Η λειτουργία του Συμβουλευτικού
Σταθμού Άνοιας Ν.Π. Δ. Δράμας
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας, γίνεται γνωστό ότι στο χώρο του Κ.Η.Φ.Η., λειτουργεί Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας, ο οποίος έχει συσταθεί για την υποστήριξη και την εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα μνήμης και Άνοια.
Στο Συμβουλευτικό Σταθμό που λειτουργεί κάθε Τετάρτη, γίνονται οι ψυχομετρικές δοκιμασίες (τεστ) για την άνοια κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο 2521048023.
Επίσης λειτουργεί ομάδα υποστήριξης φροντιστών με σκοπό τη Συμβουλευτική και την εκπαίδευση των οικογενειών των ατόμων που πάσχουν από Άνοια. Σε όλα τα προγράμματα που υπάρχουν στο Σταθμό Άνοιας τηρούνται αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού.
Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως της μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης.
Σήμερα, πάσχουν από Alzheimer 160.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, 6.000.000 στην Ευρώπη και 26.000.000 σ’ όλο τον κόσμο. H νόσος εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών , ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών.
Με τον όρο άνοια εννοούμε την έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου: της μνήμης, της κρίσης, του λόγου, της προσωπικότητας αλλά και της καθημερινής λειτουργικότητας. Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από άνοια χαρακτηρίζονται από ανικανότητα συγχρονισμένων κινήσεων παρά την ακεραιότητα κινητικών λειτουργιών, αδυναμία αναγνώρισης αντικειμένων και διαταραχές στην ικανότητα εκτέλεσης λειτουργιών όπως ο σχεδιασμός, οι αριθμητικές πράξεις κ.α.
Άνοια μπορούν να προκαλέσουν τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, μεγάλα και μικρά, οι όγκοι του εγκεφάλου, το AIDS, διάφορες εγκεφαλίτιδες, μεταβολικά νοσήματα, νοσήματα του θυρεοειδούς, διάφορα φάρμακα κ.ά. Όμως, η νόσος Alzheimer αποτελεί τη συχνότερη μορφή άνοιας (60% του συνόλου).
Τα αίτια της νόσου παραμένουν άγνωστα. Η νόσος Alzheimer είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, την υπερχοληστερολαιμία, το κάπνισμα αλλά και με γενετικούς, περιβαλλοντικούς και μεταβολικούς παράγοντες, καθώς και με την έλλειψη νοητικής και σωματικής άσκησης. Πιθανοί παράγοντες που μπορεί να δηλώνουν προδιάθεση στη νόσο είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, το ιστορικό καρδιακών ή / και εγκεφαλικών επεισοδίων, η παρουσία αρτηριακής υπέρτασης και η ύπαρξη συγγενούς με σύνδρομο Down.
Η νόσος μπορεί να διαγνωστεί όταν η νοητική έκπτωση φθάνει σε σημείο, ώστε να επηρεάζονται οι καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς. Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και σε μια λεπτομερή νευρολογική εξέταση η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και ψυχομετρικές δοκιμασίες.
Η κατά το δυνατόν έγκαιρη διάγνωση της νόσου έχει μεγάλη σημασία .
Καθώς η νόσος αυτή επηρεάζει όχι μόνο τον ασθενή, αλλά και ευρύτερα την οικογένειά του, η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων.
Καθώς τα αίτια της νόσου δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί, η οριστική θεραπεία δεν είναι προς το παρόν εφικτή. Σήμερα, ένας κεντρικός στόχος για τη θεραπεία της νόσου Alzheimer είναι ο προσδιορισμός των παραγόντων που καθυστερούν την έναρξη της νόσου, επιβραδύνουν την εξέλιξη ή αμβλύνουν την συμπτωματολογία της.