψεύτικη αίσθηση κινδύνου για τα τρόφιμα, βλάπτει την γεωργική παραγωγή και τους καλλιεργητές, αποθαρρύνει την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών».

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «άλλωστε επιστημονική μελέτη έχει καταρρίψει τους ισχυρισμούς της συγκεκριμένης ΜΚΟ στο παρελθόν. Όταν τα συμβατικά φρούτα και λαχανικά περιγράφονται από ακτιβιστές ως ριψοκίνδυνα ή ακόμη και επικίνδυνα, οι αγοραστικές αποφάσεις μπορεί να επηρεάζονται, οδηγώντας τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα».

Ερωτώμενος για ποιο λόγο η ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας εξέδωσε μια τέτοια ανακοίνωση, σημειώνει: «Θελήσαμε να κάνουμε αυτή την ανακοίνωση, προκειμένου να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους. Τα δημοσιεύματα αυτά αφήνουν να εννοηθεί ότι πράγματα δεν είναι καλά, ότι υπάρχει κινδυνος κτλ. Σκοπός μας είναι να καταδείξουμε την πραγματικότητα στην ασφάλεια τροφίμων, όπως τρόφιμα οπωροκηπευτικής προέλευσης».

Κανένα πρόβλημα στη Δράμα

Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» σχετικά με το τι συμβαίνει στη Δράμα όσον αφορά το ζήτημα με τα γεωργικά φάρμακα και τα υπολείμματα, ο κ. Σίμογολου αναφέρει: «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Τις δύο προηγούμενες χρονιές, το 2022 και το 2023, δεν είχαμε απολύτως κανένα εύρημα – στη Δράμα – που να αφορά στην πατάτα. Η Δράμα είναι γενικά πατατοπαραγωγική περιοχή και αυτός είναι ένας πολύ καλός δείκτης, που δείχνει ποια είναι η κατάσταση αυτή την στιγμή».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες καλλιέργειες της περιοχής, όπου τα τελευταία δύο χρόνια, δεν είχαμε ούτε μία υπόθεση για εύρεση υπολειμμάτων και επιβολή κυρώσεων. Αυτό σημαίνει ότι στη Δράμα, η κατάσταση είναι γενικώς καλή».

Αυτό που τονίζει ο κ. Σίμογλου, είναι ότι «το πρόβλημα δεν είναι τα γεωργικά φάρμακα ίσως και τα υπολείμματα που φοβούνται πολλοί. Το πρόβλημα είναι σε άλλα θέματα, τα οποία χρήζουν περισσότερης προσοχής. Άλλωστε οι ειδικοί, δεν κατατάσσουν τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων, ως πρώτο κίνδυνο για την ασφάλεια τροφίμων»

Ευαίσθητοι και φοβισμένοι οι Έλληνες

Ερωτώμενος για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα σε γενικότερο επίπεδο, ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας, σημειώνει ότι, «γενικότερα οι έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι πολύ ευαίσθητοι στο θέμα αυτό και αυτό έχει καταγραφεί και στο Ευρωβαρόμετρο. Οι Έλληνες σε σχέση με άλλους λαούς στην Ευρώπη, είμαστε πολύ φοβισμένοι με αυτά τα θέματα. Πιθανότατα αυτό να οφείλεται στην ενημέρωση και τώρα με το διαδίκτυο είναι δύσκολη η κατάσταση, όπου η σωρεία πληροφοριών δεν ελέγχεται και είναι πολύ γενικόλογη».

Προσοχή από τους καταναλωτές

Στην σχετική ανακοίνωσή της, η ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας, εφιστά «την προσοχή στους καταναλωτές, επειδή δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αξιόπιστη πληροφόρηση σε θέματα γεωργικών φαρμάκων, νομοθεσίας και ελέγχων, εξαιτίας τού εξειδικευμένου αντικειμένου».

Όπως αναφέρεται επίσης, με βάση την «ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, η υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων που έχουν θεσπιστεί, συνιστά μη ορθή χρήση γεωργικών φαρμάκων και παράβαση. Ο Νόμος 4036/2012 (ΦΕΚ Α’ 8) που αφορά στα γεωργικά φάρμακα, επιβάλλει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους υποπέσαντες σε παράβαση».

«Αρμόδιοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας είναι οι διαπιστευμένοι γεωπόνοι των ελεγκτικών φορέων της Χώρας μας (Τμήματα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου των ΔΑΟΚ της Χώρας, ή των Περιφερειακών Κέντρων τού ΥΠΑΑΤ).

Ανώτατα όρια υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων Τα επίπεδα των φυτοπροστατευτικών ουσιών σε τρόφιμα είναι νομοθετημένα κατά τρόπον ώστε να ελαχιστοποιείται η έκθεση τού καταναλωτή σε πρόσληψή τους μέσω της διατροφής, να διασφαλίζεται η ορθή χρήση τους με όρους έγκρισης της κυκλοφορίας και της χρήσης τους (φάσμα δράσης, δόσεις εφαρμογής, ημέρες από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή) και να επιτρέπεται η διακίνηση των τροφίμων μόνον εφόσον αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις των ορισθέντων ορίων. Τα ανώτατα επιτρεπτά όρια υπολειμμάτων είναι τοξικολογικώς ασφαλή όρια, διότι είναι εκατοντάδες φορές χαμηλότερα από τους τοξικολογικούς δείκτες».

Εργαστηριακά αποτελέσματα

Σε άλλο σημείο, αναφέρεται επίσης ότι, «σύμφωνα με τα αποτελέσματα τού Εργαστηρίου Ελέγχου Υπολειμμάτων Θεσσαλονίκης τα οποία έχουν κοινοποιηθεί με τα προηγούμενα έγγραφά μας, τα ποσοστά υπερβάσεων των ανώτατων επιτρεπτών ορίων σε οπωροκηπευτικά στη Χώρα μας είναι πολύ χαμηλά και όμοια στο επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το έτος 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η υπέρβαση των ανώτατων ορίων στην Ελλάδα ήταν 3,14%, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συνιστά παράγοντα ανησυχίας.

Επιπλέον, ο αριθμός δειγμάτων τα οποία εξετάζονται στην Ελλάδα και αντιστοιχούν σε 100.000 κατοίκους είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (34,3 και 19,3 δείγματα/100.000 κατοίκους, αντιστοίχως, για το 2021). Ταυτόχρονα, ο αριθμός των δραστικών για τις οποίες τελικά αναλύεται κάθε δείγμα στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (428 και 271 δραστικές για κάθε δείγμα, αντιστοίχως για το 2020).

Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται επαρκώς σαφές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια τροφίμων αναφορικά με τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων είναι πολύ καλή και ότι η διακινούμενη παραπληροφόρηση σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει ο,τιδήποτε το θετικό».