Home > νέα > Κατεδάφιση οικίας δίπλα στον πολιτιστικό χώρο Σαντιρβάν για να ανοίξει ο χώρος του κήπου -Από την εταιρεία Raycap

Κατεδάφιση οικίας δίπλα στον πολιτιστικό χώρο Σαντιρβάν για να ανοίξει ο χώρος του κήπου -Από την εταιρεία Raycap

Από την εταιρεία Raycap

Κατεδάφιση οικίας δίπλα

στον πολιτιστικό χώρο Σαντιρβάν

για να ανοίξει ο χώρος του κήπου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΠΟΛΥ καλές προοπτικές λειτουργεί πάνω από δύο χρόνια τώρα, ο πολιτιστικός χώρος Σαντιρβάν της Raycap, που βρίσκεται πίσω από το Κέντρο Υγείας Δράμας.

Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για ένα παλαιότερο τζαμί, το οποίο μετά από την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 είχε χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει πλήθος προσφύγων που είχαν έρθει στη Δράμα, ενώ αργότερα αγοράστηκε από τον Δραμινό εκδότη της εφημερίδας «ΘΑΡΡΟΣ» αείμνηστο Μιχαήλ Βεζιρτζόγλου και χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της εφημερίδας μέχρι που έκλεισε με το θάνατό του, το 1981.

Πολύ αργότερα, το Σαντριβάν αγοράστηκε από την εταιρεία Raycap και τον αείμνηστο Κώστα Αποστολίδη, ο οποίος το ανακαίνισε πλήρως και το διέσωσε, με μια σπουδαία αρχιτεκτονική μελέτη και υπό την επίβλεψή της, της Δραμινής αρχιτέκτονος κας. Κοραλίας Παπαϊωάννου.

Σήμερα, το Σαντιρβάν χρησιμοποιείται από την εταιρεία Raycap, ως χώρος πολιτισμού, όπου  παρουσιάζονται αποκλειστικά εκθέσεις και διαλέξεις επί διαφόρων θεμάτων πολιτισμού, σε αποκλειστική συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Σαντιρβάν, ο Κ. Αποστολίδης είχε αγοράσει μία οικοδομή δίπλα σ’ αυτό από τη βόρεια πλευρά του, προκειμένου να ανοίξει η αυλή  και ο κήπος του. Παρ’ όλα αυτά όμως, έμενε ένα ακόμα οίκημα, το οποίο μετά από μια μακρά διαδικασία, αγοράστηκε τελικά μόλις δύο εβδομάδες πριν από τον αιφνίδιο θάνατό του.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από μια μακρά διαδικασία για τις άδειες κατεδάφισης, τελικά το κτίριο αυτό κατεδαφίστηκε το πρωί της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου. Τελικός στόχος είναι να γίνει διεύρυνση του κήπου του Σαντιρβάν, ενώ από το σημείο αυτό θα διαμορφωθεί και μια ειδική ράμπα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα της πρόσβασης για τα ΑμεΑ, προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται στον χώρο.

(Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες το Δραμινό φωτογράφο κ. Παύλο Σιδηρόπουλο).