Ομόφωνα το ψήφισμα της ΔΕΥΑ Δράμας
Κατά των συνενώσεων
των ΔΕΥΑ τάχθηκε
το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Δήμαρχος Δράμας: «Θέλουν με το στανιό να επιβάλλουν τις συνενώσεις»
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σοβαρό ζήτημα της δημιουργίας μίας Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, συζητήθηκε στη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το βράδυ της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου.
Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλει να συνενώσει τις ΔΕΥΑ σε μία ανά Νομό, παρ’ όλο που σύσσωμοι οι Δήμοι σε όλη τη χώρα, αλλά και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αντιδρούν σθεναρά.
Για το θέμα αυτό, έχουν γίνει επανειλημμένες συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, και όλες οι παρατάξεις εμμένουν στην αρνητική τους θέση για τις συνενώσεις, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα αν γίνει κάτι τέτοιο.
Στο μεταξύ, προ ημερών, σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Δράμας, εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στις συνενώσεις και το οποίο ήρθε προς συζήτηση στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς τελική ψήφιση. (Το ίδιο το ψήφισμα είχε δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» στις 28 Νοεμβρίου 2024).
Την εισήγηση για τη συζήτηση έκανε προς το σώμα ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το ψήφισμα έρχεται «ενόψει της επικείμενης πρόθεσης της κυβέρνησης για συγχώνευση των ΔΕΥΑΔ. Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΔ πήρε ομόφωνα απόφαση ότι είμαστε κατά της επικείμενης συνένωσης που προτίθεται να επιβάλλει η κυβέρνηση».
Όπως σημείωσε, «ο καθένας μπορεί να καταλάβει από την εμπειρία που έχει το τι προβλήματα θα δημιουργήσει μια συνένωση των ΔΕΥΑΔ σε επίπεδο Νομού», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία ΔΕΥΑ στην επικράτεια που να συμφωνεί με τα σχέδια της κυβέρνησης».
Χαρακτηριστικό είναι ότι όλες οι παρατάξεις υπερψήφισαν το ψήφισμα όπως ήταν και χωρίς αλλαγές, ενώ στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, τόνισε: «Σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση δεν μας βλέπει. Έχουν ξεσηκωθεί βέβαια όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας, γιατί θέλει με το στανιό να επιβάλλει τις ενώσεις κατά Περιφερειακές Ενότητες». Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, υπάρχει καθολική αντίδραση από όλες τις πλευρές στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. «Δεν συνδράμει κανείς σε αυτό το νομοσχέδιο», ανέφερε και τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «για άλλη μια φορά, εξαιρούνται τα νησιά και η Κρήτη»!
Το ψήφισμα
Το ψήφισμα, το οποίο εκδόθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ και υιοθετήθηκε επίσης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας έχει ως εξής:
[Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Δράμας τάσσεται κατά της όποιας νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την αναγκαστική συνένωση των ΔΕΥΑ και των Υπηρεσιών Ύδρευσης των Δήμων και διαμαρτύρεται διότι με τον διαφαινόμενο σχεδιασμό του Υπουργείου περιβάλλοντος υποτιμάται για μια ακόμα φορά το έργο των ΔΕΥΑ στη διαχείριση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος και χρησιμοποιείται η λειψυδρία ως πρόσχημα για την αναγκαστική συνένωσή τους. Οι ΔΕΥΑΔ και οι Δήμοι της πατρίδας μας χρειάζονται ουσιαστική στήριξη και όχι συγχωνεύσεις, που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν αδιέξοδα οδηγώντας σε πιθανές ιδιωτικοποιήσεις του βασικού δημόσιου φυσικού αγαθού, του νερού.
Αντιτίθεται στην αναγκαστική συνένωση, που εκτός των άλλων, έχει και ζητήματα συνταγματικότητας, αφού παραβιάζει βασικές συνταγματικές αρχές, όπως της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.]
Τέλος, καλεί τους κεντρικούς θεσμικούς εκπροσώπους των Δήμων, ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ, αφού παραλάβουν το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο για τις ΔΕΥΑ να έρθουν σε ουσιαστική διαβούλευση με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Ενώσεις, πριν καταθέσουν τις οριστικές τους προτάσεις.