Home > νέα > Η Λένα Διβάνη και ο Χρήστος Χωμενίδης σύστησαν  τους λογοτεχνικούς τους ήρωες στο κοινό του Φεστιβάλ -Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Πολύνα Γ. Μπανά

Η Λένα Διβάνη και ο Χρήστος Χωμενίδης σύστησαν  τους λογοτεχνικούς τους ήρωες στο κοινό του Φεστιβάλ -Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Πολύνα Γ. Μπανά

Η Λένα Διβάνη και ο Χρήστος Χωμενίδης

σύστησαν  τους λογοτεχνικούς τους

ήρωες στο κοινό του Φεστιβάλ

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Πολύνα Γ. Μπανά

 

Καλεσμένοι του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, οι συγγραφείς Λένα Διβάνη και Χρήστος Χωμενίδης, παρουσίασαν σήμερα το μεσημέρι  στον θερινό κινηματογράφο “Αλέξανδρος” και στο πλαίσιο “Λογοτεχνικά Αίθρια”, τα νέα τους βιβλία «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» και «Ο Τζίμης στην Κυψέλη», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η Λένα Διβάνη χαρακτήρισε το έργο της «Ένα βιβλίο σαν να είναι άνθρωπος», ενώ την ίδια ώρα ο Χρήστος Χωμενίδης αναφερόμενος στον δικό του ήρωα, σημείωσε πως «πρόκειται για έναν άνθρωπο παλαιάς κοπής, που εκπροσωπεί μιαν άλλη εποχή που είναι όμως πολύ κοντινή μας».

«Η Διδώ έκανε το σκοτάδι φως και τη διάλεξα στη μέση μιας μεγάλης δικής μας, οικονομικής καταστροφής, καθώς δεν μπορούσα να την αντέξω και χρειαζόμουνα στη ζωή μου ένα φωτεινό πρόσωπο να μου πει πως διέσχισε όλες τις καταστροφές του 20ου αιώνα με ένα χαμόγελο στα χείλη», εξήγησε η Λ. Διβάνη για το βιβλίο της που είναι μία «φανταστική βιογραφία», της Διδώς Σωτηρίου όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια η συγγραφέας, με τη μορφή μίας κατ’ ιδίαν και εκ βαθέων «συζήτησης» ανάμεσα στη Διβάνη και τη «βιογραφούμενη» Διδώ, η οποία εστιάζει και αναδεικνύει τα σημαντικότερα πρόσωπα και γεγονότα της ζωής της και, ταυτοχρόνως, της ίδιας της εποχής της, που είναι ολόκληρος ο 20ος αιώνας.

«Ο Τζίμης είναι ένας ήρωας που οι αναγνώστες αγαπάνε, έχω εισπράξει πολύ θετικά σχόλια για αυτόν, είναι ένας καλός άνθρωπος που θα κεράσει την παρέα, θα απολαύσει τον άλλον, δεν είναι τοξικός, αλλά ένας ελκυστικός άνθρωπος που απολαμβάνει τη ζωή χωρίς να έχει ιδέα από το πώς λειτουργούν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης», συμπλήρωσε ο Χ. Χωμενίδης για  το έργο του, ένα μυθιστόρημα που βάζει μπροστά στο μεγεθυντικό φακό τη σύγχρονη ψηφιακή  πραγματικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την παντοδυναμία τους, την αστραπιαία διάχυση των fake news και τη συντριπτική δύναμή τους καθώς και το «κυνήγι μαγισσών» που συχνά εξαπολύεται από τον τεράστιο, «ανώνυμο» όγκο των χρηστών των social media.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Πολύνα Γ. Μπανά, υπεύθυνη οργάνωσης, επιμέλειας και παρουσίασης του προγράμματος “Λογοτεχνικά Αίθρια”, που επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «η αφήγηση είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τις τέχνες του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας, έτσι υπάρχει μεταξύ τους μια μόνιμη και γόνιμη αλληλεπίδραση».