Home > νέα > «Καινοτόμο και βελτιωμένο το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς»- Η εθελόντρια και πρόεδρος Φίλων των Ζώων Δράμας κα. Μέγα μιλάει στον «Π.Τ.»

«Καινοτόμο και βελτιωμένο το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς»- Η εθελόντρια και πρόεδρος Φίλων των Ζώων Δράμας κα. Μέγα μιλάει στον «Π.Τ.»

«Καινοτόμο και βελτιωμένο

το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς»

Η εθελόντρια και πρόεδρος Φίλων των Ζώων Δράμας κα. Μέγα μιλάει στον «Π.Τ.»

Σημαντικό ζήτημα η υποχρεωτική στείρωση των ζώων καθώς κόβονται έτσι τα «χαρίσματα» και η ανταλλαγή ζώων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ βρίσκεται αυτές τις μέρες, το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, είτε αδέσποτα είτε δεσποζόμενα. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στη χώρα μας σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον ένα ζώο συντροφιάς, ενώ παράλληλα έχει έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς αδέσποτων ζώων στον αστικό ιστό και στην περιφέρεια.

Χαρακτηριστικό στο νέο νομοσχέδιο είναι επίσης ότι, η ευθύνη για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς περνάει πλέον στο Υπουργείο Εσωτερικών, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι μέχρι σήμερα, ενώ αυξάνει ακόμα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τις ευθύνες που θα έχουν οι Δήμοι για τη διαχείριση των αδέσποτων. Για τους οποίους Δήμους, αυξάνει μεν τους αναγκαίους πόρους για τη διαχείρισή τους, υποχρεώνει όμως τον κάθε Δήμο πάνω από 3.000 κατοίκους να έχει δικό του καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Επίσης, ο κάθε Δήμος θα χρηματοδοτείται ανάλογα με τις δράσεις στις οποίες θα προβαίνει για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

ADESPOTA DRAMA

Δέσποινα Μέγα: Βελτιωμένο νομοσχέδιο

Κατά γενική ομολογία, η μεγάλη πλειοψηφία των εθελοντικών φιλοζωικών οργανώσεων στην Ελλάδα, θεωρούν ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο και βελτιωμένο νομοσχέδιο σε σχέση με το προηγούμενο που ισχύει αυτή την ώρα.

Αυτό επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η κα. Δέσποινα Μέγα, εθελόντρια και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι των Ζώων Δράμας. Όπως τονίζει μάλιστα «όπως το βλέπουμε από τη δική μας πλευρά οι εθελοντές, που έχουμε μεγάλη εμπειρία στην πράξη, βλέπουμε ένα νομοσχέδιο που είναι πολύ βελτιωμένο σε σχέση με το παλαιότερο νομοσχέδιο».

Σημειώνει επίσης ότι, «συμπεριλαμβάνει πολλά νέα άρθρα, τα οποία είναι πρωτόγνωρα. Για παράδειγμα, πρωτόγνωρο άρθρο είναι η ίδρυση ειδικής επιτροπής παρακολούθησης του Υπουργείου, στην οποία θα βρίσκεται και ένας πανελλαδικός φιλοζωικός σύλλογος. Πρωτόγνωρος είναι επίσης ο πενταψήφιος αριθμός που ανοίγει στην Αστυνομία, όπου θα μπορούν να δηλώνονται κακοποιήσεις ζώων για την ευκολία των πολιτών.

Πρωτόγνωρο είναι επίσης το Μητρώο στο οποίο θα καταγράφονται αυτοί οι οποίοι έχουν τελεσίδικες καταδίκες, οι οποίοι δεν θα δικαιούνται να έχουν πρόσβαση μέσα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς ως ιδιώτες, ιδιοκτήτες ή ανάδοχοι. Εν ολίγοις δεν θα μπορούν να έχουν ζώα για δέκα χρόνια.

«Πιο κοντά στον πολιτισμό της συνύπαρξης…»

Κατά τα λεγόμενά της, η κα. Μέγα επισημαίνει ότι, «έχει πολλά νέα πράγματα, αλλά έχει και μεγάλες αλλαγές, αναφορικά με όλη τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς και μπορώ να πω ότι  άποψή μου είναι, αλλά και πολλών φιλόζωων εθελοντών, ότι αυτός ο νόμος είναι πιο κοντά και δείχνει περισσότερη διάθεση, στο να αλλάξει ο πολιτισμός σε σχέση με τη συνύπαρξή μας με τα ζώα συντροφιάς.

Είναι ένας νόμος ο οποίος προσπαθεί να προβλέψει – όσο μπορεί να προβλέψει ένας νόμος – και δείχνει να είναι κοντά σε ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. Γιατί τελευταία γινόμασταν όλο και περισσότερο ρεζίλι διεθνώς, με όλα αυτά που έβλεπαν οι τουρίστες.

Οπότε αντιλήφθηκε η κυβέρνηση ότι οι υπάρχουσες νομοθεσίες μόνο πίσω μας πηγαίνουν. Προσπαθεί λοιπόν αυτή τη στιγμή, να βελτιώσει τον πολιτισμό στο κομμάτι της συνύπαρξης με τα ζώα συντροφιάς».

ADESPOTA

Στους Δήμους όλες οι ευθύνες

Ένα από τα ιδιαίτερα ζήτημα που θίγει το νέο νομοσχέδιο, είναι ότι πλέον η διαχείριση περνάει στο Υπ. Εσωτερικών και αυξάνονται οι ευθύνες των Δήμων. Ερωτώμενη σχετικά, επισημαίνει η κα. Μέγα: «Το ιδιαίτερο είναι επίσης οι υποχρεώσεις των Δήμων, οι οποίες αυξάνονται, γίνονται περισσότερες. Συνεχίζει ο κάθε Δήμος να είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτά του. Να πούμε εδώ ότι, ενώ μέχρι τώρα το ζήτημα των ζώων συντροφιάς ήταν στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, τώρα με το νομοσχέδιο αυτό περνάει στο Υπ. Εσωτερικών και αυτό χαιρετήθηκε θετικά από όλο το φιλοζωικό κίνημα. Και αυτό γιατί, υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι, άρα το Υπ. Εσωτερικών έχει και την ευθύνη της διαχείρισης.

Μέχρι τώρα το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης απέδειξε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Απέτυχε. Οπότε το Υπ. Εσωτερικών αρχίζει και νοικοκυρεύει τώρα τα πράγματα και δίνει περισσότερα προς τους Δήμους, οι οποίοι θα κληθούν να παρουσιάσουν έργο. Διότι υποχρεώνονται σε ολοκληρωμένα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης. Υποχρεώνονται σε προγράμματα φιλοζωίας και υποχρεώνονται σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία.

Ακόμα, οι χρηματοδοτήσεις θα επηρεάζονται ανάλογα με το τι κάνει ο κάθε Δήμος. Ο κάθε Δήμος πάνω από 3.000 κατοίκους, υποχρεώνεται πλέον να έχει καταφύγιο, ενώ επίσης, υποχρεώνεται να έχει και αποτεφρωτήριο για νεκρά ζώα».

Υποχρεωτική στείρωση

Από τα σπουδαιότερα ζητήματα, είναι η στείρωση που προβλέπεται για όλα τα ζώα συντροφιάς και σ’ αυτό το σημείο η κα. Μέγα σημειώνει: «Αν και υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις εδώ, έχουμε το εξής. Η νομοθεσία λέει ότι απαγορεύεται η αναπαραγωγή και είναι υποχρεωτική η στείρωση από το 2023 και από το 2024 ξεκινούν και τα πρόστιμα, αν δεν στειρώνεται το ζώο.

Εγώ που θα πάρω ένα ζώο συντροφιάς, γιατί να το βάλω να γεννήσει; Ποιος θα είναι ο λόγος για να κάνω γέννα; Κανένας. Είτε η δική μου αμάθεια για το ζώο, είτε για να τα δώσω. Έρχεται ο νομοθέτης και θέτει την υποχρεωτική στείρωση και εκεί που έχει το άρθρο για εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία λέει το εξής: ότι ζώα που αναπαράγονται από μη αδειοδοτημένα καταφύγια αλλά και ζώα που δίδονται από ιδιώτες, που χαρίζονται είναι παράνομο. Δεν μπορείς να χαρίζεις τα ζώα. Πού τα χαρίζεις τα ζώα; Για μένα προσωπικά πρόκειται για ένα καλό νοικοκύρεμα και βασικά χτυπάει τους κυνηγούς. Και πιστέψτε με, σωστά τους χτυπάει. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά, το τι πανηγύρι γίνεται με τα κυνηγόσκυλα. Αυτή είναι η αλήθεια. Τελεία και παύλα. Γνωρίζουμε καλά ότι γινόταν θησαύρισμα με τα κυνηγόσκυλα.

Εμείς σαν εθελοντές αν δείτε τι μαζεύουμε απ’ έξω, είναι κυνηγόσκυλα και τσομπανόσκυλα. Επίσης, τα ζώα που εγκαταλείπονται από σπίτια διακρίνονται φυσικά, αλλά είναι και πολύ λιγότερα. Όταν βρίσκουμε κυνηγόσκυλα, δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να τα ανεβάσουμε στο διαδίκτυο για αναζήτηση του ιδιοκτήτη του. Δεν βρίσκεται ποτέ ο ιδιοκτήτης κυνηγόσκυλου. Σε καμιά των περιπτώσεων δεν έχει βρεθεί. Κι αυτά που λένε ότι δήθεν θα χαθούν οι φυλές των ζώων, είναι νάχαμε να λέγαμε. Καμιά φυλή δεν θα χαθεί, γιατί υπάρχουν τα επίσημα εκτροφεία ζώων.

Υποχρεώσαμε το νομοθέτη να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Δεν γίνεται διαφορετικά».

Τέλος, όπως τονίζει η ίδια, «προβλέπεται οι Δήμοι να μπορούν να συνάπτουν συμφωνία με αδειοδοτημένο μη κερδοσκοπικό σύλλογο εθελοντών και μπορεί πλέον, όταν ο Σύλλογος έχει αδειοδοτημένο καταφύγιο, να κάνει τη δουλειά του Δήμου. Ακόμα και να πάρει επάνω του ως νομικό πρόσωπα τα σκυλιά. Και φυσικά απολογείται μια – δυο φορές το χρόνο στο Δήμο για τη δουλειά που κάνει».

Τέλος, ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι ότι «τίθεται ξεκάθαρα πλέον και το ζήτημα της εγκατάλειψης των κουταβιών ως κακοποίηση. Δεν προβλέπονταν πριν, αλλά το πέταγμα των κουταβιών, εντάσσεται πλέον στην κακοποίηση του ζώου. Αυτό που δεν είδαμε είναι η πλήρη απαγόρευση του δεσίματος του ζώου. Αν αυτό δεν αλλάξει, θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα».