Home > Πρώτο Θέμα > Κρις Σπύρου «Η ντόπια πολιτική ηγεσία έχει ελληνοποιήσει το κοκορέτσι … και έχει σλαβοποιήσει τη Μακεδονία μας προσωρινά…»

Κρις Σπύρου «Η ντόπια πολιτική ηγεσία έχει ελληνοποιήσει το κοκορέτσι … και έχει σλαβοποιήσει τη Μακεδονία μας προσωρινά…»

 Κρις Σπύρου «Η ντόπια πολιτική ηγεσία έχει ελληνοποιήσει

 το κοκορέτσι … και έχει σλαβοποιήσει

τη Μακεδονία μας προσωρινά…»

Στ. Δαϊλάκης: «Εμείς δίνουμε παραπάνω έμφαση στο να παρουσιάζουμε κάθε μέρα ό,τι έχουμε πρόβλημα, χωρίς να έχουμε πρόβλημα»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε χθες Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης κ. Κρις Σπύρου, προκειμένου να μετάσχει σε βράβευσή του από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δοξατινών «Παναγία η Θρακιώτισσα».

Ο Κρις Σπύρου, γεννημένος στην Πορτή Καρδίτσας, μετανάστευσε στις ΗΠΑ στα 13 του χρόνια. Οι σπουδές Πολιτικών Επιστημών που ακολούθησε μετά από δύσκολα χρόνια, τον οδήγησαν σε υψηλά πολιτικά αξιώματα. Το 1969 ο πρόεδρος Νίξον τον διόρισε σύμβουλο Επιτροπής του Λευκού Οίκου. Το 1970 εξελέγη στην Βουλή των Αντιπροσώπων της πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ. Στη συνέχεια έγινε πρόεδρος του Σώματος των Εκλεκτόρων, πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατικών, ενώ όταν έλαβε το χρίσμα του κυβερνήτη για την Πολιτεία του Νιου Χαμσάϊρ το 1984, ανέβηκε στο ανώτερο πολιτικό σκαλοπάτι που έφτασε ποτέ Έλληνας γεννημένος στην Ελλάδα. Το 2005 εκλέγεται πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας.

Ο Κρις Σπύρου, φίλος του Δραμινού πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Δαϊλάκη, έρχεται συχνά στην Ελλάδα και στη Δράμα. Με την ευκαιρία της βράβευσής του, ο κ. Σπύρου παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον «Πρωινό Τύπο», αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο Ελληνοαμερικανός πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, έστειλε προ ημερών μια επιστολή προς τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, χαρακτηρίζοντας ανιστόρητες τις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή, σχετικά με μια πιθανή λύση στη διαμάχη της FYROM με ένα όνομα που εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία.

Από τη συνέντευξη αυτή η οποία θα δημοσιευτεί στον «Πρωινό Τύπο» την ερχόμενη Τρίτη, επιλέγουμε ένα χαρακτηριστικό κομμάτι:

«Έχω καταλήξει ότι δεν φταίνε οι Σκοπιανοί. Φταίει η ντόπια πολιτική ηγεσία της γενέτειρας (σ.σ. εννοεί την Ελλάδα), η οποία με τη δική μου ταπεινή αξιολόγηση, έχει ελληνοποιήσει το κοκορέτσι για πάντα, έχει εξασφαλίσει την ελληνοποίηση της φέτας forever (για πάντα), και έχει σλαβοποιήσει τη Μακεδονία μας προσωρινά. Και νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μας, εμάς τους υπόλοιπους, να μην τους επιτρέψουμε να τη μονιμοποιήσουν. Γιατί θα τα βρούνε μπροστά τους τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τα εγγόνια όλων των άλλων…»

 

Δαϊλάκης: «Αυτοί έχουν το σκοπό τους… εμείς δεν έχουμε σκοπιά»

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και ο κ. Σταύρος Δαϊλάκης. Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, μας είπε: «Αυτοί έχουν τον σκοπό τους. Εμείς δεν έχουμε σκοπιά. Από τη στιγμή που έλειψαν οι σκοπιές στην Ελλάδα και γίναμε ένα αμπέλι που μπαίνει και βγαίνει όποιος θέλει, θα αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα. Συμφωνώ με τον Κρις Σπύρου, ότι στην ουσία γίνεται κουβέντα για να γίνεται κουβέντα. Δηλαδή, να αποδείξω εγώ ότι είμαι ο Σταύρος Δαϊλάκης που γεννήθηκε στο Δοξάτο και ότι είμαι Μακεδόνας; Εγώ ξέρω την προέλευσή μου, ότι ο παππούς μου και η γιαγιά μου ήρθαν από την Ανατολική Θράκη, ήρθαν με κόπους και με βάσανα.» Ο κ. Δαϊλάκης, καθησυχάζει επίσης αναφορικά με το όνομα των Σκοπίων: «Μην ανησυχείτε για το θέμα. Απλά, εμείς δίνουμε παραπάνω έμφαση στο να παρουσιάζουμε κάθε μέρα ό,τι έχουμε πρόβλημα, χωρίς να έχουμε πρόβλημα».

Αναφορικά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δοξατινών «Παναγία η Θρακιώτισσα», ο κ. Δαϊλάκης μας λέει: «Η Παναγία η Θρακιώτισσα, έχει συμβολικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι, όταν οι Έλληνες από την Ανατολική Θράκη μάζευαν τα πράγματά τους άρον-άρον πάνω στη βοϊδάμαξα – που ήταν το μοναδικό μέσο μεταφοράς – ανέβηκαν επάνω και δεν ξεκινούσαν τα βόδια. Και θυμήθηκε μια γυναίκα την εικόνα αυτή. Είπε, ξέχασα την εικόνα. Με το πήραν την εικόνα πάνω στο κάρο, τα βόδια ξεκίνησαν. Αυτή την εικόνα την φέραμε στο Δοξάτο και κάναμε τον Σύλλογο με κόπους και με βάσανα, με φίλους που αγαπούν το θρακιώτικο στοιχείο. Έχουμε σήμερα ιδιόκτητα γραφεία και  λειτουργούμε με την αγάπη του κόσμου».