Home > νέα > Κατά της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ τάσσεται η δημοτική αρχή Δράμας Προβληματισμός για το σχέδιο νόμου για την Αυτοδιοίκηση

Κατά της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ τάσσεται η δημοτική αρχή Δράμας Προβληματισμός για το σχέδιο νόμου για την Αυτοδιοίκηση

Ενημέρωση για τη σύσκεψη στην Ένωση ΔΕΥΑ

Κατά της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ

τάσσεται η δημοτική αρχή Δράμας

Προβληματισμός για το σχέδιο νόμου για την Αυτοδιοίκηση

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σχετικά με το ζήτημα των πιθανών συγχωνεύσεων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε όλη την Ελλάδα, έκανε κατά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος.

Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος Δράμας συμμετείχε στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε η Ένωση ΔΕΥΑ με θέμα: «Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ και των Δήμων – Μεταρρύθμιση ή απορρύθμιση;»

Στη έκτακτη γενική συνέλευση, συμμετείχαν περισσότεροι από 400 αιρετοί απ’ όλη την Ελλάδα (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι κτλ.), αναφορικά με το ζήτημα των πιθανών συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα. Όπως είναι γνωστό, η Ένωση ΔΕΥΑ είναι αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ την αρνητική τους στάση εξέφρασαν και όλοι όσοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση αυτή.

Να σημειωθεί ότι, από το Δήμο Δράμας, στη συνάντηση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος και ο πρώην δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, οι οποίοι επίσης εξέφρασαν τις αρνητικές θέσεις τους για τις συγχωνεύσεις.

Πριν από την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Παπαδόπουλος προχώρησε σε μια ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση αυτή, επισημαίνοντας ότι, το όχι των αιρετών ήταν σύσσωμο.

Όπως είπε, στη συνάντηση συμμετείχαν 128 πρόεδροι ΔΕΥΑ απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και 147 όσοι έχουν Τμήμα ύδρευσης και συνολικά 400 αιρετοί. Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και ο γενικός γραμματέας, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων.

Αυτό που τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι «το όχι που είπε η Αυτοδιοίκηση όπως το είπε και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο προ ημερών, ήταν σύσσωμο στη μη ένωση και σύμπραξη μεταξύ των ΔΕΥΑ, ή ΔΕΥΑ με Δήμους σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων».

Σημείωσε ακόμα ότι, «η Αυτοδιοίκηση ανέτρεψε με επιχειρήματα το σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται, για ποιο λόγο δεν θέλουμε να ενώσουμε μία ΔΕΥΑ με έναν άλλο Δήμο, όπως ότι υπάρχουν ΔΕΥΑ που δεν χρωστάνε τίποτα, αλλά και ΔΕΥΑ που χρωστάνε μέχρι και 30 εκατ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι αδύνατο να το δεχθεί η Αυτοδιοίκηση, δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε τη σύσταση του νέου φορέα με το Επιμελητήριο και άλλους. Τι σχέση μπορεί να έχει το Επιμελητήριο με τις ΔΕΥΑ;».

Αναφορά έκανε ακόμα ο ίδιος σε ένα ενιαίο ψήφισμα που πέρασε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων πριν από ένα μήνα, το οποίο στάλθηκε σε όλους τους αρμόδιους αποδέκτες «ώστε να μην εμπλέκεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γιατί ο φυσικός μας προϊστάμενος είναι το Υπουργείο Εσωτερικών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται ότι από την πλευρά της κυβέρνησης «έχουν παγώσει τα πάντα και το σίγουρο είναι ότι δεν πάμε άμεσα σε ενοποίηση των ΔΕΥΑ ή των Δήμων κατά νομό, πράγμα που θα φέρει μεγάλη αναστάτωση».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε ακόμα και στο ζήτημα της υπόσχεσης ότι «θα μας εξαλείψουν το ενεργειακό χρέος που έχουν οι ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα η ΔΕΥΑ Δράμας οφείλει 2 εκατ. ευρώ. Λένε ότι θα εξαλείψουν τα ποσά αυτά, όμως στην ουσία δεν θα μας τα χαρίσουν, αλλά θα μας τα δώσουν με δανεισμό. Ακόμα και δώρο να μας τα κάνουν, δεν το συζητάμε».

Σημείωσε ακόμα ότι «ζητήσαμε να κάνουμε μια ενεργειακή κοινότητα ώστε να εξαλείψουμε τα έξοδα που έχουμε γύρω από το ενεργειακό. Και ακόμα, στο νομοσχέδιο αυτό αναφέρεται ότι με τη συνένωση θα πάμε σε ενιαία τιμολογιακή πολιτική. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει φυσικά μια τέτοια συζήτηση και κάτω από τέτοιους όρους και φαντασίες».

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Δράμας, τόνισε ιδιαίτερα ότι, «δεν βάζουμε ζήτημα ενοποίησης» συμπληρώνοντας ότι, «αν θέλουν κάποιοι, δυνητικά και επιδιώξουν να το κάνουν, ας το κάνουν. Όχι όμως να μας το επιβάλλουν. Αν θέλουν κάποιοι κατά νομό ας το κάνουν, όμως αυτό είναι κάτι άλλο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Μλεκάνης, ζήτησε να υπάρξει μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΥΑ Δράμας και το πώς θα μπορούσε να εξαλειφθεί το χρέος, καθώς και άλλα ζητήματα. Στην πρόταση συμφώνησε και ο δήμαρχος Δράμας.

Εκλογικός νόμος

Σχολιάζοντας στη συνέχεια ο κ. Μαμσάκος, ζήτησε από το δήμαρχο να ενημερώσει το σώμα και σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση λέγοντας ότι, «σύντομα και αυτό θα το δούμε μπροστά μας».

Ο δήμαρχος είπε ότι ο υπ. Εσωτερικών κ. Λιβάνιος, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε περιληπτικά στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται, λέγοντας ότι «κανένας από τους δημάρχους δεν κατάλαβε το λόγο που πάει να αλλάξει ο νόμος. Τα λέω χρόνια και το έχω πει και προεκλογικά, ότι, με εκφράζει αυτό που γίνεται στη Βουλγαρία και στη Γαλλία: ένα ψηφοδέλτιο οι δήμαρχοι και ένα ψηφοδέλτιο οι δημοτικοί σύμβουλοι».

Και ακόμα, με το νέο σχέδιο νόμου εξαλείφονται οριζόντια  και οι Δημοτικές Ενότητες, κάτι που όπως είπε, «μάλλον θα περάσει».