Home > νέα > Η κοροϊδία συνεχίζεται για τους κτηνοτρόφους της Δράμας που επλήγησαν από τη βαρυχειμωνιά Στον «Π.Τ.» μιλούν ο Πρόεδρος του Συλλόγου

Η κοροϊδία συνεχίζεται για τους κτηνοτρόφους της Δράμας που επλήγησαν από τη βαρυχειμωνιά Στον «Π.Τ.» μιλούν ο Πρόεδρος του Συλλόγου

 

Μια παράλογη απόφαση από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

Η κοροϊδία συνεχίζεται για

τους κτηνοτρόφους της Δράμας

που επλήγησαν από τη βαρυχειμωνιά

 

Στον «Π.Τ.» μιλούν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας και ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου

 

 

Των Θανάση Πολυμένη

Σουζάνα Θεοδωρίδου

 

ΠΩΣ και πως περιμένουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας και δη του Νομού Δράμας τις αποζημιώσεις από τη βαρυχειμωνιά του 2017, που άφησε πίσω της νεκρά ζωή σε όλη την περιοχή. Οι επισκέψεις και οι υποσχέσεις στη Δράμα, τόσο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιρώνη, όσο και του ίδιου του υπουργού κ. Αποστόλου, δεν είχαν περάσει στα ψιλά των εφημερίδων.

Υπόσχονταν τότε, ότι οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιώνονταν άμεσα για τις όποιες ζημιές έπαθαν, ο ίδιος ο κ. Τσιρώνης μάλιστα τα είδε και από πρώτο χέρι όταν είχε ανεβεί στο Νευροκόπι, αλλά φυσικά μέχρι σήμερα, τίποτα. Κάποια στιγμή αργότερα, είπαν ότι θα αποζημίωναν τους κτηνοτρόφους από τον κανόνα de minimis, με ό,τι απέμενε μετά από τις φωτιές του καλοκαιριού!

Παρ’ όλα αυτά, μερικές ημέρες πριν, κατακαλόκαιρο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έβγαλε μια απόφαση ότι θα αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους με 10 € το κεφάλι, μόνο όμως όσον αφορά αγελαία ζώα, ζώα δηλαδή που δεν σταβλίζονται όλο το χρόνο!

Τι σημαίνει αυτό; Θα αποζημιωθούν δηλαδή με 10 € το κεφάλι, μόνο κτηνοτρόφοι χωρίς στάβλο, οι οποίοι δηλώνουν στον ΟΣΔΕ ως αγελαία τα αιγοπρόβατά τους, για την αυξημένη κατανάλωση ζωοτροφών λόγω παγετού.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ενίσχυση αυτή θα δοθεί μέσω κρατικών κονδυλίων (de minimis) και έρχεται σε συνέχεια των πολικών θερμοκρασιών που επικράτησαν στις περιοχές της χώρας τον περασμένη Ιανουάριο, ενώ ο υπουργός απέφυγε να διευκρινίσει τις επιδοτούμενες περιοχές ή το συνολικό ποσό που θα διατεθεί.

 

Γ. Κιτσουκάκης: «Πρόκειται για κοροϊδία…»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης, σημείωσε ότι πρόκειται για κοροϊδία και σίγουρα δεν αφορά το πλήθος του κτηνοτροφικού κόσμου. Όπως είπε μάλιστα, «πρόκειται για το 1% των κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα και ζήτημα να αφορά 1.500 εκμεταλλεύσεις. Το μέτρο αφορά κυρίως στην Κρήτη και σε ένα – δυο νησιά!»

Όταν ρωτήθηκε αν το μέτρο αφορά το Νομό Δράμας, είπε ότι στη Δράμα το πολύ να υπάρχει μια εκμετάλλευση με περίπτωση εκτροφής αλόγων που είναι ελεύθερα, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι στη Δράμα δεν υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες με αγελαία ζώα!

Όπως επεσήμανε πάντως ο κ. Κιτσουκάκης, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, ετοιμάζει επιστολή διαμαρτυρίας την οποία σκοπεύει να στείλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

TSERNIOS1

Ο κ. Χρήστος Τσέρνιος.

Χρ. Τσέρνιος: «Το Υπουργείο θεωρεί ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες είναι κάποιο τυχερό παίγνιο…»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου, κ. Χρήστος Τσέρνιος, σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», υποστήριξε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ, θέλει να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους οι οποίοι επλήγησαν τον φετινό χειμώνα από την κακοκαιρία, και κυρίως τις περιοχές που χαρακτηρίστηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά από τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους παρατηρείται μια τεράστια αδικία.

«Αρχικά γιατί βλέπουμε τις αγελάδες, τα μεγάλα ζώα δηλαδή ότι τα αφήνει εκτός, και ακολούθως στην περίπτωση των αιγοπροβάτων ότι θα αποζημιωθούν επιλεκτικά κάποιες μονάδες οι οποίες έχουν δηλωθεί ως αγελαίες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μπορεί κάποια μονάδα π.χ. στην Πέραμο ή στην Καρβάλη, όπου ο Δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έτυχε να είναι δηλωμένη η κτηνοτροφική μονάδα ως αγελαία να αποζημιωθεί, και στο Νευροκόπι που κηρυχθήκαμε δυο φορές τον περασμένο χειμώνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ήμασταν τέσσερις μήνες σκεπασμένοι με χιόνι και πολικό ψύχος, να μην δικαιωθεί ο κτηνοτρόφος και να πάρει αποζημίωση», τονίζει ο κ. Τσέρνιος και επισημαίνει ότι, σύντομα θα υπάρξει συγκάλεση σύσκεψης στο Νομό Δράμας «για να δούμε πώς θα κινηθούμε σύσσωμοι πλέον και όχι μόνο ως Δράμα, αλλά ως Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, όπου οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι θα καλέσουν όλους τους αρμόδιους φορείς σε συσκέψεις, ώστε να καταθέσουμε όλοι μαζί ένα υπόμνημα και να αντιδράσουμε σε αυτή την απόφαση του Υπουργείου».

Το Υπουργείο – όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου,  – θεωρεί για ακόμα μια φορά ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες είναι κάποιο τυχερό παίγνιο, και ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει  να τζογάρουν ώστε να δουν αν θα βγουν κερδισμένοι».

Σε σχόλιό του, για την επανειλημμένη ολιγωρία του Υπουργείου, ο κ. Τσέρνιος ανέφερε:

«Έχει γίνει επανειλημμένα και στο παρελθόν και με την εξισωτική αποζημίωση την οποία έλαβαν μόνο όσοι είχαν επιλέξιμους βοσκοτόπους. Γεγονός, για το οποίο δεν ευθυνόταν ο παραγωγός, αλλά η τεχνική λύση που είχε δώσει τότε το Υπουργείο, για να μπορέσουμε να πορευθούμε με τα δεδομένα που ισχύουν στους βοσκοτόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, και με τα καινούρια δεδομένα που δόθηκαν παρατηρείται ότι άλλοι έχουν ακριβά και άλλοι ότι έχουν φθηνά δικαιώματα, και για τρίτη φορά το βλέπουμε πάλι σε σύντομο χρονικό διάστημα και με την αποζημίωση λόγω του παγετού. Ποτέ ο κτηνοτρόφος δεν λάμβανε αποζημίωση για καμιά φυσική καταστροφή, παρά μόνο μεμονωμένα κάποιος που δικαιούταν μόνο από τον ΕΛΓΑ.»

 

Αποζημιώσεις και για ξηρασία

Ο κ. Τσέρνιος, φέρνει επίσης στο προσκήνιο και το ζήτημα της ξηρασίας του φετινού καλοκαιριού, καθώς υπήρξε ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα στο λεκανοπέδιο, αλλά και στην πεδιάδα της Δράμας:

«Αν το δούμε συνολικά, το Νευροκόπι κάθε χρόνο πρέπει να βγαίνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν. Παράλληλα, θα έπρεπε να μας αποζημιώσουν και για την φετινή ξηρασία. Πρέπει να κάνουμε ενέργειες και για την ξηρασία. Οι κτηνοτρόφοι αυτή τη στιγμή στο Νευροκόπι, εδώ και τρεις μήνες είμαστε με τα βυτιοφόρα  στα αγροτικά μας μηχανήματα και στα τρακτέρ, και κουβαλάμε νερό στους βοσκοτόπους, γιατί δεν υπάρχει. Αυτό έχει ως συνέπεια και το κόστος της παραγωγής μας να ανεβαίνει, αλλά και τα ζώα πάντα να μην έχουν νερό, αλλά και το κόστος είναι μεγάλο για τα μηχανήματα».