Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό
Συμβούλιο η τιμολογιακή πολιτική
της ΔΙΑΑΜΑΘ για το 2025
Στην επαναλειτουργία του ΚΔΑΥ Δράμας έκανε αναφορά ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος
Του Θανάση Πολυμένη
ΚΑΤΑ πλειοψηφία και με θετική γνωμοδότηση, πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, το Σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης για το 2025, της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ, που είναι η εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Την εισήγηση προς το σώμα έκανε ο δήμαρχος Δράμας, που είναι και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η τιμολογιακή πολιτική έχει σταλεί σε όλους τους Δήμους και έχει να κάνει με το πώς γίνεται ο καθορισμός του ύψους της οικονομικής δαπάνης που προκαταβάλει σε τέσσερις ισόποσες δόσεις ο εκάστοτε Δήμος.
Όπως είπε, αφορά επίσης και στα τελικά αποτελέσματα της διαχείρισης του προηγούμενου έτους (2023), επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Δράμας είχε καταβάλει ένα ποσό, το οποίο οριστικοποιείται τώρα μετά από το κλείσιμο των τελικών ζυγολογίων.
Τόνισε ότι πρόκειται για τον «μπούσουλα, τη μονάδα μέτρησης, την οποία παίρνουμε και χρεώνουμε την τιμολογιακή πολιτική για το 2025». Αναρωτήθηκε μάλιστα, «για ποιο λόγο 21 Δήμοι στην Περιφέρεια ΑΜΘ, πλήρωσαν λιγότερα το 2023 έναντι του 2022» δίνοντας ο ίδιος την απάντηση: «Γιατί ήταν προεκλογική περίοδος. Υπάρχουν πρακτικά στην γενική συνέλευση της ΔΙΑΑΜΑΘ και ήταν κοινή ομολογία παλαιότερων δημάρχων», και αυτό γίνεται γιατί τα τέλη του 2025 είναι αυξημένα σε σχέση με το 2024.
Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «επί ημερών μου ως προέδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ, δεν έχει αυξηθεί τίποτα όσον αφορά στη διαχείριση, όμως, αυτό που έχει αυξηθεί και αναδεικνύεται από τα νούμερα και είναι αδιαμφισβήτητο, είναι τα πετρέλαια που σημαίνει ότι αυτό το κόστος μετακυλύεται σε κάθε Δήμο, ανάλογα με τα απορρίμματα».
Όπως είπε, «ο Δήμος Δράμας είναι και σε μια ευνοϊκή θέση» σε σχέση με άλλους Δήμους, λέγοντας ότι «θέλουμε να συνετιστούν όλοι οι Δήμοι γύρω από τη διαχείριση, γιατί το σκουπίδι είναι χρήμα, όπως και να το δούμε».
Σε άλλο σημείο είπε ότι «υπάρχει μια ανοδική πορεία (σ.σ. όσον αφορά στα έξοδα), η διαχείριση των σκουπιδιών στα εργοστάσια γίνεται καταναλώνοντας ρεύμα. Τα σκουπίδια του Δήμου Δράμας δεν έχουν να κάνουν με καύσιμο φυσικού αερίου, αλλά με δική μου απόφαση δεν μπαίνει το τέλος ταφής σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ».
Αναφέρθηκε ακόμα στον πρόσφατο διαγωνισμό για τη μονάδα διαχείρισης του πράσινου κάδου στη Δράμα, και του χαρτιού – χαρτόνι που είναι το ΚΔΑΥ. «Στη Δράμα, στην περιοχή της Σίψας αυτό που δουλεύει είναι ο πράσινος κάδος με μηχανική διαλογή, ο δε μπλε κάδος πηγαίνει στο Σημείο Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), φορτώνεται στις χοάνες και στο press container και πηγαίνει στην Ξάνθη. Εδώ έχουμε μόνο μια μικρή επεξεργασία στο χαρτί χαρτόνι».
Όπως τόνισε, «αυτό το σταματάμε με τη δημοπράτηση που έχουμε κάνει ώστε να επαναφέρουμε σε λειτουργία το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), τον μπλε κάδο. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί το εργατικό δυναμικό, με την πρόσληψη 10-20 ατόμων, που είναι μια διαχείριση που στερούμαστε πάνω από τέσσερα χρόνια. Κι αυτό γιατί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Δράμας, είχε επιβάλλει στο Δήμο πρόστιμα, επειδή δεν είχαμε χώρο να αποθηκεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά, μέχρι να τα πάρει η εκάστοτε εταιρεία για να τα ανακυκλώσει. Αυτά τα πρόστιμα έφεραν σε μια δυσχερή θέση το Δήμο».
Σημείωσε εδώ ότι, «τώρα πηγαίνουμε στην κατασκευή δύο υπόστεγων για να λειτουργήσει και πάλι ο μπλε κάδος, όπως και να αυξήσουμε όλη τη διαχείριση γύρω από τα ανακυκλώσιμα, όπως είναι το χαρτί».
Τόνισε ακόμα ότι ο Δήμος Δράμας είχε διασφαλίσει από ευρωπαϊκά προγράμματα, τη χρηματοδότηση ενός νέου εργοστασίου Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ). «Πρόκειται για τα φαγώσιμα που πετιούνται, είτε από νοικοκυριά, είτε από επιχειρήσεις εστίασης κ.α., και ότι άλλο γύρω από τρόφιμα. Αυτό το εργοστάσιο με προϋπολογισμό 2,55 εκατ. ευρώ και ενώ υπήρχε ανάδοχος έπρεπε να είχε αρχίσει να δουλεύει μέσα στο 2023 το αργότερο. Για κάποιους λόγους η ανάδοχη εταιρεία σταμάτησε και δεν προχώρησε σε καμιά πράξη».
Εξήγησε ότι έγιναν όλες οι διοικητικές πράξεις και πλέον προχωράμε σε επόμενο ανάδοχο, ενώ είναι χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά προγράμματα κατά 100%.
Κατά πλειοψηφία η τιμολογιακή πολιτική
Μετά από συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο πέρασε κατά πλειοψηφία την τιμολογιακή πολιτική της ΔΙΑΑΜΑΘ, με την παράταξη «Πόλη και Ζωή», να τονίζει ότι «αυτή η εισήγηση μας έρχεται κάθε χρόνο, κατά κανόνα μας έρχεται καθυστερημένα», επισημαίνοντας ότι, «στο ίδιο το σχέδιο τιμολόγησης της ΔΙΑΑΜΑΘ δεν έχει αλλάξει τίποτα πέραν από κάποιες μικροαλλαγές στο ποσά που είναι απειροελάχιστες.
Έχει αλλάξει ότι στο ΚΔΑΥ της Δράμας προβλέπεται προϋπολογισμός για την λειτουργία του, θα είναι καλό που θα λειτουργήσει ξανά. Δεν βλέπουμε κάτι να βελτιώνεται στην καθημερινότητα του πολίτη στη Δράμα μέσα από όλα όσα γίνονται. Επομένως από τη στιγμή που όλα όσα γίνονται δεν αποφέρουν αποτελέσματα στο στόχο, που είναι η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν έχουμε κανέναν λόγο ούτε να γνωμοδοτούμε εκ των υστέρων. Δεν πρόκειται κανένας να ασχοληθεί με την γνωμοδότηση του Δήμου Δράμας, είναι μια διαδικασία που γίνεται εξ ανάγκης, γίνεται εκπρόθεσμα και δεν τη δίνει σημασία κανένας. Δεν έχει κανένα νόημα».
Τελικά η «Πόλη και Ζωή» το καταψήφισε.
Με τη σειρά της, η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα», σημείωσε ότι «ο μεγάλος παράγοντας για το πόσο θα πληρώσει ο Δήμος μας είναι ο όγκος των απορριμμάτων, η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Μέσα στους κάδους ανακύκλωσης μπαίνει μεγάλος όγκος απορριμμάτων. Αυτό είναι κοστοβόρο για τον Δήμο. Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι η ενημέρωση των πολιτών, η παιδεία των πολιτών. Πρέπει να γίνει ενημέρωση των πολιτών, να βγουν σποτάκια κλπ Από το βάρος των απορριμμάτων πληρώνουμε την αναλογία μας στην ΔΙΑΑΜΑΘ και είναι υποχρεωτικό. Έχει άμεση εξάρτηση ο όγκος με τα χρήματα που πληρώνουμε. Εκεί πρέπει να ρίξουμε το βάρος ως Δήμος ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και να γίνεται καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.»
Η παράταξη του «Project για τη Δράμα», σημείωσε ότι, «θα πρέπει η δημοτική αρχή να ευαισθητοποιήσει ακόμη παραπάνω τον κόσμο. Θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει ο κόσμος μια παιδεία, το οποίο αυτό θα βοηθήσει και στην ελάττωση του όγκου των σκουπιδιών και θα βοηθήσει και στο κόστος διαχείρισης, άρα θα μπορούσαμε να μειώσουμε και τα χρήματα που απαιτούνται για τη διαχείριση όλων αυτών».
Υπέρ της τιμολογιακής πολιτικής ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, ενώ το καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των τριών παρατάξεων στα αντιπολίτευσης.