Ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Τσέπελης για τη διαχείριση απορριμμάτων
Καθυστερεί το έργο της ΔΙΑΑΜΑΘ
για τη μονάδα οργανικών
αποβλήτων στη Δράμα
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε χθες ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ. Να σημειωθεί επίσης ότι, ο κ. Τσέπελης είναι πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης για τα απορρίμματα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, οι δύο αιρετοί μίλησαν για θέματα αρμοδιότητάς τους και σε γενικότερο επίπεδο για θέματα που αφορούν τα απορρίμματα, τον τουρισμό και άλλα.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, είπε ότι η συζήτηση περιστράφηκε «σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο πρώτος με το δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης συνεργάζονται και με το δήμαρχο Ξάνθης έχουμε ιδιαίτερη σχέση και σε θέματα απορριμμάτων, αλλά και σε θέματα ανάπτυξης Τουρισμού των δύο όμορων νομών. Κι αυτό γιατί η Δράμα με την Ξάνθη γειτνιάζουν, υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις και με το Δήμο Παρανεστίου για την αξιοποίηση της περιοχής. Είμαστε πάντα με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε θέματα που αφορούν τους κατοίκους και των δύο νομών».
Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης, σημείωσε ότι «στόχος είναι παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στις κοινωνίες που εκπροσωπούμε σε όλα τα επίπεδα στην Περιφέρεια και τους Δήμους. Και αυτός είναι ο στόχος. Θέλω να καταλάβουμε όλοι μας, ότι σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο που μας έχει τιμήσει ο κόσμος ναν τον εκπροσωπούμε, ας μην τα περιμένουμε όλα από την Αθήνα. Αυτό δεν είναι σωστό».
Διαχείριση απορριμμάτων
Ένα από τα ζητήματα πάνω στα οποία συζήτησαν οι κ.κ. Παπαεμμανουήλ και Τσέπελης, ήταν κι αυτό των απορριμμάτων. Στις δηλώσεις του μάλιστα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ως πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, ο κ. Τσέπελης είπε ότι έχει προχωρήσει και ολοκληρώνεται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της Καβάλας, η οποία θα απορροφήσει τα στερεά απορρίμματα της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μετά από την Αλεξανδρούπολη (σ.σ. την αντίστοιχη ΜΕΑ εκεί), όπου δώσαμε εξετάσεις και πετύχαμε μέσα σε 24 μήνες και από 40.000 τόνους επεξεργαζόμαστε πλέον 80.000 τόνους».
Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό το αποτέλεσμα μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και στην Καβάλα και βεβαίως και με τις μικρομονάδες ΜΕΒΑ που ολοκληρώνουμε, στα επόμενα δύο χρόνια να ολοκληρώσουμε τις υποδομές, σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την άριστη επεξεργασία των στερών απορριμμάτων και της ενεργειακής αξιοποίησης που προκύπτει μέσα απ’ αυτό το κομμάτι».
Ερωτώμενος γιατί δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη Δράμα η επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων, σημείωσε ότι, «σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχε μια καθυστέρηση. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, υπήρχαν διαδικασίες που καθυστέρησαν λόγω του Covid. Τώρα φτάσαμε σε ένα σημείο να αναπροσαρμόζουμε συνέχεια όπως και με τη ΜΕΑ της Καβάλας».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι τιμές είναι πλέον υψηλές και πολλές φορές γίνονται δημοπρασίες και δεν υπάρχουν ανάδοχοι, ή έρχονται και δίνουν μηδενικές εκπτώσεις ή με 2%-3%. Αυτό καταλαβαίνετε ότι στον οικονομικό στόχο που έχουμε βάλει, είναι λίγο δύσκολο να το καταφέρουμε, μη προβλέποντας όλο αυτό το κομμάτι αυτό τον καιρό. Είναι μια περίοδος άσχημη μετά την πανδημία, στο οικονομικό σκέλος, όμως θα την αντιμετωπίσουμε, δεν υπάρχει άλυτο θέμα. Θέλει υπομονή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε είτε στο κομμάτι της υποδομής είτε στην ανάδοχη εταιρεία να λειτουργήσει. Όπως ξέρετε η ΔΙΑΑΜΑΘ δεν λειτουργεί κάτι από μόνη της, παρά με ιδιωτικές εταιρείες, ώστε να έχουμε πιο θεμιτά αποτελέσματα. Καταλαβαίνεται ότι το δημόσιο στη διαχείριση κάποιων πραγμάτων, είναι δύσκολο να λειτουργήσει».