Home > νέα > «Κλεισθένης 1» Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το Δ. Σ.Δράμας ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία

«Κλεισθένης 1» Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το Δ. Σ.Δράμας ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία

«Κλεισθένης 1»

Κατά του νομοσχεδίου

τάχθηκε το Δ. Σ.Δράμας

ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Δευτέρας 7 Μαΐου, συζητήθηκε το ζήτημα για την αποδοχή ή όχι, της υιοθέτησης του ψηφίσματος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, το οποίο στρέφεται κατά του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1», που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Αναλυτικότερα, όπως γράφαμε και το περασμένο Σάββατο 5 Μαΐου, η ΚΕΔΕ, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού, καθώς όπως υποστηρίζει δημιουργεί πολλά προβλήματα, τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες, ενώ ενισχύει γενικότερα την ακυβερνησία. Κατ’ εντολή της ΚΕΔΕ, έγιναν σε όλη την Ελλάδα χθες συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, προκειμένου να υπάρξει και η δική τους γνώση, ώστε στις 10 Μαΐου να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού και να παρθούν κάποιες οριστικές αποφάσεις.

Στη χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω απουσίας του προέδρου του σώματος κ. Μπαϊρακτάρη, προήδρευσε ο αντιπρόεδρος κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ απουσίαζαν και οι δύο σύμβουλοι της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ.κ. Παπαεμμανουήλ και Χαραλαμπίδης.

Την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης, ο οποίος ζήτησε την υιοθέτηση του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ και την απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1», λέγοντας ότι προωθεί την ακυβερνησία στους Δήμους και προσπαθεί αν αποσυσχετίσει τις ευρωεκλογές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έθεσε επίσης το ζήτημα για τις κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, όπου θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο και καθιερώνει τον θεσμό του δημοψηφίσματος τις οποίες ξεχωρίζει όμως από άλλες μεγαλύτερες κοινότητες και όπου θα μπορούν να εκλέγονται με άλλο εκλογικό σύστημα, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά από διάφορα αρνητικά σημεία.

Αναφορικά με το ζήτημα του εκλογικού συστήματος που τίθεται, είπε ότι επειδή θα υπάρξει ζήτημα κυβερνησιμότητας των Δήμων, καθώς από την πρώτη Κυριακή σχεδόν ποτέ δεν εκλέγεται δημοτική αρχή. Μια σοβαρή διαφοροποίηση είναι το γεγονός ότι προτείνει 4ετία στη θητεία του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου από 5ετία που είναι σήμερα.

Σε άλλο σημείο ο κ. Σολάκης, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν φροντίζει για τη δημοσιονομική αποκέντρωση, τη δημοσιονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να διαχειριστούν δυναμικά τα οικονομικά τους. «Οι ΟΤΑ, ήταν, είναι και παραμένουν δέσμιοι των διαφόρων υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται και με τους ατελείωτους ελέγχους».

Όπως είπε μάλιστα, υπάρχει μια προσπάθεια, τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ, να γίνονται με μία αμφιβόλου επιστημονικής και πρακτικής αξίας με τρόπο πολύ αμφιλεγόμενο, που αποτελεί αγκάθι και όχι μεταρρύθμιση.

dimotiko (3)

Οι αντιπολιτεύσεις

Αν και επί της ουσίας διαφωνούσαν οι αντιπολιτεύσεις του Δήμου Δράμας με το νομοσχέδιο, εντούτοις έθεσαν το θέμα του περισσότερου χρόνου διαβούλευσης, ενώ τάχθηκαν όλες υπέρ της απλής αναλογικής. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, η «Πόλη+Ζωή» καταψήφισε την πρόταση της ΚΕΔΕ θέτοντας τις δικές της προτάσεις, όπως το ίδιο και η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών». Η παράταξη «Project Δράμα 2020» επέλεξε την απουσία κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ενώ η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» λέει ουσιαστικά όχι, αλλά ναι στην απλή αναλογική.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της μείζονος παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μλεκάνης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αυτό ως ανεπαρκές, επικίνδυνο και καιροσκοπικό. Ζήτησε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από την ΚΕΔΕ, ενώ παραδέχθηκε ότι υπό ισχύ εκλογικό σύστημα έχει όντως κλείσει τον κύκλο του.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι ο χρόνος των εκλογών παραμένει απροσδιόριστος και έτσι θα παραμείνουν και πολλά άλλα πράγματα. Αναφερόμενος στο σύστημα εκλογής των αιρετών, είπε ότι το εκλογικό σύστημα που προσπαθεί να καθιερώσει το νομοσχέδιο, ούτε απλή αναλογική είναι, ούτε εγγυάται την αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση, ούτε προωθεί προγραμματικές συγκλήσεις, ούτε διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ.

Αναρωτήθηκε ποιος επέλεγε το όριο των Κοινοτήτων κάτω των 500 κατοίκων όπου εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ σε πάνω από 500 κατοίκους, δεν θα εκλέγεται πρόεδρος ο πλειοψηφών της πλειοψηφούσας παράταξης, αλλά η εκλογή του προέδρου θα γίνεται έμμεσα από τους τρεις εκλεγμένους τοπικούς συμβούλους, διαδικασία που αφήνει περιθώρια να μην εκλεγεί ακόμα και ο πλειοψηφών σύμβουλος. Μπορούν μάλιστα συνεργαζόμενοι οι σύμβουλοι, να ανατρέπουν τον πρόεδρο και να εκλέγουν άλλον.

Μίλησε επίσης για νόθευση της αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης, καθώς μεταξύ άλλων θα προβλέπεται ακόμα και ορισμούς αντιδημάρχου από το δήμαρχο, ακόμα και από άλλη αντιπολιτευόμενη παράταξη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος, σημείωσε ιδιαίτερα ότι, αν το νομοσχέδιο δεν έθιγε το ζήτημα της εκλογικής διαδικασίας, τότε αυτή τη στιγμή δεν θα γινόταν καμιά συζήτηση εδώ. Τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, επεσήμανε όμως ότι κατά τα άλλα, η ΚΕΔΕ συμφωνεί στα περισσότερα με το νομοσχέδιο.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, επεσήμανε ότι τα περισσότερα από όσα αναφέρονται στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ είναι αλήθειες, ενώ το νομοσχέδιο αυτό δίνει βάρος στο εκλογικό σύστημα, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει τις δικές του δυνάμεις. Τόνισε ότι η ΚΕΔΕ ενδιαφέρεται μόνο για την καταψήφιση του νομοσχεδίου και όχι για κάτι άλλο, ενώ χαρακτήρισε την ΚΕΔΕ ως το όργανο τω εκλεγμένων δημάρχων.

Τέλος  ο κ. Στεφανίδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόνισε πως κακώς λέγεται ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν φέρνει μεταρρυθμίσεις… ενώ χαρακτήρισε ότι πρόκειται για «μεταρρυθμισάρα»! Είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσυμφορήσει το κράτος από τις ευθύνες της και να τις περάσει σε τοπικό επίπεδο. Όπως ήδη με τον «Καλλικράτη» έδωσε στους Δήμους τους αθλητικούς χώρους, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, καθαρίστριες και άλλα. Υποστήριξε ότι έτσι η κυβέρνηση επιτυγχάνει το στόχο της για την υλοποίηση των μνημονίων, ενώ αναγκάζει όλους τους αιρετούς να έρθουν σε ένα αλισβερίσι μεταξύ τους και παραδίδει μάθημα αυτοδιοίκησης.

Υπ’ αυτή την έννοια, το νομοσχέδιο πετυχαίνει το στόχο του, ενώ τόνισε ότι το απορρίπτει, εκτός από το ζήτημα της απλής αναλογικής.