Σε ειδική συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός
του 2017 του Δήμου Δράμας
Η αντιπολίτευση ψήφισε μόνο τη λογιστική αποτύπωση και καταψήφισε το πολιτικό σκέλος
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, η υποβολή οικονομικών στοιχείων του Δήμου Δράμας χρήσης 2017. Πρόκειται ουσιαστικά για τον ισολογισμό του Δήμου Δράμας του 2017.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό, τα τακτικά έσοδα του Δήμου Δράμας το 2017 ανήλθαν στα 21.897.858,37 ευρώ, τα έκτακτα στα 8.479.278,38 ευρώ, το χρηματικό υπόλοιπο στα 8.693.287,79 ευρώ. Σύνολο: 37.070.424,54 ευρώ.
Όσον αφορά τα έξοδα, τα πληρωθέντα ανέρχονται στα 28.010.664,36 και το χρηματικό υπόλοιπο στη νέα χρήση στα 9.059.760,18 ευρώ. Σύνολο: 37.070.424,54 ευρώ.
Παρόντες στην αίθουσα ήταν τα στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας, ενώ κατά την εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης, αναφέρθηκε σε διάφορα στοιχεία του ισολογισμού, ενώ σημείωσε ότι, «ο ισολογισμός προσπαθεί να προσδιορίσει ποιο είναι το οικονομικό αποτέλεσμα και από πού προέρχεται αυτό».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, ζήτησε μια «πειστική απάντηση» για την μεγάλη καθυστέρηση με την οποία ήρθε προς συζήτηση ο ισολογισμός του 2017, ενώ έχουμε 2019. Όπως είπε μάλιστα, έπρεπε να είχε συζητηθεί ήδη από το 2018 την ίδια εποχή.
Επίσης, είπε ότι από τον ισολογισμό διαφαίνεται «η αδυναμία της δημοτικής αρχής να εκτελέσει έργα για τα οποία έχει χρηματοδότηση στα ταμεία της, και αυτή η αδυναμία μεταφράζεται σε ανεκμετάλλευτα χρηματικά υπόλοιπα στο ταμείο του Δήμου». Σημείωσε επίσης ότι το ψηφίζουν μόνο ως προς την λογιστική αποτύπωση, ενώ διαπιστώνεται επίσης και αδυναμία εισπράξεων από το Δήμο.
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για τον ισολογισμό 2017.
Κατά τη συζήτηση, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης αναρωτήθηκε επίσης γιατί ο ισολογισμός ήρθε τόσο αργά, ενώ ψήφισε και αυτός μόνο την λογιστική αποτύπωση.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Στεφανίδης, είπε ότι «ο ισολογισμός αποτελεί μεταξύ άλλων, την πιστοποίηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού του τεχνικού προγράμματος του Δήμου». Σε άλλα σημείο είπε ότι «είναι ένας ισολογισμός ο οποίος εμπεριέχει πολλούς δυσβάστακτους φόρους για τον κόσμο, ένας ισολογισμός ο οποίος υιοθετεί τις πράξεις της διοίκησης με τις οποίες διαφωνώ σε πολλά σημεία».
Ο κ. Στεφανίδης είπε ότι δεν ψηφίζει ούτε την λογιστική αποτύπωση, αλλά ούτε και το πολιτικό σκέλος, τονίζοντας ότι, «αυτό που μετράει ως στοιχείο είναι στο κατά πόσο οι δαπάνες οι οποίες στέκουν λογιστικά, παρ’ όλα αυτά κάποιοι παίρνουν χρήμα απ’ αυτά». Όπως διευκρίνισε «υπάρχει ένας στρατός έξω από τα πλαίσια της παράταξης που διοικεί το Δήμο, που περιμένει απ’ αυτές τις δαπάνες. Αυτό που μετράει, είναι και το κατά πόσο αυτές οι δαπάνες είχαν αποτέλεσμα. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, αυτό το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό».
Απαντώντας αργότερα ο κ. Σολάκης και σχετικά με το ζήτημα της καθυστέρησης, εξήγησε ότι «στον προηγούμενο ισολογισμό ο ορκωτός λογιστής, έγραψε την παρατήρηση ότι δεν υπάρχει η καταγραφή των ενδεχόμενων εκροών που θα προκύψουν στο Δήμο από δικαστικές διαμάχες που υπάρχουν για διάφορες περιπτώσεις, για πολίτες και επιχειρήσεις. Είναι περίπου 50 υποθέσεις που βρίσκονταν ή βρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου. Αυτές, οφείλει η Νομική Υπηρεσία να τις φέρει στην Οικονομική Υπηρεσία ώστε να προκύψει ένα μέρος του ποσού και να προϋπολογιστεί για το επόμενο διάστημα. Κάτι που άργησε από τη Νομική Υπηρεσία και γι’ αυτό το περιμέναμε να γίνει τον Φεβρουάριο, ώστε να μην υπάρξει η ίδια παρατήρηση που υπάρχει στον προηγούμενο ισολογισμό».