Τα αιτήματα των Αγροτικών & Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ
Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής
στο ρεύμα, φθηνό αγροτικό πετρέλαιο
και ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου
ΜΕ ΜΙΑ ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κάνει αναφορά στα αιτήματα του πρωτογενούς τομέα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η συντονιστική επιτροπή Αγροτικών και Κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜ-Θ, καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας, με τις αστείες εξαγγελίες της, για τη στήριξη των Αγροτών και Κτηνοτρόφων της πατρίδας μας!
Θα πρέπει να επισημάνουμε, σε όλους όσους λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν την επαγγελματική και οικογενειακή μας επιβίωση και κατ’ επέκταση την οικονομική επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου, ότι για να παρέμβεις και να λύσεις προβλήματα και για να κάνεις σοβαρές παρεμβάσεις, θα πρέπει τουλάχιστον να έχεις αντιληφθεί το πρόβλημα, το μέγεθός του και φυσικά να θες να το λύσεις!»
Στο κείμενο, αναφέρονται «στη ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή για ένα χαράτσι που διογκώθηκε στις παροχές ρεύματος, η κάλυψη από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 είναι 80% και για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2022 είναι 50%. Για τους αγρότες αυτή είναι συνήθως η περίοδος μετά τα ποτίσματα και για τους κτηνοτρόφους μετά τα αρμέγματα, άρα με το μικρότερο οικονομικό βάρος».
Ζητάνε επίσης τη μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, από 13% σε 6%. «Η συγκεκριμένη μείωση έχει μηδενικό οικονομικό όφελος για κτηνοτρόφους και αγρότες, γιατί το ΦΠΑ που πληρώνουμε στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και σε όλα τα εφόδια που αγοράζουμε, τον συμψηφίζουμε με το ΦΠΑ από την πώληση των προϊόντων μας.
Στο τέλος κάθε τριμήνου, αν ο ΦΠΑ από τις αγορές υπερβαίνει το ΦΠΑ των πωλήσεων, τότε το ΦΠΑ των πωλήσεων τον καρπώνεται ο παραγωγός. Αν ο ΦΠΑ των αγορών υπολείπεται του ΦΠΑ των πωλήσεων, τότε το ποσό της διαφοράς ο παραγωγός το αποδίδει στην τοπική ΔΟΥ. Μειώνοντας το ΦΠΑ από 13% στο 6%, ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος πληρώνουν λιγότερο ΦΠΑ, άρα όταν πωλήσουν θα συμψηφίσουν και θα καρπωθούν λιγότερο ΦΠΑ ή θα αποδώσουν περισσότερο ΦΠΑ στη ΔΥΟ».
Γίνεται επίσης αναφορά στην «ενίσχυση των κτηνοτρόφων, λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών, με 7% επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 2022.
Για τα αιγοπρόβατα στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της ΑΜ-Θ, αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε και στις αντίστοιχες της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, η πώληση της παραγωγής ξεκινά λίγο πριν το Πάσχα! Για τα νησιά όπως είναι η Θάσος και η Σαμοθράκη, σίγουρα το Πάσχα, γιατί δεν υπάρχει γαλατάς για να παραλάβει το γάλα!
Για τα βοοειδή κρεατοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής, που έχουν αυτή την περίοδο γέννες, σίγουρα τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού και μετά.
Φοβόμαστε ότι το 7% επί του τζίρου, κάποιοι συνάδελφοι θα το εκλάβουν ως κίνητρο και ως έμμεσο σήμα για το τι θα επακολουθήσει στην κτηνοτροφία, για να σφάξουν τα κοπάδια τους αυτή την περίοδο και να γλυτώσουν!»
Τέλος, ζητάνε την άμεση ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα για την αγορά ζωοτροφών με 150 ευρώ / ΖΜ, ενώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου σημειώνουν: «Μία ακόμη άδικη και παράλογη απόφαση, εκτός τόπου και χρόνου! Επιστροφή ειδικού φόρου πετρελαίου σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους για το 2022 και θέσπιση φτηνού αγροτικού πετρελαίου».