ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – ο Θανάσης Πολυμένης σχολιάζει την επικαιρότητα.
Κινδυνεύουμε να χάσουμε Τμήματα του ΤΕΙ Δράμας;
Έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, το ζήτημα να χάσουμε πιθανότατα το Τμήμα Οινολογίας του ΤΕΙ ΑΜΘ που εδρεύει στη Δράμα. Πρόκειται για μια συζήτηση πολύ παλιά, που όμως ενδεχόμενα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο.
Η Δράμα ανέκαθεν είχε προβλήματα με τα τρία Τμήματα ΤΕΙ που εδρεύουν στην πόλη. Το ένα είναι το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, καθώς και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Για ένα διάστημα παλαιότερα, το Τμήμα Οινολογίας κόντευε να κλείσει. Με τα χρόνια όμως και μέσα από σοβαρή δουλειά – που είναι αλήθεια πως έκανε ο επί 6 χρόνια πρόεδρος του τμήματος κ. Μάμαλης – το Τμήμα ανέβηκε και έγινε ένα από τα γνωστότερα στην Ελλάδα.
Υπάρχει μόνο ένα ακόμα Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών το οποίο εδρεύει στο ΤΕΙ Αθηνών. Το Υπουργείο Παιδείας, για χρόνια ολόκληρα, κρατούσε την Οινολογία της Δράμας, χωρίς μόνιμους καθηγητές. Και αυτό σήμαινε ότι, αν δεν δινόταν έστω μια θέση μόνιμου καθηγητού, το Οινολογίας της Δράμας, κάποια στιγμή θα έκλεινε ούτως ή άλλως.
Μια απλή ματιά να ρίξει κανείς στην ιστοσελίδα του Τμήματος Οινολογίας του ΤΕΙ Αθηνών, θα δει ότι αυτό έχει πέντε μόνιμους καθηγητές προσωπικό, έναν αναπληρωτή και πέντε επίκουρους καθηγητές.
Μόλις το 2017, φτάσαμε να λέμε ότι το Οινολογίας στη Δράμα, πήρε μόλις και μετά βίας, μία θέση μόνιμου προσωπικού, που σημαίνει ότι μπορεί να κρατήσει ακόμα την έδρα του και να μην κλείσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει και τίποτα, καθώς έχει σοβαρές ελλείψεις από επιστημονικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ χρειάζεται και άλλες μόνιμες θέσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, το θέμα έχει φτάσει ακόμα και στη Βουλή με ερωτήσεις μέσω των βουλευτών του Νομού, χωρίς όμως να δίνονται ουσιαστικές λύσεις. Εκείνο που κυκλοφορεί σχολιασμός στις διάφορες συζητήσεις, είναι ότι εδώ και χρόνια, το Οινολογίας της Αθήνας προσπαθεί να κλείσει αυτό της Δράμας. Οι λόγοι πολλοί, όπως προφανώς φαντάζεστε.
Ποια είναι όμως η λογική με την οποία κινείται η διοίκηση του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης που εδρεύει στην Καβάλα; Ενώ πρόσφατα πήρε 12 θέσεις μόνιμου προσωπικού για όλο το ΤΕΙ, με το ζόρι διέθεσε μία θέση απ’ αυτές στο Οινολογίας, με το αιτιολογικό ότι έχει πολλά ακόμα τμήματα να βοηθήσει και δυστυχώς οι θέσεις δεν περίσσευαν.
Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος το βλέπει εξ αποστάσεως, σαφώς και έχει τις απορίες του. Τις ίδιες απορίες έχουμε κι εμείς. Γιατί να μην θέλει η διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜΘ να ενισχύσει και να κρατήσει ένα Τμήμα της, το οποίο γνωρίζει σημαντικά ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, έχει ενταχθεί σε προγράμματα που βοηθούν τις σπουδές των παιδιών και όχι μόνο, ενώ το σημαντικότερο απ’ όλα, ανεβάζει συνεχώς τις βάσεις του στις πανελλαδικές εξετάσεις και από πολλά παιδιά δηλώνεται ως πρώτη επιλογή σχολής η Οινολογία της Δράμας; Και γιατί να μην διατηρηθεί στη θέση του ο κ. Μάμαλης, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ένα Επιμελητήριο που έχει μεγάλη δύναμη;
Είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν και περιέργως, με την αλλαγή του κ. Μάμαλη επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Τα σχόλια πολλά. Απαντήσεις μηδενικές παρά μόνο σχόλια. Ουσία καμία… αλλά πιθανότατα η Δράμα να είναι η χαμένη.
Η συζήτηση για την συγχώνευση
Ένα άλλο ζήτημα στην όλη υπόθεση του ΤΕΙ ΑΜΘ, είναι η επικείμενη συζήτηση περί συγχωνεύσεως Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα. Η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει, όμως αναμένεται το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας. Λέγεται ότι μέχρι τέλος του έτους αυτό θα έχει έρθει στη Βουλή, ή τουλάχιστον θα είναι έτοιμο.
Όσον αφορά την περιοχή μας, την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, έχουμε δύο Ιδρύματα. Το ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης με έδρα την Καβάλα, και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με έδρα την Κομοτηνή. Οι δύο διοικήσεις, έχουν ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση περί της συγχώνευσης, όμως αυτή τη στιγμή δεν συνεχίζεται. Σταμάτησε επίσημα τουλάχιστον πριν από τις εκλογές για τη νέα διοίκηση του ΤΕΙ τον περασμένο μήνα και αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια στελέχη τους, δεν έχουν ανεπίσημες συζητήσεις.
Από την άλλη πλευρά, με ανεπίσημες και ανεπιβεβαίωτες πάντα πληροφορίες, φαίνεται ότι μεταξύ άλλων, έχει τεθεί στο τραπέζι και η μείωση σχολών που σήμερα το ΤΕΙ διαθέτει και η ενσωμάτωσή τους σ’ αυτές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Και τι ακούγεται μεταξύ αυτών;
- Το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας, να συγχωνευθεί με το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων που εδρεύει στην Ορεστιάδα.
- Το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών Δράμας, να συγχωνευθεί στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης που εδρεύει στην Ορεστιάδα.
Ασχέτως λοιπόν αν αυτά τα δύο τμήματα συγχωνευθούν με αυτά του ΔΠΘ, το θέμα είναι τι θα υπερισχύσεις από τις συζητήσεις για την έδρα τους. Κύκλοι που γνωρίζουν τα τεκταινόμενο, λένε ότι υπάρχει μια μεγάλη πίεση από διάφορα στελέχη και από τα δύο Ιδρύματα, να πάνε στην Ορεστιάδα, οπότε η Δράμα θα βγει χαμένη. Από την άλλη, ένας από τους στόχους είναι να διατηρηθεί η Δασοπονία με τη Δασολογία στη Δράμα, μιας και η περιοχή έχει τα μεγαλύτερα σε έκταση δάση στην Ελλάδα, έχει εργαστήρια, αλλά και το γνωστό μας Δασικό Χωριό, το οποίο πλέον έχει παραχωρηθεί για 20 χρόνια στο ΔΠΘ, για εκπαίδευση των φοιτητών του συγκεκριμένου τμήματος και όχι μόνο! Η Δράμα έχει μεγάλο πλεονέκτημα σ’ αυτό, όμως δεν σημαίνει και τίποτα. Το παιχνίδι παίζεται στις σχέσεις μεταξύ των στελεχών των ιδρυμάτων.
Από την άλλη πλευρά, το να φύγει το τμήμα Οινολογίας, από μια περιοχή η οποία έχει μια έντονη εμπορική δραστηριότητα από οινοποιεία, είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να γίνει και να πάει σε μια πόλη η οποία ουσιαστικά δεν έχει καμία άμεση σχέση με το κρασί! Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν, ότι σε όλα αυτά, από πίσω υπάρχει δάκτυλος, ο οποίος δεν θέλει την ανάπτυξη της Δράμας. Και το χαρακτηριστικό είναι ότι, ακόμα και το Υπουργείο Παιδείας, δεν βοηθάει στην Ανάπτυξη του Τμήματος, όχι σήμερα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια! Περίεργο δεν είναι;
Αλήθεια, τι θα κάνουν οι φορείς της Δράμας για να μην χαθεί το Τμήμα Οινολογίας ακόμα και το Δασοπονίας από τη Δράμα; Όχι μόνο ευχολόγια!!!!