Home > Πρώτο Θέμα > Κατά 30% – 40% λιγότερα στρέμματα πατάτας φέτος εξαιτίας του μειωμένου νερού στη λίμνη Λευκογείων Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας και ο πρόεδρος Αγροτών Νευροκοπίου κ. Βέσμελης

Κατά 30% – 40% λιγότερα στρέμματα πατάτας φέτος εξαιτίας του μειωμένου νερού στη λίμνη Λευκογείων Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας και ο πρόεδρος Αγροτών Νευροκοπίου κ. Βέσμελης

Πρώιμες και σε καλά επίπεδα οι καλλιέργειες στον κάμπο της Δράμας

Κατά 30% – 40% λιγότερα στρέμματα

πατάτας φέτος εξαιτίας του μειωμένου

νερού στη λίμνη Λευκογείων

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας και ο πρόεδρος Αγροτών Νευροκοπίου κ. Βέσμελης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ συνθήκες – όπως πάντα – καθορίζουν πολλές φορές τις καλλιέργειες. Στην εποχή μας, το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, είναι ένα ζήτημα από το οποίο εξαρτόμαστε σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητά μας.

Και βέβαια, τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονται σε έντονο βαθμό στις καλλιέργειες.

Η περσινή χρονιά του 2023, ήταν αρκετά δύσκολη, όσον αφορά το ζήτημα της καλλιέργειας της πατάτας. Όπως είχε δημοσιεύσει πολλάκις ο «Π.Τ.», οι συχνές και έντονες βροχοπτώσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο είχαν φέρει σε δύσκολη θέση τους παραγωγούς πατάτας στο Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου, καθώς η πατάτα έφτασε στο σημείο να σαπίσει και αρκετοί παραγωγοί είχαν αναγκαστεί να σπείρουν για δεύτερη φορά.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, ήταν να έχουμε χαμηλότερη παραγωγή κατά 30%-40% κατά την συγκομιδή της.

Φέτος, η κατάσταση βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Ο άνυδρος χειμώνας χωρίς βροχές και χιόνια, έφτασε να δημιουργήσει πρόβλημα στο ζήτημα της συγκέντρωσης νερού στην τεχνητή λίμνη Λευκογείων, η οποία αποτελεί και τον βασικό ταμιευτήρα άρδευσης για το Λεκανοπέδιο Νευροκοπίου.

Ο «Π.Τ.» έχει ήδη αναφερθεί στο ζήτημα αυτό με σχετικά δημοσιεύματα από την αρχή της χρονιάς και το πρόβλημα μέχρι στιγμής δεν έχει λυθεί. Και λογικά δεν θα μπορούσε να λυθεί από εδώ και πέρα.

Πλέον, η φύτευση της πατάτας έχει ήδη ολοκληρωθεί στην περιοχή του Νευροκοπίου, και όπως επισημαίνει ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Κώστας Σίμογλου είναι σημαντικά μειωμένη. Και αυτό εξαιτίας της ανυπαρξίας αρκετών ποσοτήτων νερού στη λίμνη Λευκογείων που θα μπορούσαν να καλύψουν την άρδευση όλων των στρεμμάτων.

Όπως σημειώνει ο κ. Σίμογλου, «η εικόνα που έχουμε αυτή την ώρα για την πατάτα, είναι ότι η παραγωγή της θα είναι φειδωλή. Φέτος έχουμε λιγότερα στρέμματα στην πατάτα και αυτό γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό ύδρευσης στην τεχνητή λίμνη των Λευκογείων. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα και προβληματίζει ιδιαίτερα τους παραγωγούς της πατάτας».

Αυτό που διευκρινίζει ο ίδιος είναι ότι, «έχουν φυτευτεί τόσα στρέμματα, όσα μπορούν να καλυφθούν αρδευτικά κυρίως από γεωτρήσεις. Το πρόβλημα είναι στο αρδευτικό από τη λίμνη Λευκογείων, καθώς φέτος δεν είχαμε ούτε βροχές, ούτε χιονοπτώσεις ικανές να την γεμίσουν. Και από εδώ και πέρα λίγο δύσκολο να αλλάξει κάτι ως προς αυτό, παρά μόνο αν έχουμε βροχοπτώσεις τόσες, ώστε να καλύψουν τις τρέχουσες αρδευτικές ανάγκες».

Βέσμελης: Μείωση κατά 30%-40%

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Βέσμελης, ο οποίος επιβεβαιώνει τον γεωπόνο κ. Σίμογλου, επισημαίνοντας αρχικά ότι πλέον η φύτευση έχει ολοκληρωθεί και τονίζει ότι, «έχουν φυτευτεί κατά 30%-40% λιγότερα στρέμματα φέτος, γι’ αυτό και η παραγωγή θα είναι χαμηλότερη.  Και αυτό εξαιτίας του προβλήματος της άρδευσης από τη λίμνη Λευκογείων, καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες ποσότητες νερού».

Όπως λέει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Βέσμελης, «τα στρέμματα που έχει φυτευτεί μέχρι τώρα, είναι όσα από αυτά μπορούν να ποτιστούν στη συνέχεια είτε με γεωτρήσεις, είτε μέσω του ΤΟΕΒ. Αν ο καιρός δεν πάει καλά, η παραγωγή θα είναι ακόμα πιο μειωμένη. Προς το παρόν πάντων, η κατάσταση φαίνεται καλή, έστω και όπως είναι τώρα.

Η παραγωγή τελικά θα είναι χαμηλή».

Στην ερώτηση αν υπήρξε παρόμοιο ζήτημα, ο κ. Βέσμελης θυμάται ότι είχαμε κάτι παρόμοιο το 2017, «όπου είχαμε λιγότερο νερό για άρδευση, όχι όμως στον βαθμό που είναι σήμερα, που είναι χειρότερο. Τέτοιο πρόβλημα δεν έχει υπάρξει ξανά».

Πρώιμες οι καλλιέργειες στον κάμπο

Αναφορικά με το ζήτημα των υπόλοιπων καλλιεργειών στον κάμπο της  Δράμας, ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας είναι αισιόδοξος, ενώ αναφέρει ότι ήδη τα χειμερινά σιτηρά βρίσκονται στη φάση όπου έχει ξεκινήσει το στάδιο της γονιμοποίησης. Ξεκίνησε δηλαδή να γεμίζει ο καρπός στις περισσότερες περιοχές και όπως λέει, «είμαστε ήδη σε προχωρημένο στάδιο και η χρονιά φέτος είναι πρώιμη λόγω των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν. Ευτυχώς σημειώθηκαν κάποιες βροχοπτώσεις που ήταν πολύτιμες, πρόσφατα και λίγο νωρίτερα που είχαν σημειωθεί».

Όσον αφορά τον αραβόσιτο, είναι επίσης «σε σχετικά πρώιμη φάση για την εποχή, έχει κι αυτός σπαρθεί νωρίς φέτος, γιατί το επέτρεψαν οι συνθήκες που ήταν ευνοϊκές. Βαίνει καλώς η καλλιέργεια, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα και φαίνεται ότι η κατάσταση είναι γενικά καλή».

Για τον ηλίανθο, μας λέει ότι και αυτός βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης και φαίνεται να έχει πολύ καλή εικόνα. «Λόγω των συνθηκών φέτος, δεν σημειώθηκαν προσβολές από περονόσπορο. Είναι ασθένεια που προσβάλει τον ηλίανθο, όταν έχουμε υψηλές βροχοπτώσεις εκείνη την περίοδο του φυτρώματος».

Όσον αφορά στα αμπέλια, και εκεί η εικόνα είναι καλή. Έχει ξεκινήσει καλά η βλάστηση των αμπελώνων και φαίνεται γενικότερα ότι φέτος είναι μια πρώιμη χρονιά.

Το βαμβάκι επίσης έχει εγκατασταθεί και αυτό πρώιμα και μέχρι σήμερα ο καιρός το ευνοεί ιδιαίτερα και θα πάει αρκετά καλά.

Η άρδευση στον κάμπο

Αναφορικά με την άρδευσης των καλλιεργειών στον κάμπο, ο κ. Σίμογλου σημειώνει ότι «υπάρχει ένας προβληματισμός, καθώς μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν έχουμε την απαραίτητη επάρκεια που θα έπρεπε να έχουμε αυτή την περίοδο. Μια παρόμοια κατάσταση είχαμε αντιμετωπίσει το 2017 όπου είχαμε και πάλι χαμηλή επάρκεια νερού. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τους επόμενους μήνες. Η συνήθης εικόνα είναι ότι Μάιος και Ιούνιος είναι βροχεροί μήνες στη Βόρειο Ελλάδα».