Στις 28 Νοεμβρίου οι εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
Η λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου
είναι σημαντική τόσο για τους δικηγόρους
όσο και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Τάσος Πούλιος
Τα προβλήματα της καθημερινότητας και οι συχνές αλλαγές των Κωδίκων τα 2 τελευταία χρόνια
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ Κυριακή 28 Νοεμβρίου, διεξάγονται στη Δράμα, οι εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας. Στις εκλογές αυτές, δύο άτομα κατεβαίνουν υποψήφιοι για την προεδρία του Συλλόγου. Ένας είναι ο νυν πρόεδρος κ. Πούλιος, ο οποίος θέτει εκ νέου υποψηφιότητα, ενώ η δεύτερη υποψηφιότητα είναι αυτή της νυν γραμματέως του Συλλόγου κας Αμαλίας Σαλωνίδου.
Οι εκλογές γίνονται με διαφορετικό ψηφοδέλτιο για τους προέδρους και με διαφορετικό ψηφοδέλτιο για τους συμβούλους του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ δεν υπάρχουν άλλα ψηφοδέλτια παρατάξεων κτλ.
Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου στις 28 Νοεμβρίου και σύμφωνα με τον Κώδικα η κάλπη θα ανοίξει στις 07.00 το πρωί και θα κλείσει στις 19.00. Τα εγγεγραμμένα μέλη του Συλλόγου που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι 199. Από το ψηφοδέλτιο των υποψηφίων συμβούλων εκλέγονται 8 άτομα συν έναν τον πρόεδρο, 9 μέλη συνολικά, ενώ οι υποψήφιοι είναι συνολικά 10.
Δύο υποψήφιοι πρόεδροι μετά από χρόνια
Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος κ. Πούλιος και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «σ’ αυτές τις εκλογές οι υποψήφιοι σύμβουλοι είναι λιγότεροι, ενώ την προηγούμενη φορά είχαμε 15 υποψηφίους. Για πρώτη φορά επίσης, οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι δύο, ενώ τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος». Δηλαδή, τις δύο προηγούμενες φορές που έχει εκλεγεί ο κ. Πούλιος ήταν μόνος τους, ενώ και τις τρεις προηγούμενες φορές που είχε εκλεγεί ο προηγούμενος πρόεδρος κ. Ξανθόπουλος (νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), ήταν επίσης μόνος του.
Οικονομική κρίση και πανδημία
Ερωτώμενος σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στο δικηγορικό κλάδο, ο κ. Πούλιος σημειώνει ότι «ιδιαίτερα στη Δράμα οι δικηγόροι αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα. Η πανδημία ήταν αυτή που καθυστέρησε πάρα πολύ το έργο μας. Μετά την οικονομική κρίση προσπαθήσαμε λίγο να αναδιοργανωθούμε, ξεκίνησε η πανδημία, τα δικαστήρια ήταν κλειστά, σε διαδικασία αναστολής για επτά περίπου μήνες και αυτό σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα οι δικηγόροι δεν εργαζόμασταν.
Τώρα που έχουν ανοίξει με κανονική λειτουργία από τον Σεπτέμβριο, προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος, αλλά επτά μήνες μετά είναι δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχει στον κλάδο μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την εργασία, υπάρχουν αρκετοί συνάδερφοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ο αριθμός τα τελευταία δυο χρόνια άρχισε και πάλι να αυξάνεται στο Δικηγορικό Σύλλογο της Δράμας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και οι 199 βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, γιατί οι εποχές είναι εξαιρετικά δύσκολες».
Πρόβλημα η καθημερινότητα
Ο κ. Πούλιος, αναφέρεται ακόμα στα προβλήματα της καθημερινότητας των δικηγόρων, καθώς και αυτοί κατά τη δουλειά τους όπως και άλλοι, θα πρέπει να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.
Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Πούλιος σημειώνει ότι, «το βασικό μας πρόβλημα είναι η καθημερινότητα. Τώρα με τα θέματα της πανδημίας χρειάζεται να κλείσουμε ραντεβού για να πάμε στις υπηρεσίες, χρειάζεται ραντεβού για μια αίτηση, για να πάρεις ένα πιστοποιητικό, ραντεβού για να πας για έρευνα στο Υποθηκοφυλακείο, για την Εφορεία και όλο αυτό δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον, γιατί εκεί που ήθελες πέντε και δέκα λεπτά, τώρα θέλεις δυο ώρες για μια απλή δουλειά».
Ο ίδιος βέβαια σημειώνει ότι «τα μέτρα καλά κάνουν και τηρούνται, δημιουργούν όμως κι αυτά τα θέματα, γιατί θα πρέπει να είσαι στις συγκεκριμένες θέσεις στο δικαστικό μέγαρο, πρέπει να μπαίνεις στις αίθουσες εφόσον έχουν φύγει οι προηγούμενοι, πρέπει τα δικαστήρια να γίνονται με αυστηρά πρωτόκολλα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένεις εκτός αιθούσης μέχρι να έρθει η σειρά σου και να μπεις μέσα να δικάσεις και γενικά έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα δύσκολης κατάστασης και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα. Αν αυτό κάποια στιγμή ομαλοποιηθεί, νομίζω ότι θα είναι κάτι σημαντικό για εμάς».
Η λειτουργία των Φυλακών
Στην ερώτηση για το ποια είναι ορισμένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δικηγόροι στη Δράμα, ο κ. Πούλιος επισημαίνει: «Οι δικηγόροι, είμαστε κι εμείς ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουμε τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών» και τονίζει ιδιαίτερα ότι, «το μεγάλο ζήτημα είναι η λειτουργία – επιτέλους – των Φυλακών Νικηφόρου που φαίνεται ότι μπαίνει σε μια τροχιά. Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη του 2022, θα ξεκινήσει η λειτουργία τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για εμάς και γενικά για την κοινωνία της Δράμας. Και βέβαια η λειτουργία τους δεν θα αφορά μόνο τους δικηγόρους της Δράμας, αλλά πολλά επαγγέλματα. Ένα ζήτημα είναι αυτό που φαίνεται ότι μπαίνει σε μια τροχιά μετά από 18 χρόνια».
Ακόμα, ο κ. Πούλιος αναφέρεται στις εισφορές που πρέπει να καταβάλουν όπως όλοι οι επαγγελματίες, ασχέτως αν για 7 μήνες τα δικαστήρια ήταν κλειστά και δεν εργαζόταν κανένας και άρα δεν υπήρχαν έσοδα και εξηγεί: «Ένα άλλο θέμα είναι οι πολύ υψηλές εισφορές που είμαστε αναγκασμένοι να καταβάλουμε. Έχουμε ΦΠΑ, μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, γενικώς υποχρεώσεις οι οποίες όλο αυτό το χρονικό διάστημα και λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων έτρεχαν και ήμασταν υποχρεωμένοι να καταβάλουμε ποσά και ασφαλιστικές εισφορές και άλλα χωρίς να εργαζόμαστε. Αυτό δημιούργησε ένα έλλειμμα μεγάλο το οποίο προσπαθούμε να καλύψουμε».
Οι αλλαγές των Κωδίκων
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θίγει επίσης, είναι οι συχνές αλλαγές τον τελευταίο καιρό των Κωδίκων, οι οποίοι μέσα σε δύο χρόνια έχουν αλλάξει τρεις φορές. Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, καθώς οι Κώδικες αλλάζουν πολύ δύσκολα, κάθε 20-30 χρόνια.
Όπως εξηγεί μάλιστα ο ίδιος, «το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε μια πολύ συχνή αλλαγή των νομοθετικών κειμένων όπως οι Κώδικες, που το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλάζουν πάρα πολύ συχνά. Είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο και αυτό προκαλεί μια ανασφάλεια δικαίου, τόσο στους πολίτες, αλλά και όσους εργαζόμαστε στους χώρους της Δικαιοσύνης. Γιατί πρέπει κάθε φορά, κάθε υπόθεση να ψάχνεις να βρεις τι ακριβώς ισχύει.
Τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα έχουν αλλάξει τρεις φορές. Είναι πρωτοφανές αυτό. Οι Κώδικες συγκεκριμένα στο ευρωπαϊκό δεδομένο, είναι κείμενα νομοθετικά που αλλάζουν πάρα πολύ δύσκολα και μετά από 20-30 χρόνια, προκειμένου να εδραιωθεί μια νομική κατάσταση, ώστε να ξέρουν και οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στο χώρο της Δικαιοσύνης για το τι ακριβώς ισχύει.
Όταν αλλάζουν κάθε έξι μήνες, δημιουργείται ένα φοβερό πρόβλημα, όσον αφορά και τα δικαιώματα των πολιτών και τις υποχρεώσεις και όσους εργάζονται στο χώρο της Δικαιοσύνης που δεν μπορούμε να ξέρουμε πάντα με ασφάλεια τι είναι αυτό που ισχύει κάθε φορά».