Home > Πρώτο Θέμα > Κινητοποιήσεις σχεδιάζουν οι μικροπωλητές του Ν. Δράμας- Παπαδοπούλου στον «Π.Τ.» : «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης… »

Κινητοποιήσεις σχεδιάζουν οι μικροπωλητές του Ν. Δράμας- Παπαδοπούλου στον «Π.Τ.» : «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης… »

Κινητοποιήσεις σχεδιάζουν

οι μικροπωλητές του Ν. Δράμας

Παπαδοπούλου  στον «Πρωινό Τύπο» : «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης…

περιμένουμε καρτερικά να ανοίξουμε»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ σχεδιάζουν για την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου οι Μικροπωλητές του Ν. Δράμας, προκειμένου να αναδείξουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και απορρέουν από την κατάσταση που επικρατεί, εξαιτίας των μέτρων της πανδημίας.

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα», επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Σωματείο Μικροπωλητών Ν. Δράμας, κα. Βούλα Παπαδοπούλου και τονίζει: «Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης πλέον».

Οι μικροπωλητές της Δράμας, αλλά και γενικότερα και οι συνάδελφοί τους στους άλλους Νομούς της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δηλώνουν ότι «δεν πάει άλλο». Αισθάνονται πλέον εγκλωβισμένοι και έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να δυσκολεύονται να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Όλα τα σωματεία Μικροπωλητών στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, έχουν συζητήσει μεταξύ τους ώστε να κινητοποιηθούν τη Δευτέρα, μήπως και η φωνή τους εισακουστεί και φτάσει στ’ αυτιά της κυβέρνησης, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να δουλέψουν για ένα διάστημα.

papadopoyloy

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με την κα. Βούλα Παπαδοπούλου, την πρόεδρο του Σωματείου Μικροπωλητών Ν. Δράμας, η οποία ήταν απόλυτα ξεκάθαρη στα λεγόμενά της: «Εδώ και τρεις μήνες είμαστε κλειστοί, όσον αφορά την ένδυση και τα παπούτσια. Όσον αφορά τα τρόφιμα, ο κλάδος λειτουργεί κανονικά στο χώρο της λαϊκής αγοράς».

Όπως μας λέει, «εδώ και τρεις μήνες, δεν ανοίξαμε καθόλου. Αυτά που έχουμε πάρει από το κράτος ως επαγγελματίες, δεν αρκούν να πληρώσουμε ούτε τις υποχρεώσεις μας. Δεν μπορούν να ζήσουν οι συνάδελφοι. Υπάρχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Αυτός ο κλάδος είναι της λογικής, δούλεψα σήμερα, θα πάω να ψωνίσω, θα φέρω κάτι στο σπίτι μου να φάω. Δεν είναι από εκείνους που μπορούν να μαζέψουν χρήματα και θα έχουν στην άκρη για όποια ώρα ανάγκης χρειαστεί. Υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης».

Όσον αφορά για το τι λέει η πολιτεία, η κα. Παπαδοπούλου επισημαίνει: «Από το κράτος, τόσο χρονικό διάστημα, δεν ακούμε τίποτα. Εμείς περιμένουμε καρτερικά να ανοίξουμε, να γίνει κάτι να πάμε να δουλέψουμε. Βλέπετε ότι στα σούπερ μάρκετ γίνεται ένας χαμός, ένας πανικός. Έχεις το δικαίωμα να πας 3-4 φορές τη μέρα στο σούπερ μάρκετ; Εμείς γιατί να είμαστε κλειστοί; Η πλατεία είναι γεμάτη, οι δρόμοι γεμάτοι, άλλοι πάνε για πεζοπορία και άλλα. Σεβαστά όλα αυτά, καταλαβαίνουμε ότι η υγεία μας είναι πάνω απ’ όλα, όμως το υπόλοιπο κομμάτι τι κάνει;»

Όπως διευκρινίζει η ίδια, «εμείς είμαστε εγκλωβισμένοι. Πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν να φάνε, η πολιτεία δεν μας δίνει τα απαραίτητα για να κρατηθούμε και όλος ο κόσμος είναι έξω. Να κάνουμε υπομονή, δεν λέμε. Όχι όμως αυτό που γίνεται με τον τρόπο που γίνεται. Το ίδιο έγινε το Πάσχα, το ίδιο τα Χριστούγεννα. Μιλάνε για κομμωτήρια, για το στεγασμένο εμπόριο, ενώ για μας δεν αναφέρει τίποτα κανένας».

Όσον αφορά την επιδότηση του κράτους, η κα. Παπαδοπούλου εξηγεί ότι αρκετοί είναι εκείνοι που για κάποιους λόγους «δεν έχουν πάρει ούτε τα 1.000 ευρώ που έδωσαν. Μέχρι τώρα, ήμουν ένας επιχειρηματίας υγιής. Πλήρωνα τις υποχρεώσεις μου και τα πάντα. Για να θεωρήσουμε την άδειά μας κι εμείς, πρέπει να είμαστε εντάξει και με τον ασφαλιστικό μας φορέα και όλα τα υπόλοιπα. Ειδάλλως δεν μπορούμε ούτε τις άδειές μας να ανανεώσουμε. Που σημαίνει ότι, αν δεν έχω θεώρηση άδειας, δεν μπορώ να δουλέψω.

Αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι σε άσχημη κατάσταση. Σκεφτείτε ότι υπήρχαν άνθρωποι, συνάδελφοι, οι οποίου πουλούσαν στη λαϊκή και μετά αγόραζαν τρόφιμα για να ζήσει η οικογένειά τους. Πώς επιβιώνουν τώρα όλα αυτοί;»

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ, ότι, οι μικροπωλητές στο Νομό Δράμας είναι 125 άτομα, εκ των οποίων οι 30 ανήκουν στο χώρο των τροφίμων. «Αυτοί, παρ’ όλο που η δουλειά έχει πέσει, η αλήθεια είναι ότι κουτσά – στραβά, ένα μεροκάματο το πηγαίνουν στο σπίτι τους. Όσο χαμηλά και να πουλάει. Ενώ εμείς έχουμε εγκλωβιστεί κυριολεκτικά. Θα έπρεπε μέσα στις γιορτές να μας έδιναν μια εβδομάδα να ανοίξουμε, να πάρουμε πέντε φράγκα να ταΐσουμε τις οικογένειές μας».

Όπως μας λέει η κα. Παπαδοπούλου, «η Δράμα έχει μια λαϊκή αγορά και όχι άλλες, όπως έχει για παράδειγμα στην Αθήνα και αλλού. Και μια Κυριακάτικη λαϊκή, στο Δοξάτο, η οποία πλέον έχει να λειτουργήσει εδώ και 8 μήνες. Τρεις μήνες που είμαστε κλειστοί στην λαϊκή της Δράμας και άλλους 8 από την Κυριακάτικη, εμείς έχουμε γονατίσει κυριολεκτικά.  Πρέπει να δουν κάθε περιοχή διαφορετικά. Κάτι πρέπει να αλλάξει μ’ αυτό».

Τέλος, όπως η ίδια τονίζει, προσανατολίζονται σε μια μικρή πορεία στο κέντρο της Δράμας, με τα αυτοκίνητά τους, χωρίς να έρθουν σε επαφή με κανέναν. Από την Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή, έχουν αποφασίσει να προβούν σε αποκλεισμούς στην Εγνατία Οδό.