Μέχρι τέλος Μαρτίου αναμένεται η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ
Κατά πλειοψηφία η λύση
και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ
από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Όχι ψήφισαν Καλλινικίδης, Ευθυμιάδης και Καλαϊδόπουλος
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΠΟΛΥ σπουδαίο θέμα για τη λύση και εκκαθάριση της δημοτικής επιχείρησης της ΔΕΚΠΟΤΑ, συζητήθηκε ως πρώτο έκτακτο θέμα, στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.
Στη συζήτηση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Τετάρτης 10 Μαρτίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, πήρε μια ιστορική απόφαση, για το κλείσιμο μιας επιχείρησης, η οποία έτσι ή αλλιώς και από όποια πλευρά κι αν το δει ο καθένας, δημιούργησε και έγραψε ιστορία στη Δράμα. Με αρνητικά και θετικά σημεία, η ΔΕΚΠΟΤΑ οδηγήθηκε σε λύση, με μια απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία.
Το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ καταψήφισε ο νυν πρόεδρος της επιχείρησης κ. Καλλινικίδης και επικεφαλής της παράταξης «Δράμα Πρωταγωνίστρια», καθώς και ο δεύτερος δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του κ. Ευθυμιάδης. Επίσης, την πρόταση καταψήφισε και ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος.
Την αρχική εισήγηση από τη δημοτική αρχή έκανε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Τάσσου, αναφερόμενος σε ένα σύντομο ιστορικό, επισημαίνοντας ότι «κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021 προέκυψε μετά από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου από τις αντιπολιτεύσεις, ότι ο προϋπολογισμός ο οποίος ψηφίστηκε δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ομαλή όπως ξέραμε μέχρι σήμερα, λειτουργία της ΔΕΚΠΟΤΑ» και όπως είπε: «Ως εκ τούτου ως μοναδική λύση η οποία θα μπορούσε να τεθεί, ήταν η λύση και η εκκαθάριση της επιχείρησης». Ξεκαθάρισε επίσης ότι σύμφωνα με το νόμο 4674/2020 υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου σ’ αυτή την τελική απόφαση.
Ο κ. Τάσσου, σημείωσε ότι το σώμα έπρεπε να αποφασίσει τη μεταφορά του προσωπικού από τη ΔΕΚΠΟΤΑ στο Δήμο Δράμας σε προσωποπαγείς θέσεις, τη μεταφορά του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Νομικό Πρόσωπο, αλλά και την συμφερότερη προσφορά για την εκκαθάριση από τους ορκωτούς λογιστές.
«Πόλη+Ζωή»
Εκ μέρους της παράταξης «Πόλη+Ζωή», την εισήγηση έκανε ο κ. Μλεκάνης, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να επισυναφθεί και η απαιτούμενη αιτιολόγηση για το κλείσιμο της επιχείρησης και όπως είπε, έστειλε προς όλους μια σχετική πρόταση.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «έχει εξαντληθεί πλέον η συζήτηση του θέματος και τα ερωτηματικά που μένει να απαντηθούν είναι πλέον ελάχιστα», ενώ συμφώνησε με τη μεταφορά του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στο Νομικό Πρόσωπο. Τόνισε όμως εδώ, ότι, «το Ν.Π.Δ.Δ. πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό, γιατί η ανάπτυξή του πλέον είναι αρκετά μεγαλύτερη και σίγουρα το προσωπικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή σ’ αυτό, όσον αφορά την γραμματειακή υποστήριξη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δραστηριότητες που πλέον του ανατίθενται».
Κατέληξε μάλιστα ότι πρόκειται για μια «θετική εξέλιξη, η οποία έρχεται μετά από πολλά βάσανα και πράγματι όταν κάποια στιγμή ο ιστορικός του μέλλοντος θα βλέπει τις δύο γνώμες του δημάρχου από τη μια χρονιά στην άλλη, με την αρνητική αρχικά έκφραση και θετική στη συνέχεια, οπωσδήποτε θα διερωτάται για την σκοπιμότητα που εξυπηρετήθηκε την προηγούμενη ή την επόμενη φορά».
«Project Δράμα 2020»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, μίλησε για «δικαίωση, ειδικά για την παράταξη μας» και συμπλήρωσε: «Με την έννοια ότι ήμασταν η παράταξη που προεκλογικά είχε στο πρόγραμμά της ξεκάθαρα τη λύση και την εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Ήμασταν οι μοναδικοί που το είχαμε στο πρόγραμμά μας.
Αυτό δείχνει ότι λειτουργεί η δημοκρατία και η απλή αναλογική. Μια δικαίωση πολιτική καθαρά και όχι με προσωπικές επιδιώξεις».
Όπως είπε, «η ΔΕΚΠΟΤΑ είχε κλείσει ένα μεγάλο κύκλο και θα έπρεπε να οδηγηθεί πλέον σε κλείσιμο. Και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Δικαίωση προσωπική και για τους ανθρώπους που υποστήριξαν τότε τη λύση της επιχείρησης και μάλιστα είχαμε συρθεί να δώσουμε ακόμα και καταθέσεις, ενώ απειληθήκαμε να τεθούμε ακόμα και σε αργία για αυτά που είχαμε πει. Και γενικά ταλαιπωρηθήκαμε δίχως λόγο για όσα είπαμε».
Ο ίδιος συμφώνησε επίσης ότι η μεταφορά του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μπορεί να γίνει στο Νομικό Πρόσωπο και ζήτησε να μάθει για τις λίστα με τους πίνακες ζωγραφικής, λέγοντας ότι θα πρέπει να δωρηθούν άμεσα στο Δήμο Δράμας, πριν από την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.
«Αυτοδιοίκηση Πολιτών»
Με τη σειρά του ο κ. Ηλιόπουλος, ως επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», σημείωσε ότι «έχει καταγραφεί ιστορικά η θέση μας από το 2014 με πάρα πολλές αναφορές μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια. Ήταν από την αρχή η πιο ξεκάθαρη θέση. Οπότε ψηφίζουμε υπέρ της λύσης, υπέρ της μεταφοράς του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου και όσον αφορά το θέμα των ορκωτών λογιστών, ψηφίζουμε την προσφορά με την χαμηλότερη προσφορά».
«Λαϊκή Συσπείρωση»
Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Μήτρου, ψήφισε επίσης την εισήγηση για τη λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, εξέφρασε όμως την άποψη, ότι το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ καλό θα ήταν να μεταφερθεί στο Δήμο και όχι στο Νομικό Πρόσωπο.
Είπε μάλιστα ότι, «μετά τις παλινωδίες της δημοτικής αρχής φτάσαμε σήμερα στη λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Είχαμε παρέμβαση του ίδιου του υπουργού με την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και γίνεται κουρελόχαρτο η δημοκρατία για να υπηρετηθούν συγκεκριμένες λογικές και φτάσαμε στη σημερινή απόφαση».
«Προοπτική για τη Δράμα»
Τέλος, ο κ. Καλαϊδόπουλος, σημείωσε ότι όσοι διοίκησαν στο παρελθόν λέγοντας ότι «στην προκειμένη περίπτωση, η ΔΕΚΠΟΤΑ μέχρι σήμερα, έχει ευνοήσει τις αντιπολιτεύσεις κατά το παρελθόν και η ΔΕΚΠΟΤΑ», αυτές που είχαν διοικήσει στο παρελθόν. Σημείωσε επίσης ότι «πορευθήκατε όλοι σας με το χειρότερο τρόπο εκεί μέσα. Εσείς οι οποίοι διοικήσατε να θέλετε να βάλετε και την ταφόπλακα και το πετύχατε σήμερα με τη θέση την οποία έχετε. Γνωρίζαμε ότι ήταν το μαύρο πλυντήριο του Δήμου και αυτό δεν τιμά κανένα που περάσατε από αυτά τα έδρανα σήμερα». Ο κ. Καλαϊδόπουλος ψήφισε κατά του κλεισίματος της επιχείρησης.
Καλλινικίδης: «Μισές αλήθειες…»
Για μισές αλήθειες μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης: «Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα. Και δεν φτάνει που τελικά η αντιπολίτευση τα κατάφερε εξαναγκάζοντας τη δημοτική αρχή να συμφωνήσει σε λύση, διότι πολύ σωστά είπε ο κ. Τάσσου, χωρίς χρηματοδότηση δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια δημοτική επιχείρηση, κατά συνέπεια είναι ένας εξαναγκασμός και σε καμιά περίπτωση δεν είναι συμφωνία».
Αναφερόμενος στην πρόταση της αιτιολόγησης από τον κ. Μλεκάνη, είπε ότι αυτή «βασίζεται σε ψέματα, μιλάει για ισολογισμούς του2013, 2014 που δεν έγιναν, όπως δεν έγινε και το2012 και η Δράμα θυμάται ποιος ήταν τότε διοίκηση. Ας μας δείξουν μια παραλαβή και παράδοση ταμείου που έγινε γραπτώς. Έγιναν ακριβώς την εποχή κατά την οποία η ΔΕΚΠΟΤΑ ξέφυγε από αυτή τη διοίκηση όποια κι αν ήταν, από μια διοίκηση η οποία δεν τα πήγαινε καλά, άφησε ελλείμματα, δημιούργησε προβλήματα. Και ήρθαν οι ορκωτοί λογιστές και μας είπαν ότι από το 2017 η επιχείρηση είναι βιώσιμη. Πώς προκύπτει λοιπόν ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη;»
Όσον αφορά τους πίνακες ζωγραφικής, είπε ότι έχει γίνει η σχετική καταγραφή και σύντομα θα προχωρήσουν στη δωρεά στο Δήμο Δράμας. Ο κ. Καλλινικίδης καταψήφισε την πρόταση για το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ.