Home > νέα > Λύθηκε το πρόβλημα στην περιοχή της Προσοτσάνη με την περισυλλογή των αδέσποτων αλόγων

Λύθηκε το πρόβλημα στην περιοχή της Προσοτσάνη με την περισυλλογή των αδέσποτων αλόγων

Με χρηματικό ποσό που εγκρίθηκε από την ΠΑΜΘ

Λύθηκε το πρόβλημα στην περιοχή

της Προσοτσάνη με την περισυλλογή

των αδέσποτων αλόγων

Συνέντευξη Τύπου αντιπεριφερειάρχη Δράμας και δημάρχου Προσοτσάνης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΠΑΝΩ από 10 χρόνια περίπου στην περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης και συγκεκριμένα στην περιοχή Μικρόπολης και Κοκκινογείων, υπήρχε ένας πληθυσμός αδέσποτων αλόγων περίπου 70 στον αριθμό. Τα άλογα αυτά επί της ουσίας δεν ήταν αδέσποτα, αλλά δεσποζόμενα τα οποία με κάποιο τρόπο αφέθηκαν ελεύθερα, καθώς ο ιδιοκτήτης τους δεν είχε τη δυνατότητα να τα συντηρήσει.

Το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια είχε μεγεθυνθεί, καθώς ναι μεν προκαλούσαν μικροπροβλήματα σε καλλιέργειες, κυρίως όμως το πρόβλημα εμφανιζόταν τις βραδινές ώρες, όταν πετάγονταν ξαφνικά μπροστά στα αυτοκίνητα και προκαλούσαν μικροατυχήματα.

Φαίνεται ότι πλέον το πρόβλημα αυτό λύθηκε, καθώς μετά από συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν από την Π.Ε. Δράμας, τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας αλλά και της Δράμας και το Δήμο Προσοτσάνης, τα άλογα αυτά συγκεντρώθηκαν, σταβλίστηκαν και τελικά μεταβιβάστηκαν σε νέους ιδιοκτήτες.

Για το ζήτημα αυτό, το οποίο ταλαιπώρησε για αρκετά χρόνια τους κατοίκους των περιοχών της Μικρόπολης και των Κοκκινογείων, συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη. Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου, ήταν επίσης ο διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράμας και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Μικρόπολης και Κοκκινογείων.

Αθανασιάδης: Με τη βοήθεια της Περιφέρειας

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, σημείωσε αρχικά ότι από την ώρα που είχε αναλάβει ως δημοτική αρχή το 2019, «είχαμε βρει το πρόβλημα μπροστά μας», για να εξηγήσει:

«Υπήρχε κυρίως στο αγρόκτημα Μικρόπολης μια συγκέντρωση αδέσποτων αλόγων από 70 περίπου άλογα, τα οποία κινούνταν συνήθως σε ομάδες των 10 – 15 ατόμων και είχαν  δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, όχι τόσο στις αγροτικές καλλιέργειες αλλά κυρίως το  βράδυ στο δρόμο προς Μικρόπολη ή Κοκκινόγεια έβγαιναν μπροστά στα αυτοκίνητα και είχαν προκληθεί μικροατυχήματα».

Όπως τόνισε ο ίδιος, το πρόβλημα στη συνέχεια γιγαντώθηκε και προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο που είχε υπό την προστασία του την αγέλη. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε κάποια μορφής συνεννόησης. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αρχίσει να αντιδρούν στην όλη κατάσταση.

Όπως εξηγεί στη συνέχεια ο κ. Αθανασιάδης, «με την τότε Π.Ε. Δράμας δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε για το ποιος θα ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και αυτή διαιωνίστηκε μέχρι και τις εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι στο διάστημα αυτό, αν και υπήρχε μια προχωρημένη κατάσταση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εντούτοις αυτό αντιμετωπίστηκε με τη νέα περιφερειακή διοίκηση από τις αρχές του 2024, με τη δική μας συνδρομή και τη θέληση της τοπικής κοινωνίας της Μικρόπολης και των Κοκκινογείων. Σήμερα πλέον, μπορούμε να μιλάμε για λύση του προβλήματος.

Μουρβετίδης: Η διαδικασία της προσπάθειας

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, σημείωσε ότι «επιλύθηκε ένα σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε στο Δήμο Προσοτσάνης πάνω από 10 χρόνια. Με το που αναλάβαμε, δεχθήκαμε τις πρώτες οχλήσεις από τους κατοίκους της περιοχής και φυσικά το πρώτο πράγμα ήταν να ενημερώσουμε το δήμαρχο για το τι μέλλει γενέσθαι με το πρόβλημα. Κάναμε κάποιες επαφές, το κλίμα δεν ήταν καλό από τον κόσμο που αντιδρούσε απότομα και  υποσχεθήκαμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα».

Όπως εξήγησε ο κ. Μουρβετίδης, «στα τέλη Ιανουαρίου δεχθήκαμε και ένα εξώδικο από 45 κατοίκους της περιοχής, το οποίο ουσιαστικά επιβεβαίωνε το πόσο μεγάλο είναι τελικά το πρόβλημα και αυτό ήταν ένα θέμα για να το λάβουμε ακόμα πιο σοβαρά υπόψη».

Στη συνέχεια ο κ. Μουρβετίδης σημειώνει ότι ενημερώθηκε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια ΑΜΘ «και κλήθηκε η αρμόδια Επιτροπή να κάνει μια καταγραφή γιατί δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε και τον πληθυσμό των ιπποειδών, παρά μόνο από μαρτυρίες ότι ήταν περίπου 70, όσα και αποδείχθηκε ότι ήταν τελικά.

Η Περιφερειακή Επιτροπή της Κτηνιατρικής από την Κομοτηνή, ζήτησε να εγκριθεί το ποσό των 110.000 ευρώ για σίτιση, σταβλισμό, πότισμα, διατροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα ποσά πέρασαν και εγκρίθηκαν από την Περιφερειακή Επιτροπή και ακολούθησε η λύση του προβλήματος».

Αυτό που χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, είναι ότι «το πιο σοβαρό πρόβλημα που είχαμε ήταν ο χώρος, ώστε να μπορέσουμε να σταβλίσουμε όσο πιο γρήγορα τα άλογα. Βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος, κάναμε κάποιες ενέργειες για όλες τις προϋποθέσεις για 70 άλογα, πράγμα που λύθηκε το πρόβλημα».

Ο κ. Μουρβετίδης εξηγεί ότι «το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα ήταν ο ανάδοχος της περισυλλογής. Σταθήκαμε και εκεί τυχεροί γιατί βρέθηκε ένας συμπολίτης μας από την περιοχή που έχει σχετική εμπειρία με άλογα, έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, έφερε τα κατάλληλα έγγραφα ότι είναι ικανός για την περισυλλογή των αλόγων και ξεκίνησε η συγκέντρωσή τους. Μέσα σε 30 μέρες περίπου, ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των αλόγων και στη συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία της μεταβίβασής τους. Μέσα σε 10 μέρες ενημερώθηκε ο ιδιοκτήτης των αλόγων, ο οποίος δεν μπορούσε να τα διατηρήσει γιατί είναι στη φυλακή και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία μεταβίβασης των ιπποειδών σε άλλους ιδιώτες που θα τηρούν βέβαια τις προϋποθέσεις. Αποτέλεσμα ήταν μέσα σε 45 μέρες να λυθεί οριστικά το πρόβλημα όπως και η μεταβίβασή τους σε άλλους ιδιοκτήτες».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μουρβετίδης τονίζει ότι «η αντιπολίτευση δεν ψήφισε το ποσό αυτό, θεωρώντας ότι είναι υπερβολικό. Τελικά από τα 110.000 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί καταναλώθηκαν οι 77.000 ευρώ και έτσι λύθηκε το θέμα».