Home > νέα > Καταγγελία στην Εισαγγελίααπό τους υπό αναστολήυγειονομικούς στη Δράμα-Κ. Βασιλειάδης: «Έχουμε τεθεί σε αναστολή γιατί θεωρούμασταν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία»

Καταγγελία στην Εισαγγελίααπό τους υπό αναστολήυγειονομικούς στη Δράμα-Κ. Βασιλειάδης: «Έχουμε τεθεί σε αναστολή γιατί θεωρούμασταν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία»

Ζητούν να σταματήσουν οι αναστολές και να γυρίσουν στην εργασία τους

Καταγγελία στην Εισαγγελία

από τους υπό αναστολή

υγειονομικούς στη Δράμα

Κ. Βασιλειάδης: «Έχουμε τεθεί σε αναστολή γιατί θεωρούμασταν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία»

«Τώρα, ποιος διακυβεύει τη δημόσια υγεία των πολιτών, των εργαζομένων, των ασθενών;»

 

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΕΠΙΣΗΜΗ καταγγελία στην Εισαγγελία Δράμας κατέθεσαν χθες το πρωί, οι υπό αναστολή υγειονομικοί στο Νομό Δράμας. Πρόκειται για μερίδα εργαζομένων τόσο στο Νοσοκομείο Δράμας, όσο και σε άλλες δημόσιες δομές υγείας όπως στο Θεραπευτήριο Χρ. Παθήσεων και αλλού, οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή, καθώς είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο νοσηλευτής κ. Κοσμάς Βασιλειάδης, ως εκπρόσωπος των υπό αναστολή υγειονομικών της Δράμας, σημείωσε: «Με το νόμο 4820/2021, έχουμε τεθεί σε αναστολή εργασίας, γιατί σύμφωνα με κάποιο άρθρο του Συντάγματος, υποχρεωτικά θα θεωρούμασταν ως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Και γι’ αυτό το λόγο μας έστειλαν στα σπίτια μας».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «μέσα στα Νοσοκομεία έμειναν οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν – κάνοντας ο καθένας αυτό που θεωρεί σωστό για τον εαυτό του – θεωρώντας ότι από αυτούς δεν διακυβεύεται η δημόσια υγεία».

Σημειώνει ακόμα ο κ. Βασιλειάδης, ότι «μετά από καταγγελίες τόσο του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκου, όσο και του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Επικουρικός Καρδιολόγος στη ΜΕΘ- Covid κ. Φερεντίνου,  βλέπουμε να καταγγέλλουν ότι νοσούν πάνω από 2.500  υγειονομικοί σε όλα τα δημόσια Νοσοκομεία. Αριθμός που μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με την τελευταία οδηγία του Υπουργείου Υγείας, η καραντίνα των νοσούντων εργαζομένων υγειονομικών, από 10 μέρες μειώνεται στις 5 μέρες και μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται και με θετικό  rapid test.

Επί της ουσίας αυτό δημιουργεί μια νέα κατάσταση και στην ουσία θέτει υπό αμφισβήτηση τον ίδιο το νόμο που θέτει σε αναστολή τους υγειονομικούς. Τώρα, ποιος διακυβεύει τη δημόσια υγεία των πολιτών, των εργαζομένων, των ασθενών; Αυτοί  που είναι έξω και είναι κατά κάποιο τρόπο άνοσοι, ή αυτοί που νοσούν και είναι ενεργοί στο χώρο της υγείας.

Επί της ουσίας λοιπόν και σύμφωνα με τη λογική, καταρρίπτεται ο νόμος που μας έχει θέσει σε αναστολή και ζητούμε το δίκαιο αίτημά μας να επιστρέψουμε στα καθήκοντά μας».

Η καταγγελία στην Εισαγγελία Δράμας

Στην καταγγελία που κατέθεσαν χθες το πρωί στην Εισαγγελία Δράμας οι υπό αναστολή ευρισκόμενοι υγειονομικοί της Δράμας, αναφέρουν τα παρακάτω:

[Κατά γενική ομολογία και παρά την προστασία των εμβολίων,  συνάδελφοι μας που εργάζονται, νοσούν από την νόσο Covid-19 και μεταδίδουν τον ιό. Ωστόσο εξακολουθούν να εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό προληπτικό, διαγνωστικό έλεγχο νόσησης. Την ίδια ώρα 800 περίπου υγειονομικοί που εξαιρέθηκαν για συγκεκριμένους λόγους υγείας από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, εργάζονται κανονικά με δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και μάλιστα κάποιοι σε θέσεις πρώτης γραμμής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ για την απομόνωση-καραντίνα κρουσμάτων COVID-19, οι νοσούντες υγειονομικοί επιστρέφουν στην εργασία τους μετά από απομόνωση 5 ημερών(!) με ή χωρίς αρνητικό τεστ ακόμα και αν εμφανίζουν ήπια συμπτώματα(!) ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι υγειονομικοί που έχουν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένο κρούσμα Sars-Cov-2 δεν μπαίνουν σε καραντίνα και εργάζονται κανονικά ως την τρίτη μέρα από την έκθεση, οπότε γίνεται ο πρώτος εργαστηριακός έλεγχος. Θετικοί υγειονομικοί μπορεί να παραμένουν στα νοσοκομεία έως ότου βγει το αρνητικό τους τεστ που σε κάποιες περιπτώσεις κάνει δύο ή και περισσότερες ημέρες, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία.]

Σε άλλα σημείο αναφέρεται επίσης, ότι, [οι αποφάσεις της κυβέρνησης στηρίχθηκαν στο γεγονός ότι ο εμβολιασμένος υγειονομικός δεν θα νοσούσε για να αφήσει κενό το πόστο του και δεν θα μετέδιδε τον ιό σε συναδέλφους και ασθενείς. Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής που ασχολήθηκε με το ζήτημα της δυνατότητας πρόβλεψης υποχρεωτικού εμβολιασμού των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού μετά από ερώτημα του πρωθυπουργού, στο πόρισμα της αναφέρει: «Στην περίπτωση μη εμβολιασμού του προσωπικού μονάδων υγείας, ο κίνδυνος βλάβης είναι άμεσος, λόγω πιθανής μετάδοσης του ιού από το ασυμπτωματικό προσωπικό, αλλά και έμμεσος λόγω της αδυναμίας του νοσούντος προσωπικού να παρέχει τις υπηρεσίες του, επιβαρύνοντας επιπλέον και τους συναδέλφους τους με πρόσθετες υποχρεώσεις φροντίδας προς τους ασθενείς». Ωστόσο με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν τα επιχειρήματα αυτά έχουν κατά γενική ομολογία καταρριφτεί. Σε τι υπερισχύει τελικά ο σημερινός εμβολιασμένος υγειονομικός που δεν υπόκειται σε προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο από τον ανεμβολίαστο που ελέγχεται με τακτικά διαγνωστικά τεστ;]

 

«Απάνθρωπη και εκβιαστική μεταχείριση»

Παρακάτω, οι υπό αναστολή υγειονομικοί, αναφέρουν επίσης ότι δέχθηκαν «απάνθρωπη και άκρως εκβιαστική μεταχείριση. Στερηθήκαμε το μισθό μας, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών μας. Εξαιρεθήκαμε ακόμα και από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε στους υγειονομικούς και αφορούσε στο διάστημα από 01/01/21 έως 30/11/21, παρά το γεγονός ότι εργαζόμασταν κανονικά ως τις 31/08/21.

Με διάταξη του Ν. 4820/2021 μας επιβλήθηκε ποινή χωρίς να έχει ορισθεί πειθαρχικό αδίκημα, κάτι που αντίκειται στις αρχές του Πειθαρχικού Δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων. Θεωρηθήκαμε πιο επικίνδυνοι ακόμα και από τους εργαζόμενους στο δημόσιο, που για σοβαρά ποινικά αδικήματα, έως την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης τους, λαμβάνουν μέρος του μισθού τους.

Γιατροί, νοσηλευτές και ειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό, με την εφαρμογή του Ν. 4820/2021, ουσιαστικά  αποκλείσθηκαν από την ελληνική αγορά εργασίας αφού δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα τους ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Σε ομηρία και το διοικητικό προσωπικό των νοσηλευτικών και προνοιακών ιδρυμάτων που βρίσκεται σε αναστολή ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του με τηλεργασία.

Θεωρούμε ότι στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα λόγω και της μετάλλαξης Όμικρον, δεν έχει πια νόημα να στερείται το σύστημα υγείας τις υπηρεσίες χιλιάδων υπαλλήλων που βρίσκονται σε αναστολή,  την ώρα μάλιστα που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, εργάζονται εκατοντάδες συνάδελφοι με ενεργή νόσο κορωνοϊού, λόγω των οδηγιών του ΕΟΔΥ για μείωση των ημερών καραντίνας. Αφού ο κίνδυνος μετάδοσης υφίσταται για όλους , οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή πρέπει να επιστρέψουν στην εργασίας τους με περιοδικούς ελέγχους που θα αφορούν όμως αδιακρίτως και το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται στις δομές υγείας.]

Ολοκληρώνοντας την καταγγελία τους, ζητούν από την Εισαγγελία Δράμας, να εξετάσει «προσεκτικά όσα προαναφέραμε και να παρέμβετε διότι θεωρούμε ότι οι αναστολές λειτούργησαν σε βάρος της υγείας όλου του πληθυσμού».