Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Δραμινού ιατρού Κώστα Σαμαρτζίδη
«Διαβήτης Τύπου 2» – Βασικά δεδομένα
– πληροφορίες για την κατανόησή του
ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ σχετικά με το «Διαβήτη Τύπου 2», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΕΡΩΔΙΟΣ» του Δραμινού ιατρού κ. Κώστα Σαμαρτζίδη.
Το βιβλίο αυτό περιγράφει την σύγχρονη επιδημία του «διαβήτη τύπου 2» ο οποίος δεν είναι μεταδοτική νόσος, αλλά μια αποτυχία του οργανισμού να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που εισάγουμε στο σώμα μας με την τροφή, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι δηλαδή ένα μεταβολικό νόσημα με πολλές δυσάρεστες συνέπειες, όταν δεν ρυθμίζεται.
Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται η ιστορία του, οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσή του, πότε πρέπει να εξεταζόμαστε, ποιά είναι η σωστή σχέση μας με το γιατρό αν διαπιστωθεί ύπαρξη διαβήτη, οι μύθοι που υπάρχουν σε σχέση με αυτόν, η σταδιακή μεταφορά της ενέργειας από τα τρόφιμα στο σώμα και η αποθήκευσή της. Οι μεταβολές στο σώμα κατά τις φάσεις σίτιση-νηστεία-επανασίτιση. Οι τύποι στο διαβήτη, τα συμπτώματα του και το πώς γίνεται η διάγνωσή του. Ακόμη, ποιές είναι οι τιμές σακχάρου που πρέπει να επιδιώκει ο διαβητικός, για να αποφύγει τις οξείες και τις χρόνιες επιπλοκές του και τέλος ο διαβήτης της κύησης.
Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία της Δράμας του «Κ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» και «Κ. ΠΑΤΣΗΣ».
Βιογραφικό
Ο κ. Κώστας Σαμαρτζίδης, Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στη Δράμα (Εκπαιδευτήρια Δράμας, Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας). Στη συνέχεια εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την οποία έλαβε τον τίτλο του Ιατρού. Ακολούθως μετεκπαιδεύτηκε και έλαβε τον τίτλο του Ειδικού Παθολόγου από το ίδιο Πανεπιστήμιο.
– Μετεκπαιδεύτηκε επίσης στο Σακχαρώδη Διαβήτη, στην Ενδοκρινολογική Κλινική της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και στην Πρακτική Διαβητολογία (Steno Diabetes Center, Kopenhagen, Denmark).
– Υπηρέτησε ως οπλίτης Ιατρός (Δράμα 1970-1972).
– Υπηρέτησε ως βοηθός ιατρός στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Δράμας (1972-1986) και ως Διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης (1986-2008). Για μικρά χρονικά διαστήματα υπηρέτησε στη μονάδα του ΙΚΑ Δράμας, ως ιατρός ΤΕΒΕ Δράμας και ως ιδιώτης ιατρός.
– Υπήρξε Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δραμινών Φοιτητών (1966). Ο σύλλογος οργάνωσε και εκτέλεσε την 1η Φοιτητική Εβδομάδα στη Δράμα (1966).
– Διετέλεσε μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας (1978) και χρημάτισε μέλος των διαδοχικών Διοικητικών της Συμβουλίων.
– Υπήρξε Γεν. Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας (1983).
– Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του Δημάρχου Σωκράτη Δημητριάδη (περίοδοι 1982-1986 και 1986-1990) και Αντιπρόεδρος και οργανωτής των δύο πρώτων ΚΑΠΗ του Δήμου Δράμας.
– Κατέστρωσε το οργανόγραμμα της λειτουργίας και υπηρέτησε ως διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης Δράμας από την έναρξη της λειτουργίας του το 1986 έως και το 2008.
– Δημιούργησε, οργάνωσε και λειτούργησε το Διαβητολογικό Ιατρείο στο Κ. Υ. Προσοτσάνης (1995-2008). Στο διάστημα αυτό ίδρυσε τον Σύλλογο των Διαβητικών του Νομού Δράμας (1995).
– Του απονεμήθηκε η τιμητική πλακέτα «Στον Πρωτεργάτη του Συλλόγου Διαβητικών» από τον ομώνυμο Σύλλογο (1998).
– Έλαβε έπαινο καλύτερης εργασίας Διαβητολογικού Ιατρείου εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης από τη Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (1999).
– Εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Το Κίτρινο Φύλλο» (1997).
– Δημοσίευσε ποιήματα και άρθρα σε Περιοδικά και Εφημερίδες της Δράμας.
– Έλαβε μέρος και υπήρξε ομιλητής σε επιστημονικά συνέδρια και σε συνέδρια για το κοινό με θέμα το Σακχαρώδη Διαβήτη.
– Επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου του Ζ. Γουδεσίδη «Δόξα Δράμας».
– Συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου «Εν Δράμα», 32 Δραμινοί γράφουν για τη Δράμα (2002).
– Το 2019 έγραψε το σύγγραμμα «Διαβήτης τύπου 2, τα βασικά δεδομένα, πληροφορίες για την κατανόησή του».
– Συνταξιοδοτήθηκε από το Ε.Σ.Υ. τον Αύγουστο του 2008.