Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για όλη τη χώρα
Κανονικά ο Νομός Δράμας στις μειονεκτικές
περιοχές για τις εξισωτικές αποζημιώσεις
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η διαβούλευση σχετικά με το ζήτημα των μειονεκτικών περιοχών ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά και σύμφωνα με όσα φαίνονται από τον χάρτη, περιοχές του Νομού Δράμας που είχαν εξαιρεθεί από ημιορεινές περιοχές και περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, επανέρχονται τελικά στα προκαθορισμένα τους όρια.
Σύμφωνα με τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η περιοχή της Καλλιφύτου μαζί με το Δήμο Δράμας, φαίνεται να εξαιρούνται από το νέο χάρτη. Μέχρι στιγμής πάντως, λεπτομερή ανακοίνωση από το ΥΠΑΑΤ δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, παρά μόνο ένας χάρτης χαμηλής ανάλυσης.
Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε αποφασίσει να αλλάξει τον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών και των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς. Πράγμα που σήμαινε όμως μεγάλα προβλήματα για αγρότες, αλλά κυρίως για κτηνοτρόφους σε πολλές περιοχές, καθώς με τις νέες οριοθετήσεις, θα χάνονταν οι εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.
Η νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, είχε δοθεί για διαβούλευση, στην οποία όπως φαίνεται συμμετείχαν αρκετοί φορείς από τη Δράμα, όπως η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας, ο Δήμος Δράμας, το Επιμελητήριο και άλλοι.
Τελικά, με χθεσινό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, γίνεται γνωστό ότι «λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης» και όπως επισημαίνεται, «η Ελλάδα ακολούθησε όσα προβλέπονταν από τον Καν. (ΕΕ) 1305/2013 και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του ΥΠΑΑΤ, γίνεται γνωστό ότι, «η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν οι ενισχύσεις στήριξης των Ελλήνων αγροτών και δεν πρόκειται να υπάρξουν αδικίες σε καμία περιοχή. Αυτό ήταν και το πνεύμα της διαδικασίας διαβούλευσης που προηγήθηκε, με βάση την πρόταση για την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών της αρμόδιας Υπηρεσίας και τη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών».
0,78 εκατομμύρια εκτάρια
Όπως επίσης αναφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «η τελική μεθοδολογία οριοθέτησης είχε σαν αποτέλεσμα, οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως υποκείμενες σε φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την υφιστάμενη οριοθέτηση. Στην πρόταση της διαβούλευσης οι εκτάσεις αυτές ανέρχονταν σε 0,78 εκατ. εκτάρια, ενώ στον τελικό χάρτη φτάνουν τα 1,3 εκατ. εκτάρια.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2017, ο αριθμός των δικαιούχων Εξισωτικής Αποζημίωσης στις μειονεκτικές περιοχές με τη νέα οριοθέτηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Κατ’ επέκταση και οι πόροι που θα απαιτηθούν για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών απαιτήσεων του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια σημερινά επίπεδα ή και ακόμη υψηλότερα, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι των περιοχών που χάνουν το χαρακτηρισμό τους και δεν περιλαμβάνονται στη νέα οριοθέτηση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης έως το 2020».
Επισημαίνει τέλος, ότι, «η νέα οριοθέτηση θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την έγκρισή της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ισχύσει με την πρόσκληση του μέτρου της Εξισωτικής Αποζημίωσης το 2019».