Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Δραμινής Αθηνάς Πριμικίρη
«Εκπαίδευση 4.0 – Μάθηση και δεξιότητες του 21ου αιώνα»
«Επιχειρηματικές δεξιότητες στην εκπαίδευση»
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, το βιβλίο της Δραμινής εκπαιδευτικού, Αθηνάς Πριμικίρη. Στον τίτλο του βιβλίου, «Εκπαίδευση 4.0*», αναφέρεται επεξηγηματικά παρακάτω το εξής: «Nome nest omen – Το όνομα είναι οιωνός, σημάδι».
Σε ένα από τα προλογικά σημειώματα με τίτλο «Δομή του Βιβλίου», αναφέρεται ότι το βιβλίο, [προσπαθεί να αναδείξει την αναγκαιότητα για τη διάδοση των λεγόμενων «δεξιοτήτων του 21ου αιώνα», με έμφαση στη διαδικασία «μάθησης του 21ου αιώνα, και επεκτείνεται στη διδασκαλία των επιχειρηματικών δεξιοτήτων από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης. Ο δρόμος που ακολουθεί είναι μέσω της στοχοθεσίας που θέτει η Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ (Στόχος 4), της εξάπλωσης των Μεγα-Τάσεων, της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της έννοιας του επιχειρηματία και της επιχειρηματικότητας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα των αλλαγών που επήλθαν και συνεχίζουν δυναμικά να επέρχονται στην εκπαίδευση και μάθηση κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα (αυτό δικαιολογεί τον τίτλο του βιβλίου), αν δεν γνωρίζαμε αφενός τι είδους προκλήσεις δημιουργεί και θα δημιουργήσει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και αφετέρου ποιες ευκαιρίες θα αποκαλύψει το κοντινό μέλλον.]
Στο εισαγωγικό σημείωμα, ο Γιώργος Σταμάτης, Σύμβουλος Ανάπτυξης και Εκπαιδευτής Επιχειρήσεων, Coach και Συγγραφέας, εξηγεί τον τίτλο του βιβλίου: [Ο τίτλος του βιβλίου της Αθηνάς Πριμικίρη παραπέμπει στο μέλλον: «Εκπαίδευση 4.0», δηλαδή στην εποχή της νέας Βιομηχανικής Επανάστασης που έχει ήδη ξεκινήσει. «Μάθηση και Δεξιότητες του 21ου αιώνα», δηλαδή στις απαραίτητες για την επιβίωση και πρόοδο δεξιότητες που απαιτούνται πια να διαθέτουν όλο και περισσότερα μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας. «Επιχειρηματικές Δεξιότητες στην Εκπαίδευση», τέλος, με άλλα λόγια στο πόσο χρήσιμες είναι αυτές οι δεξιότητες, ώστε να κρίνεται απαραίτητο να αποκτούνται μέσω της Εκπαίδευσης. Αν αυτές οι έννοιες, αυτές οι λέξεις εκφράζονταν ακόμα και στην αρχή του 21ου αιώνα, θα φάνταζαν εξαιρετικά πρωτοποριακές. Σήμερα όμως δεν είναι απλά αυτονόητες, αλλά και καθοριστικές για το μέλλον μας ως έθνος, ως χώρα και ως κοινωνία!]
Σημείωμα στην έκδοση, δημοσιεύεται επίσης και από τον Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων: [Η επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας, της 4ης δηλαδή Βιομηχανικής Επανάστασης, ανέδειξε δύο κυρίαρχα ζητήματα: τις δεξιότητες που θα πρέπει να διαθέτουν οι νέοι, καθώς και τη σημασία της διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η τεχνολογική εξειδίκευση δεν αρκεί από μόνη της για να αποτελέσει πηγή καινοτομίας. Πρέπει να συνδυάζεται με επιχειρηματικές ικανότητες, οργανωτική τεχνογνωσία και σχεδιασμό. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε η εκπαίδευση να συμβαδίζει με τις εξελίξεις;
Συνδυάζοντας στοιχεία από τα οικονομικά, την ψυχολογία και την κοινωνιολογία, και επαναφέροντας τη συζήτηση στην ουσία των πραγμάτων, η εκπαιδευτικός Αθηνά Πριμικίρη αναδεικνύει την ανάγκη συμπόρευσης των δυνάμεων της γνώσης, της υγιούς επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας των πολιτών. Καθώς η τεχνολογική πρόοδος σε όλους τους τομείς συνεχίζεται, το εκπαιδευτικό σύστημα θα συνεχίσει να έχει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων, ανεξαρτήτως της μορφής της αγοράς εργασίας ή του οικονομικού κλίματος.]
Βιογραφικό σημείωμα
Η Αθηνά Πριμικίρη, εκ Δράμας ορμώμενη, είναι δασκάλα του Δημοσίου με 36 χρόνια υπηρεσίας. Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αριστούχος μεταπτυχιακού διπλώματος «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Πολιτικές στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Έρευνα» (2017) του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σύμβουλος ελληνικής γλώσσας στο Υπουργείο Παιδείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, επί δυόμισι χρόνια, κατά την απόσπασή της στο Σύδνεϋ (1997-2003). Διατέλεσε Διευθύντρια Σχολικών Μονάδων (2007-2015). Συμμετέχει ως Ambassador στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική δράση Teachers4Europe από την πιλοτική της εφαρμογή. Επιλέχτηκε από τη NASA (2014) ως Country Lead of Greece στην παγκόσμια εκπαιδευτική πρόκληση MissionX: Train like an Astronaut, ιδιότητα που διατηρεί έως σήμερα.
Συνέντευξη στον «Πρωινό Τύπο»
Η Αθηνά Πριμικίρη, φιλοξενήθηκε παλαιότερα στον «Πρωινό Τύπο». Τον Ιούνιο του 2017,με συνέντευξή της στην εφημερίδα μας, είχε παρουσιάσει τη δουλειά της ως υπεύθυνη του προγράμματος εκπαίδευσης στην Ελλάδα από τη NASA, ως Country Lead (οδηγός) της Ελλάδας, προκειμένου να προωθήσει η ίδια στην Ελλάδα το πρόγραμμα «Αποστολή Χ: Εκπαιδεύσου ως Αστροναύτης» (Mission X: Train Like an Astronaut).
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο εξηγεί και μαθαίνει σε μαθητές από 8 έως 12 ετών, πώς να ζουν και να εκπαιδεύονται όπως ένας αστροναύτης. Το πρόγραμμα εστιάζεται στην καλή φυσική κατάσταση και διατροφή από την παιδική ηλικία, προτρέποντας τα παιδιά να ζουν και να τρέφονται σαν εξερευνητές του διαστήματος.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται και κατευθύνεται αποκλειστικά από τη NASA και το ελληνικό δημόσιο δεν έχει καμία απολύτως σχέση μ’ αυτό. Η Δραμινή κα. Αθηνά Πριμικίρη, είναι η υπεύθυνη για τη λειτουργία του προγράμματος της NASA στην Ελλάδα και το κατευθύνει από το 2014 με επιτυχία, μέσω της εκπαιδευτικής της δραστηριότητας.
Επίσης, σε μια δεύτερη συνέντευξή της στην εφημερίδα τον Ιούλιο του 2017, αναφέρθηκε αναλυτικά στην αποστολή της στη Νορβηγία σχετικά με το ίδιο παραπάνω πρόγραμμα.