Από το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα
Λύσεις για αύξηση των υδατικών
πόρων σε άνυδρα νησιά δίνει
η έδρα Unesco Con-Ε-Ect της Δράμας
ΤΟ ΕΡΓΟ της Έδρας Unesco Con-Ε-Ect, με έδρα το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα, συνεχίζει να παράγει σημαντικό έργο και μεγάλες επιτυχίες.
Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει και παλαιότερα η έδρα Unesco Con-Ε-Ect Δράμας, έχει να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, όχι μόνο τοπικά, αλλά και στο πανελλήνιο ακόμα και παγκόσμια με τις προτάσεις που επεξεργάζεται και προτείνει λύσεις σε ζητήματα περιβάλλοντος και όχι μόνο.
Στο πλαίσιο αυτού του τόσο σημαντικού έργου της, η έδρα Unesco Con-Ε-Ect, με τον Καθηγητή Δ. Εμμανουλούδη, Διευθυντή της Έδρας UNESCO Con-E-Ect του Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. του ΔΙΠΑΕ και τα μέλη της Έδρας, Καθηγητή του ΕΚΠΑ Π. Νάστο και τον Επικ. Καθηγητή του ΔΙΠΑΕ Π. Ξόφη, επισκέφθηκαν για εργασίες υπαίθρου το νησί των Φούρνων Κορσεών.
Η επίσκεψη αυτή, έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης έργου που ανατέθηκε από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην Έδρα, σχετικού με την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων και μεθόδων βελτίωσης των αποθεμάτων γλυκέων υδάτων σε Άνυδρα νησιά. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η μείωση της χρήσης αφαλατωμένου νερού από τους κατοίκους των νησιών μας, γεγονός βοηθητικό και για την ποιότητα ζωής τους αλλά και για την βελτίωση της οικονομίας.
Το έργο είναι πιλοτικό και τα συμπεράσματά του όπως και τα αντίστοιχα εργαλεία πρόκειται να εφαρμοσθούν σε μια σειρά από μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, αποσκοπώντας στην υλοποίηση του γενικότερου στόχου ελαχιστοποίησης έως μηδενισμού της χρήσης αφαλατωμένου νερού σε αυτά, σε βάθος των προσεχών δεκαετιών.
Η πρώτη αυτή επίσκεψη της Επιστημονικής ομάδας της Έδρας UNESCO του Τμήματος μας πραγματοποιήθηκε τις ανωτέρω ημερομηνίες στο νησί των Φούρνων, ώστε να συμπέσει με τον εορτασμό της Παγκόσμιας μέρας νερού, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την συμβολή της Έδρας μας στην υδατική οικονομία της χώρας, όπως και την εστίαση της στην προστασία και ανάδειξη του υπέρτατου αυτού αγαθού που λέγεται νερό.