Home > Πρώτο Θέμα > Κιβωτός πολιτισμού το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας – Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα. Κονδυλάκη-Ντινάκη

Κιβωτός πολιτισμού το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας – Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα. Κονδυλάκη-Ντινάκη

Ξεκίνησαν από χθες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Via Egnatia στη Δράμα

Κιβωτός πολιτισμού το Λύκειο

των Ελληνίδων Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα. Κονδυλάκη-Ντινάκη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ από χθες Παρασκευή, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Via Egnatia στη Δράμα. Ήδη, από τις 11.00 το  πρωί ξεκίνησε η έναρξη του κύκλου ενημέρωσης πολιτών και σχολείων, με ειδικές ιστορικές αναφορές στη Via Egnatia, από το επιστημονικό στελεχιακό δυναμικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, με το πρόγραμμα αυτό να διαρκεί για μια εβδομάδα.

Στην ίδια δράσεις, γίνονται επίσης και ιστορικές προσεγγίσεις μέσω της ψηλάφησης των ιστορικών εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας.

Επίσης, στις 11.30, τις πύλες του άνοιξε ο μουσειακός χώρος του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, όπου παρουσιάζονται τα εκθέματα του Λυκείου Ελληνίδων. Πρόκειται για επετειακή έκθεση αφιερωμένη στα «100 Χρόνια Μικρά Ασία» με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπως άλλωστε είναι αφιερωμένο και όλο το Φεστιβάλ Via Egnatia. Η έκθεση θα λειτουργεί για μια εβδομάδα και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται κατά τις ώρες 11.00 με 13.00. Στην έκθεση διατίθεται επίσης και δωρεάν θεματικός πολιτιστικός οδηγός υπό τον τίτλο «Ο Ακριτικός Ελληνισμός της Καππαδοκίας».

Σχετικά με την έκθεση στο Λύκειο Ελληνίδων, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, καθώς και η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων κα. Άννα Κονδυλάκη-Ντινάκη.

Ο κ. Παπαεμμανουήλ αναφέρθηκε στην έναρξη των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Via Egnatia, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια επετειακή έκθεση 100 Χρόνια Μικρά Ασία, αφιερωμένη στη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εμείς ως Αντιπεριφέρεια Δράμας, συνεργαζόμαστε με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων κα. Κονδυλάκη- Ντινάκη και τις κυρίες του Δ.Σ. εδώ και πολλά χρόνια και γι’ αυτό το λόγο επιλέξαμε φέτος για το Φεστιβάλ Via Egnatia αυτή τη σπουδαία έκθεση, αυτά τα κειμήλια, τους θησαυρούς του γένους μας, τα οποία δεν τα ξέρει ο Δραμινός λαός και  θα πρέπει να έρθει να τα γνωρίσει».

Κονδυλάκη-Ντινάκη: «Μεταλαμπαδεύουμε τον πολιτισμό μας»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα. Κονδυλάκη –Ντινάκη, ευχαρίστησε τον κ. Παπαεμμανουήλ, «για την ευκαιρία που μας έδωσε να ανοίξουμε τις πόρτες μας να έρθουν οι Δραμινοί φίλοι μας να δουν τι θησαυρούς κρύβουμε στο Λύκειο Ελληνίδων».

Όπως σημείωσε  η ίδια, «το εκθετήριο είναι στο στάδιο της αποπεράτωσης εδώ και 40 χρόνια», λέγοντας ότι «κάνουμε υπομονή και δεν το βάζουμε κάτω. Έχουμε μαχήτριες στο Δ.Σ. οι οποίες προσπαθούν. Είμαστε εθελόντριες ψυχές και δεν πληρωνόμαστε, βάζουμε εμείς το χέρι στην τσέπη».

Η κα. Κονδυλάκη-Ντινάκη, σημείωσε ακόμα ότι «όλες αυτές τις στολές τις έχουν δημιουργήσει δύο κυρίες, η κα. Πέπη Τάσκα και η κα. Παπακυριάκου Τασούλα με κάποιες βοηθούς από το Δ.Σ. Όλες οι κυρίες, από το μετερίζι που είμαστε, προσπαθούμε για το καλύτερο».

Η κα. Κονδυλάκη-Ντινάκη, εξηγεί ότι  αυτό που έχει σημασία, είναι «να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας, στην καινούρια γενιά, την αγάπη για το λαϊκό πολιτισμό, την αγάπη για τις ρίζες μας. Το δέντρο έχει ρίζες και αν έχει γερές ρίζες πάει καλά».

Διευκρινίζει ακόμα ότι, όλοι οι πολιτιστικοί φορείς κάνουν καλή δουλειά και δεν είναι μόνο το Λύκειο Ελληνίδων. «Προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε τον πολιτισμό μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, γιατί χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον. Καμαρώνουμε για τους αρχαίους Έλληνες πάρα πολύ, αλλά και γι’ αυτό το κομμάτι της ιστορίας που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Αυτή είναι η δουλειά μας εδώ», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων.

Ακόμα, στους επισκέπτες της έκθεσης, θα δίνεται δωρεάν και ένα ολιγοσέλιδο έντυπο αφιερωμένο στον Ακριτικό Ελληνισμό της Καππαδοκία «Καππαδοκία Αγιότοκος».

Το έντυπο έχει δημιουργηθεί με την προσφορά δωρεάν φωτογραφιών και σκηνογραφική επιμέλεια από την κα. Σοφία Μποντρουά-Μαυρίδου με συγγραφή κειμένων από τον κ. Δήμο Γκίκα, Καλλιτεχνικό διευθυντή του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας.

Λειτουργικά θέματα

Ερωτώμενη για ποιο λόγο επί 40 χρόνια ο εκθεσιακός χώρος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, η κα. Κονδυλάκη-Ντινάκη εξηγεί ότι, ναι μεν ο χώρος είναι δηλωμένος στο Υπ. Πολιτισμού ως Μουσείο, παρ’ όλα αυτά ακόμα λειτουργεί ως εκθετήριο, γιατί όταν κτίστηκε δεν είχε προδιαγραφές για πρόσβαση ΑμεΑ, ούτε ράμπες για ΑμεΑ ενώ οι προθήκες είχαν ήδη κατασκευαστεί. Θα πρέπει να γίνουν μεγάλες στο χώρο για να αλλάξει.

Μας λέει ακόμα ότι, «υπήρξε ένα ζήτημα να τοποθετηθεί ανελκυστήρας και είχε δώσει κάποια χρήματα ο κ. Θεοδωρίδης, αλλά δυστυχώς η δαπάνη ήταν πάρα πολύ μεγάλη και υπήρξαν κάποια τεχνικά προβλήματα».

«Κιβωτός πολιτισμού»

Ερωτώμενη για τον σχεδιασμό του Λυκείου για το μέλλον, η ίδια μας αποκαλύπτει: «Έχουμε ένα καινούριο τμήμα αργαλειού, μια δανειστική βιβλιοθήκη με 3.000 βιβλία, έχουμε χορωδία και πολύ καλά χορευτικά τμήματα».

Κάνει αναφορά στο ζήτημα της πανδημίας, καθώς εξαιτίας της «σταμάτησαν πολλά, ενώ προσπαθήσαμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε όρθιο αυτό το οίκημα και τις προσπάθειες που κάνουμε. Εμείς πληρώνουμε εφορία, πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ και δεν είχαμε καθόλου έσοδα».

Όπως η ίδια τονίζει, «στις 5, 6 και 7 Ιανουαρίου, θα διοργανώσουμε στη Δράμα το Άρωμα Ελλάδος. Προσπαθούμε να φέρουμε κόσμο στη Δράμα, να μάθουν τα ήθη και τα έθιμά μας. Είναι η τέταρτη φορά που θα το πραγματοποιήσουμε. Θα έρθουν περίπου 500 άτομα απ’ όλη την Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών, θα γίνουν και κάποιες παραστάσεις στο χώρο του Λυκείου «και θα τιμήσουμε όλος τους Δραμινούς που μας έχουν χαρίσει κάποια πράγματα για το Λαογραφικό Μουσείο στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Αλλά και να γίνουν παράδειγμα προς τους συμπολίτες μας, και να δουν ότι εδώ δεν χάνονται αυτά που προσφέρουν. Προσπαθούμε να διασώσουμε και να διαδώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Και νομίζω ότι η κιβωτός εδώ είναι. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια».