Στις 6 Ιανουαρίου ο τρανός χορός στην πλατεία
Κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός
οι «Αράπηδες» στο Μοναστηράκι
ΓΙΑ ΤΟ Μοναστηράκι της Δράμας, τα δρώμενα των μεταμφιέσεων, αποτελούν το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς.
Οι «Αράπηδες», είναι ένα δρώμενο που τελείται την ημέρα των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου) για την ευετηρία και την καλοχρονιά και από το 2022 έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στο θίασο των δρώντων ή «τσέτα», όπως λέγεται, μετέχουν ακόμη, οι Γκιλίγκες (νύφες), οι Παππούδες και οι Τσολιάδες (Εύζωνοι). Στην πλατεία του χωριού στήνεται ο τρανός χορός και ακολουθεί η αναπαράσταση του εικονικού γάμου ή πολέμου, καθώς και η αναπαράσταση του εικονικού οργώματος και της σποράς.
Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας, προσκαλεί όλους τους Δραμινούς και όχι μόνο, τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2024, ανήμερα των Θεοφανείων, στο Μοναστηράκι Δράμας και στην πλατεία του χωριού στις 15.00 όπου οι «ΑΡΑΠΗΔΕΣ» κορυφώνουν το τελετουργικό τους έργο, υπηρετώντας και αναδεικνύοντας τη συνέχεια ως σπουδαιότατη αξία ζωής.
Όπως αναφέρει μάλιστα ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου, «το μουσικοχορευτικό μας δρώμενο συνεχίζει να λειτουργεί αναλλοίωτο και αυθεντικό, ενδυναμώνοντας έτσι την πίστη μας, ότι διασώζουμε αρχαιότατη παράδοση, που μεταφέρεται, μεταβιβάζεται, μεταδίδεται και μεταλαμπαδεύεται βιωματικά και αυθεντικά στους νεότερους.
Το δρώμενο των «Αράπηδων», το πατροπαράδοτο αυτό έθιμο, αποτελεί για τους Μοναστηρακιώτες, σημείο αναφοράς, σημείο όπου συναντιέται, συζευγνύεται και συγχωνεύεται το παρελθόν με το παρόν για να πορευτούν αρμονικά στο μέλλον.
Είναι οι ρίζες που χάνονται μέσα στις πηγές της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας. Είναι εκείνο το ιδιαίτερο γνώρισμα που χαρακτηρίζει και επισφραγίζει την ταυτότητα, το “είναι” του Μοναστηρακίου.
Η συμμετοχή των επισκεπτών στον Τρανό Κυκλικό χορό της κεντρικής «πλατέας» θα ενισχύσει και θα εδραιώσει στους τελεστές και τους εμψυχωτές την αυτοπεποίθηση και τη στάση ζωής τους ώστε να συνεχίζουν αενάως την προσπάθειά τους για να υπηρετούν τη συγκεκριμένη αρχέγονη τελετουργία, με όλους τους συμβολισμούς της, που στοχεύει στην Ευετηρία, δηλαδή την Καλοχρονιά και τη γονιμότητα».