Home > Πρώτο Θέμα > Κυρίως οικονομικά τα προβλήματα των ΤΟΕΒ της Π.Ε. Δράμας από παλιές οφειλές αγροτών► Δύο σημαντικά έργα από την Περιφέρεια: Η υπογειοποίηση του νερού για τον ΤΟΕΒ Ρέμβης και ο αναδασμός του Δοξάτου

Κυρίως οικονομικά τα προβλήματα των ΤΟΕΒ της Π.Ε. Δράμας από παλιές οφειλές αγροτών► Δύο σημαντικά έργα από την Περιφέρεια: Η υπογειοποίηση του νερού για τον ΤΟΕΒ Ρέμβης και ο αναδασμός του Δοξάτου

Συνάντηση γνωριμίας με τους προέδρους των ΤΟΕΒ Π.Ε. Δράμας

Κυρίως οικονομικά τα προβλήματα

των ΤΟΕΒ της Π.Ε. Δράμας

από παλιές οφειλές αγροτών

► Δύο σημαντικά έργα από την Περιφέρεια: Η υπογειοποίηση του νερού για τον ΤΟΕΒ Ρέμβης και ο αναδασμός του Δοξάτου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΣΚΕΨΗ γνωριμίας για τα διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ της περιοχής της Π.Ε. Δράμας, είχε χθες το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλος με τον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Γ. Ζιμπίδη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συμμετείχαν οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ της περιοχής της Π.Ε. Δράμας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, ενώ προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Ζιμπίδης, σημείωσε ότι πρόκειται για μια συνάντηση γνωριμίας με τους προέδρους των ΤΟΕΒ Ν. Δράμας και μια πρώτη διερεύνηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Zimpidis

Όπως τόνισε ο κ. Ζιμπίδης, «συζητάμε τα προβλήματά τους όσον αφορά τον χώρο ευθύνης τους, τα έργα που προγραμματίζονται και  που μπορούμε εμείς ως Περιφέρεια να βοηθήσουμε, όπως και τα διοικητικά τους θέματα, καθώς οι ΤΟΕΒ είναι υπό την εποπτεία της Περιφέρειας». Συμπλήρωσε ακόμα ο ίδιος, ότι «από την στιγμή που οι ΤΟΕΒ ήρθαν και πάλι στην ευθύνη της Περιφέρειας, ο όγκος δουλειάς είναι πάρα πολύ μεγάλος. Θα ιεραρχήσουμε όλα τα ζητήματα και σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη και θα μπορέσουμε να τα προωθήσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου» για το ποια είναι τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τους ΤΟΕΒ της περιοχής μας, ο κ. Ζιμπίδης σημείωσε ότι «είναι κυρίως τα οικονομικά τους. Ως αυτοτελείς οργανισμοί, πρέπει να φροντίζουν να έχουν τη δική τους οικονομική αυτοτέλεια. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει από παλαιότερα, κυρίως με κλοπές που γίνονται από τα αντλιοστάσια και τις ζημιές  που έχουν γίνει και αναγκάζονται οι ίδιοι να τα επωμισθούν».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «όσον αφορά τις οφειλές που έχουν να παίρνουν από τους αγρότες, θα δούμε τι συμβαίνει γύρω απ’ αυτές και θα δούμε πώς θα πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την είσπραξη των χρημάτων αυτών. Θα πρέπει να καταλάβουν φυσικά και οι αγρότες, ότι  πρέπει να είναι συνεπείς παρ’ όλη την οικονομική στενότητα που υπάρχει˙  πρέπει να ανταποκριθούν απέναντι στους ΤΟΕΒ, γιατί οι οργανισμοί αυτοί είναι των αγροτών. Δεν είναι κανενός άλλου, κανενός ιδιώτη. Αυτούς εξυπηρετεί».

Στην ερώτηση του «Π.Τ.» αν  υπάρχει πιθανότητα να βοηθήσει οικονομικά με κάποια χρηματοδότηση η Περιφέρεια, ο κ. Ζιμπίδης μίλησε ανοιχτά: «Θα το πω ξεκάθαρα. Η Περιφέρεια για να δώσει χρήματα να πληρωθούν οφειλές, δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν είναι νόμιμο, δεν επιτρέπεται και δεν είναι και σωστό. Γιατί είναι πραγματικά ανταποδοτικά. Προσφέρει το νερό ο ΤΟΕΒ και πρέπει να πληρώσουν».

Αναφερόμενος στα έργα που έχουν δρομολογηθεί από την Π.Ε. Δράμας και την Περιφέρεια, είπε ότι ένα απ’ αυτά είναι η μελέτη με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ περίπου για την υπογειοποίηση των νερών από το ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας προς τον ΤΟΕΒ Ρέμβης (περιοχή Κουδουνίων). Πρόκειται δηλαδή για ένα κλειστό κανάλι ώστε να μην χάνεται το νερό στη διαδρομή και να φτάνει μέχρι τον ΤΟΕΒ Ρέμβης.

Το άλλο έργο είναι μια μελέτη που ετοιμάζεται να δημοπρατηθεί για τον αναδασμό Δοξάτου, που είναι ένα πάγιο αίτημα.

Για το έργο στον ΤΟΕΒ Ρέμβης μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρός του κ. Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, που σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή ένα έργο που θα έπρεπε να γίνει είναι ο καθαρισμός των χειμάρρων αλλά και του ποταμού της Αγίας Βαρβάρας, καθώς και των στραγγιστικών έργων. «Εμείς οι ΤΟΕΒ προσπαθούμε να καθαρίσουμε αλλά είναι υψηλά τα κόστη, καθώς μπορεί να φτάσουν και στις 500.000 ευρώ. Αν δεν καθαριστούν αυτά, τότε θα έχουμε πλημμύρες στα χωράφια μας. Εκτός αυτού, αν δεν καθαριστεί το ποτάμι της Αγίας Βαρβάρας, έχει μέσα φερτά υλικά, ξύλα και άλλα. Πρέπει να καθαριστεί γιατί διαφορετικά θα πλημμυρίσουν τα χωράφια. Τα φερτά υλικά πάνε και σταματούν στην γέφυρα της Μαυρολεύκης και των Κουδουνίων και δημιουργείται φάρμα και άρα μπορεί να προκληθούν πλημμύρες».