Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του προέδρου του Σωματείου Καφετεριών – Κέντρων Διασκέδασης Δράμας
Με λουκέτο απειλούνται καφετέριες
και κέντρα διασκέδασης στο Ν. Δράμας
► Ηλιάδης: Πολλοί συνάδελφοι σκέφτονται να μην ανοίξουν καθόλου
► Για Μάρτιο και Απρίλιο ο Δήμος Δράμας δεν θα εισπράξει τέλη
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΛΟΙ οι ελεύθεροι επαγγελματίες σήμερα, βρίσκονται στη δυσκολότερη ίσως στιγμή της λειτουργίας των καταστημάτων τους. Τα νέα μέτρα μετά από το τέλος της καραντίνας κατά του κορωνοϊού, αναμένεται να φέρουν νέες δυσκολίες, καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα, αλλά κυρίως δεν θα υπάρχουν έσοδα, ή τουλάχιστον θα είναι αρκετά χαμηλά.
Σύμφωνα με τα όσα ήδη ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, οι καφετέριες και τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου, παρ’ όλα αυτά όμως, οι προϋποθέσεις υπό της οποίες αναμένεται να ανοίξουν, δεν προσδοκούν τίποτα θετικό για το μέλλον τους.
Τα νέα μέτρα ορίζουν ότι το σερβίρισμα στις καφετέριες θα γίνεται μόνο σε εξωτερικό χώρο και με τραπεζοκαθίσματα τα οποία θα είναι ανά δύο μέτρα, ενώ κάθε τραπέζι θα μπορεί να δεχθεί μόνο τέσσερα άτομα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, ακόμα και αν η πελατεία φτάνει – υποθετικά – στην πλήρωση του 100% του μαγαζιού, τότε ήδη ο τζίρος θα είναι τουλάχιστον στο 50% της προ κορωνοϊού εποχής.
«Και αυτό σε καλές περιπτώσεις, μιας και η πελατεία προφανώς δεν θα είναι η ίδια όπως ήταν κάποτε», διαπιστώνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης κ. Ηλιάδης.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, «τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι δυσβάστακτα για τους επαγγελματίες. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για ένα κατάστημα είναι ασύμφοροι και απ’ όσο μιλάω και με τα Σωματεία άλλων Νομών, όλοι είναι σε άθλια κατάσταση».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «πολλοί συνάδελφοι μάλιστα σκέφτονται να μην ανοίξουν καθόλου, γιατί με τους περιορισμούς που μας έχουν βάλει και τα μέτρα που έχουν πάρει, στους περισσότερους δεν συμφέρει να ανοίξουν τα μαγαζιά τους».
Στη διαπίστωση ότι δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα της ημέρας τους, ο κ. Ηλιάδης επιβεβαιώνει: «Εννοείται ότι δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους» και συνεχίζει: «Όταν σου λέει ότι θα πρέπει να βάλεις ανά δύο μέτρα τραπέζια, να μην δουλεύεις σε εσωτερικό χώρο και όλοι αυτοί να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας που λογικά πρέπει να τα τηρούν, αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά είναι δύσκολα για τέτοιες επιχειρήσεις. Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, τα αντισηπτικά, τα γάντια, όλα αυτά επιβαρύνουν το κόστος. Αντί να ελαφρύνουν το κόστος των μαγαζιών, τα λειτουργικά έξοδα επιβαρύνονται. Μειώνονται τα έσοδα, άρα με ποιο αποτέλεσμα; Με ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για τα οικονομικά των μαγαζιών».
«Κωφεύουν…»
Ο κ. Ηλιάδης στέκεται στη βοήθεια της πολιτείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αλλά εμένα μου κάνει εντύπωση ότι ανακοίνωσαν μεν τα μέτρα, αλλά δεν ανακοίνωσαν και τι θα δώσουν από εδώ και πέρα. Βλέπω ότι κωφεύουν, ότι σιωπούν. Δηλαδή, σταμάτησαν οι ενισχύσεις στα μαγαζιά; Σταμάτησαν οι ενισχύσεις στους υπαλλήλους μας ή θα συνεχιστούν;»
Ερωτώμενος αν οι υπάλληλοί τους βρίσκονται ακόμα σε αναστολή σύμβασης, τονίζει ότι «στα περισσότερα μαγαζιά, στο 90% δηλαδή, ισχύει αυτό. Αυτοί που δουλεύουν με delivery και self service υπάρχει προσωπικό ασφαλείας που εξυπηρετεί τον κόσμο. Για να καταλάβετε, εγώ έχω ένα τέτοιο κατάστημα και με το ζόρι βρήκα προσωπικό για να δουλέψω. Όλοι ήθελαν να πάνε στα μέτρα για να πάρουν το επίδομα. Και αναγκαστικά υπολειτουργούν τα μαγαζιά μας αυτή τη στιγμή».
Μιλώντας για το υπόλοιπο του χρόνου μέχρι και 1η Ιουνίου που θα ανοίξουν οι καφετέριες, ο κ. Ηλιάδης θέλει να πιστεύει ότι «λογικά, θα πρέπει να ανακοινωθούν και κάποια έξτρα μέτρα, με τα οποία μέχρι 31 Μαΐου θα συνεχιστεί η ενίσχυση των μαγαζιών αλλά και των υπαλλήλων, όσοι απ’ αυτούς έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή».
Τα 800 ευρώ…
Ρωτήθηκε ο κ. Ηλιάδης αν ως ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πάρει το βοήθημα των 800 ευρώ, απαντώντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει τίποτα. «Από όσα έχουμε ακούσει πάντως, αυτά θα τα πάρουμε τις πρώτες μέρες του Μαΐου, γιατί άργησε το σύστημα να λειτουργήσει και υπήρχαν συνάδελφοι οι οποίοι ακόμα και μέχρι χθες έκαναν τα χαρτιά τους. Η καταληκτική ημερομηνία ήταν μέχρι και 28 Απριλίου».
Βεβαιώνει πάντως ο ίδιος ότι, μέχρι αυτή τη στιγμή κανένας από τους επαγγελματίες καφετεριών δεν έχει ξεκινήσει να κάνει κάποιες μετατροπές στο μαγαζί του για τα νέα μέτρα καθώς «όλοι περιμένουν τα οριστικά μέτρα να εξειδικευτούν για να κινηθούν ανάλογα» και θέτει επίσης το πρόβλημα με τα κέντρα διασκέδασης, «για τα οποία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ούτε το πότε θα ανοίξουν αυτά. Και αυτό σημαίνει ότι, δεν μπορούν να γίνουν γάμοι και άλλες εκδηλώσεις. Εκεί οι συνάδελφοι βαδίζουν προς την καταστροφή».
Όσο αφορά το τέλος χρήσης πεζοδρομίων, το οποίο εισπράττουν οι Δήμοι, ο κ. Ηλιάδης τονίζει ότι «σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Δράμας, δεν θα χρεωθούμε τέλη πεζοδρομίου για Απρίλιο και Μάιο και ανάλογα με τα μέτρα και ανάλογα με το χρόνο που θα ανοίξουν τα μαγαζιά, μπορεί να γίνει ίσως και κάτι ακόμα. Εμείς βέβαια θα ζητήσουμε να ισχύσει το μέτρο αυτό και αργότερα, γιατί με το που θα ανοίξουμε δε σημαίνει ότι θα έρθει ο παράδεισος αμέσως. Και να ανοίξουμε, εννοείται ότι η πελατεία θα είναι σαφώς λιγότερη από κάθε άλλη φορά»