Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση
του «Project Δράμα 2020» για τις επιχορηγήσεις
των Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Δράμας
► Ανοικτό το ζήτημα για τις επιχορηγήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων για το 2018!
► Καταψήφισε η «Πόλη+Ζωή», υπερψήφισε η συμπολίτευση
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝΟΙΚΤΟ συνεχίζει να παραμένει το ζήτημα των επιχορηγήσεων των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Δράμας, καθώς για άλλη μια φορά, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπόρεσε να περάσει την πρόταση της δημοτικής αρχής. Μέγα πρόβλημα η απουσία πολλών δημοτικών συμβούλων από τη συνεδρίαση του σώματος, που έγινε στις 15.00 το μεσημέρι της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικότερα, η πρόταση της δημοτικής αρχής, αν και κατέβηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια του 2018, παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσε να ψηφιστεί, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό, απαιτούνται τα 2/3 των δημοτικών συμβούλων, ήτοι 22 ψήφοι!
Ένα άλλο ζήτημα που εκκρεμούσε από το 2017 ακόμα, ήταν οι προσπάθειες να υπάρξει ένας κανονισμός, μέσω του οποίου θα μπορούν να επιχορηγούνται οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Ο κανονισμός αυτός ποτέ δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί και έτσι μέχρι σήμερα έμεινε κενό γράμμα.
Στην προτελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, η δημοτική παράταξη «Project Δράμα 2020», έφερε μια νέα και ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία κατέθεσε στο σώμα προς συζήτηση. Αυτή η συζήτηση έγινε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης τελικά, ως τακτικό θέμα, προκειμένου να έρθει και σε ψήφιση.
Την εισήγηση προς το σώμα έκανε ο επικεφαλής του «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, ο οποίος αναφέρθηκε στον κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο θα υπάρχουν κριτήρια, με τα οποία θα πριμοδοτείται ο κάθε Σύλλογος και στο τέλος, τα χρήματα που θα επιχορηγούνται και από το Δήμο και από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, θα βγαίνουν σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια.
Ο κ. Τσιαμπούσης χαρακτήρισε τον κανονισμό «πρωτοποριακό ίσως για όλη την Ελλάδα» και τόνισε ότι «είναι ένας πρότυπος κανονισμός, ο οποίος βασίστηκε στον κανονισμό που είχε δώσει αρχικά η δημοτική αρχή σαν βάση συζήτησης το 2017. Έγιναν κάποιες μικρές τροποποιήσεις. Ο κανονισμός αυτός χωράει τροποποιήσεις και προτείνω στο σώμα, μέχρι το Νοέμβριο του 2018 να έρθουμε σε επαφή με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και με βάση αυτόν, να λάβουμε υπόψη τις προτάσεις τους ώστε να κάνουμε τις όποιες τροποποιήσεις και από το 2019 να γίνεται η χρηματοδότησή τους με τον κανονισμό».
Εκ μέρους της δημοτικής αρχής, ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Καραμπατζάκης εισηγήθηκε την ψήφιση του κανονισμού ως είχε και σημείωσε ότι στην πορεία μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις, ανάλογα με τις όποιες αδυναμίες παρουσιαστούν.
Αναφορικά με το 2018 όπου μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να ψηφιστεί η επιχορήγηση των Συλλόγων, ο κ. Καραμπατζάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι δεν μπορούν να επιχορηγηθούν για παρελθούσες εκδηλώσεις, αλλά μόνο για μελλοντικές.
Η ψήφιση
Μετά από συζήτηση, ο κανονισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, όπου μειοψήφησε η παράταξη «Πόλη+Ζωή», με δύο δημοτικούς συμβούλους που ήταν στην αίθουσα. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, λόγω της απουσίας μεγάλου μέρους δημοτικών συμβούλων, δεν μπόρεσε να περάσει για άλλη μια φορά η επιχορήγηση για το 2018.
Κατά την εισήγησή του ο επικεφαλής της μείζονος κ. Μλεκάνης, αναρωτήθηκε σύμφωνα με ποια νομοθεσία έρχεται ο κανονισμός αυτός και αν συμφωνεί η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Τόνισε συγκεκριμένα: «Ασχολήθηκε κανένας με το τι προβλέπει η νομοθεσία; Η εισήγηση υπάρχει. Με ποιες διατάξεις γίνεται η εισήγηση; Ποια νομοθεσία; Ζητήθηκε η γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, για το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο μπορεί αν γίνει και κανονισμός κτλ.; Το άρθρο 79 του Κώδικα για τις κανονιστικές αποφάσεις, προσδιορίζει και τη διαδικασία και το τι μπορεί να αφορά ένας κανονισμός; Κι αυτό το πράγμα που συζητάμε σήμερα είναι εκτός. Επομένως, εγώ θα ήθελα να ακούσω, πού βασιζόμενοι συζητάμε και αποφασίζουμε και όχι γενικά και αόριστα ως προεκλογικά πυροτεχνήματα για να χαϊδέψουμε αυτιά».
Τέλος, αποφασίστηκε να προσκληθούν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να υποβάλλουν νέες προτάσεις για εκδηλώσεις τους ως το τέλος του 2018, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν για αυτές πλέον. Τέλος, αποφασίστηκε η σύγκληση της διαπαραταξιακής επιτροπής, που αφενός θα εγκρίνει τις νέες προτάσεις των Συλλόγων και αφετέρου, σε συνεννόηση με τους Συλλόγους, θα προβεί σε τροποποιήσεις του πρότυπου κανονισμού που ψηφίστηκε.