15 Οκτωβρίου Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού
Κρεμμύδας: «Δεν είναι γιορτή,
αλλά ημέρα αναφοράς για όσα
έγιναν και πρέπει ακόμα να γίνουν»
Δεν αρκούν οι δομές, αλλά χρειάζεται και η ανάλογη παιδεία από την κοινωνία!
Του Θανάση Πολυμένη
H 15η Οκτωβρίου, έχει οριστεί από τον ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού. «Το λευκό μπαστούνι, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την κίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας κ. Αποστολίδης και πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας.
Για το λόγο αυτό, βρέθηκε στη Δράμα χθες και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Μακεδονίας κ. Σμάραγδος Κρεμμύδας, ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ενώ τόνισε ιδιαίτερα, ότι εκτός από τις απαραίτητες υποδομές, μια κοινωνία οφείλει να είναι ευαισθητοποιημένη και να έχει την απαραίτητη παιδεία.
Στις δηλώσεις του ο κ. Κρεμμύδας, επεσήμανε ότι «η 15η Οκτωβρίου, δεν είναι μια μέρα γιορτής, αλλά μια μέρα αναφοράς όλων αυτών που ενδεχομένως πρέπει να γίνουν ή έγιναν το προηγούμενο διάστημα, καταγραφής αν θέλετε των ζητημάτων και προγραμματισμού δράσεων για το επόμενο διάστημα.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει και η τοπική κοινωνία, αναλογιζόμενη το μερίδιο της ευθύνης της, να προσπαθεί να εντάσσεται στα θέματα στα οποία ενδεχομένως βοηθούν και υποστηρίζουν την αυτόνομη μετακίνηση με ασφάλεια των ατόμων με προβλήματα όρασης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπαίνει στη διαδικασία εφαρμογής των νόμων, αλλά και των υποστηρικτικών μέτρων, ούτως ώστε τα άτομα με αναπηρία όρασης να είναι ενταγμένα στο κοινωνικό πλαίσιο».
Όπως είπε ο κ. Κρεμμύδας, «θέλουμε η κοινωνία να είναι μαζί μας, να αντιλαμβάνεται ότι η αναπηρία είναι κάτι το οποίο δεν είναι προνόμιο κάποιων συγκεκριμένων, αλλά μπορεί ανά πάσα στιγμή δυνητικά κάποιος να αποκτήσει τη δυσκολία αυτή που έρχεται με την απόκτηση μιας αναπηρίας. Άρα, οι κοινωνίες θα πρέπει να είναι έτοιμες να δεχτούν, άρα θα πρέπει να υπάρχουν οι οδηγοί όδευσης τυφλών μέσα στην πόλη, να είναι ελεύθεροι από εμπόδια, τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα, αυτοκίνητα, μηχανές και ό,τι άλλο μπορεί να δυσκολεύει την ελεύθερη μετακίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης, αλλά να υπάρχει και η παιδεία η αντίστοιχη που πρέπει να έχει ο πολίτης, για να επιτρέπει στον συμπολίτη του να κινείται με την ίδια δυνατότητα, με ίσες ευκαιρίες, όπως πρέπει να έχει κάθε πολίτης σε μια οργανωμένη δημοκρατική χώρα και πόλη».
Αναφορά έκανε επίσης ο κ. Κρεμμύδας στο ζήτημα των συνθηκών ένταξης εργασίας των ατόμων με προβλήματα όρασης, ενώ σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσο η πόλη της Δράμας θεωρείται προσβάσιμη πόλη, τόνισε ότι, «η πόλη της Δράμας, έχει φροντίσει τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να έχει την αίσθηση ότι πρέπει συνέχεια να υποστηρίζει και να επεκτείνει, την προσβασιμότητα την οποία έχει δημιουργήσει όλο αυτό το διάστημα.
Η προσπάθεια είναι συνεχής. Έχει γίνει αντιληπτό, από την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, το τι πρέπει να κάνει. Είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε με τη σειρά μας, αλλά και να συνεργαζόμαστε παράλληλα με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, τις υπηρεσίες, τους αιρετούς. Η Δράμα έχει ένα τεράστιο δίκτυο προσβασιμότητας, το οποίο όμως από μόνο του δεν βοηθάει, αν δεν υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά και η συνείδηση ή παιδεία των πολιτών μιας οργανωμένης κοινωνίας».
Αποστολίδης: Ηχητικοί σηματοδότες
Σε δηλώσεις του, ο κ. Κώστας Αποστολίδης, αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, τονίζει ότι «το λευκό μπαστούνι είναι ένα εργαλείο για έναν άνθρωπο με προβλήματα όρασης. Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λευκό μπαστούνι, θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές, όπως οι οδεύσεις τυφλών, τα ηχητικά φανάρια και άλλα».
Όπως τόνισε, «στην πόλη μας εδώ στη Δράμα σήμερα υπάρχει καλός αριθμός μερικών χιλιομέτρων όδευσης τυφλών. Δεν είναι όμως μόνο αυτό αρκετό, αλλά θα πρέπει να έχουμε και άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα τα ηχητικά φανάρια για τα οποία είμαστε αρκετά κοντά στην τοποθέτησή τους. Επίσης, για τις στάσεις των αστικών λεωφορείων όπου θα πρέπει και εκεί να υπάρχει κάποια ηχητική αναγγελία».
Παπαθεοδώρου Χρ. – Η απαραίτητη κουλτούρα
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Παπαθεοδώρου, τόνισε ότι «δυστυχώς, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης σε πολλούς τομείς των δραστηριοτήτων της είναι βραδυκίνητη και δεν έχει την ευκολία με την οποία ένας Δήμος μπορεί να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει τέτοιες οργανώσεις. Είναι όμως σημαντικό να αισθανθούν αυτοί οι άνθρωποι, ότι κι εμείς από την πλευρά μας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε δίπλα τους και μάλιστα είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε. Όχι μόνο γιατί πρέπει, γιατί αυτό πηγάζει από την κείμενη νομοθεσία, αλλά κυρίως γιατί υπάρχει κάτι το οποίο υπερβαίνει την ισχύ των νόμων. Και αυτό είναι η κουλτούρα των ανθρώπων, η οποία πρέπει να διαμορφωθεί, προκειμένου να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα της προσβασιμότητας ενός εκάστου σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και σε όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους ζει και αυτή την κουλτούρα την καλλιεργούν πρωτίστως και κυρίως Ενώσεις όπως η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών»
Τάσσου Μιχ. – Ηχητικά φανάρια
Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Τάσσου, επισημαίνει ότι «είναι κοινωνική υποχρέωση της πολιτείας, να εξασφαλίζει σ’ αυτούς τους ανθρώπους, την πρόσβαση ανάλογα ο καθένας με τον τρόπο που δύναται. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, το γεγονός, ότι ίδια η πολιτεία τα τελευταία χρόνια έχει θεσπίσει νομοθετικά κανόνες, οι οποίοι εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα, υποχρεώνουν κτίρια δημόσιας χρήσης να έχουν εξασφαλισμένη την προσβασιμότητα στους ανθρώπους που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το λευκό μπαστούνι. Τόσο με την Περιφερειακή Οργάνωση, όσο και με την τοπική της Δράμας, ο Δήμος Δράμας έχει μια στενή συνεργασία και προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα είναι στη δική του αρμοδιότητα, για να εξασφαλίσει καλύτερη καθημερινότητα σ’ αυτούς τους ανθρώπους».
Σημείωσε επίσης ο κ. Τάσσου, ότι στον προϋπολογισμό του ο Δήμος Δράμας «έχει εγγράψει το αντίστοιχο ποσό για την προμήθεια ηχητικών φαναριών για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ώστε να μπορούν να εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν περισσότερη αυτονομία στην κίνησή τους, όπως το δικαιούνται».