Home > νέα > Μ. Τζάφου – Κοινωνική Λειτουργός στον «Π.Τ.»: «Έχουν αλλάξει οι αγωνίες, έχουν αλλάξει οι φόβοι και νομίζω ότι έχουν αλλάξει οι ανάγκες όλων».

Μ. Τζάφου – Κοινωνική Λειτουργός στον «Π.Τ.»: «Έχουν αλλάξει οι αγωνίες, έχουν αλλάξει οι φόβοι και νομίζω ότι έχουν αλλάξει οι ανάγκες όλων».

Από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «ΔΡΑΣΗ» Δράμας

 Δράσεις συμμετοχής γονέων

σε διαδικτυακές συναντήσεις

για θέματα στην οικογένεια

 Μ. Τζάφου – Κοινωνική Λειτουργός στον «Π.Τ.»: «Έχουν αλλάξει οι αγωνίες, έχουν αλλάξει οι φόβοι και νομίζω ότι έχουν αλλάξει οι ανάγκες όλων».

«Ο κόσμος έχει δει πιο βαθιά μέσα του και έχουν αυξηθεί κατά πολύ και τα αιτήματα ατομικής συμβουλευτικής»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙΣ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσες δράσεις του με τις συμβουλευτικές συναντήσεις γονέων, συνεχίζει το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Δράμας «ΔΡΑΣΗ».

Στόχος των δράσεων του Κέντρου, η ενίσχυση και ενδυνάμωση του γονικού ρόλου. Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθούν 4 διαδικτυακές συναντήσεις στις οποίες θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τους γονείς. Μέσα σε ένα πλαίσιο εχεμύθειας και ασφαλείας θα συζητηθούν απορίες, φόβοι, άγχη, αγωνίες θα μοιραστούν στιγμές περηφάνιας, ικανοποίησης, επιτυχίες, χαμόγελα.

Το πρόγραμμα και οι θεματικές των συναντήσεων είναι:

Πέμπτη 3/6/2021: Επικοινωνία στην οικογένεια.

Πέμπτη 10/6/2021: Γονείς στην εποχή του covid-19 (αλλαγές/ανάγκεςς/ όρια).

Πέμπτη 17/6/2021: Παιδί vs  Διαδίκτυο: 1-0.

Πέμπτη 24/6/2021: Φροντίζω τον εαυτό μου για να φροντίσω την οικογένειά μου.

Να σημειώσουμε ότι, οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας zoom, θα έχουν διάρκεια μιάμισης ώρας, οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν πρωινή ή απογευματινή ώρα.

Οι πρωινές συναντήσεις θα γίνονται 10:00-11:30 και οι απογευματινές 18:30-20:00. Δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.

Δηλώσεις συμμετοχής από την Δευτέρα 24/5/2021 έως την Παρασκευή 30/5/2021.Τηλεφωνικά στο 2521030053 (Δευτέρα – Παρασκευή 8:30-14:30) ηλεκτρονικά με email στο drasidrama@gmail.com. Αναφέρεται: Όνομα- επίθετο, τηλέφωνο επικοινωνίας, email, αριθμός- ηλικία παιδιού/ιών, σχολική μονάδα που φοιτούν, ποια/ποιες συναντήσεις θα παρακολουθήσετε. Όλες οι υπηρεσίες του Κ.Π «ΔΡΑΣΗ» παρέχονται δωρεάν. Συντονίστρια: Τζάφου Μάρθα- Κοινωνική λειτουργός

Τζάφου: Επικοινωνία στην οικογένεια

Για τις συναντήσεις αυτές, αλλά και τη δουλειά του Κέντρου, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» η συντονίστρια των συναντήσεων, κα. Μάρθα Τζάφου, Κοινωνική Λειτουργός. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, συνήθως τα θέματα  που απασχολούν τους γονείς είναι η ανάγκη επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια, τα όρια στο διαδίκτυο και οι αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού. Η κα. Τζάφου ευγενώς απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Ποια είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τους γονείς και οι προβληματισμοί που θέτουν;

«Πάντα στον προγραμματισμό μας έχουμε συναντήσεις με γονείς από την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σ’ αυτό το πλαίσιο του σχεδιασμού του Κέντρου είναι πάντα οι γονείς. Έτσι και φέτος βγήκε αυτή η πρόσκληση.  Είχαμε μια μικρή καθυστέρηση καθώς ήταν μια διαφορετική χρονιά, με τα παιδιά να κάνουν διαδικτυακά μαθήματα και το να επιφορτίζαμε τους γονείς με επίσης διαδικτυακές συναντήσεις το θεωρήσαμε λίγο δύσκολο γι’ αυτό βγήκε τώρα που τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο.

Συνήθως, τα θέματα που απασχολούν τους γονείς, αλλά και η εμπειρία έχει δείξει, είναι η επικοινωνία στην οικογένεια γι’ αυτό και οι παραπάνω θεματικές. Από πολλούς φέτος έχει τεθεί το θέμα της ορθής χρήσης του διαδικτύου, επειδή πλέον αλλάζει και ο τρόπος που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο τα παιδιά. Πλέον το χρησιμοποίησαν και για τη μάθηση και όχι για λόγους διασκέδασης για να περάσουν την ώρα τους. Το διαδίκτυο μπήκε πλέον στη ζωή τους, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Kentro Prolipsis (1)

Το διαδίκτυο είναι ένα θέμα που απασχολεί τους γονείς ακόμα και από τις πολύ μικρές ηλικίες και επειδή όντως ήταν μια διαφορετική χρονιά και για τους εκπαιδευτικούς και για τα παιδιά και για τους γονείς, θέλουμε λίγο να τονίσουμε και το δικό τους ρόλο (των γονέων), κατά πόσο έχουν φροντίσει τον εαυτό τους, κατά πόσο ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός, ο εγκλεισμός κ.α., ώστε να βγουν και αυτοί ενισχυμένοι και να βοηθήσουν την οικογένειά τους.

Υπάρχει φέτος και μια τάση των γονέων, με ερωτήματα του τύπου: πού βρίσκομαι εγώ; Κι εγώ προσωπικά έχω απαντήσει στα δικά μου ερωτήματα σχετικά με τον κορωνοϊό για να βοηθήσω τα παιδιά μου. Η επικοινωνία και η στήριξη της οικογένειας είναι τα βασικά σημεία και η χρήση του διαδικτύου.

Γιατί, ενώ μέχρι πρόσφατα λέγαμε να μην χρησιμοποιούν τα παιδιά το τάμπλετ και τους υπολογιστές, τώρα δεν γίνεται διαφορετικά και για λόγους που δεν μπορείς πλέον να αρνηθείς, καθώς διαφορετικά δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στο τηλεμάθημα.

Τώρα έπρεπε να αλλάξουν τα όρια και η νέα οριοθέτηση είναι κάτι που απασχολεί πολύ τους γονείς. Το βλέπουμε και ατομικά αλλά και σε ομαδικές συζητήσεις με τους γονείς».

Φαντάζομαι ότι έχουν αλλάξει ήδη πάρα πολλά πράγματα αυτά τα δύο χρόνια του κορωνοϊού κα. Τζάφου. Εσείς, με τη δική σας πείρα όλα αυτά τα χρόνια, θα μπορούσατε να κάνετε μια σύγκριση των προηγούμενων ετών με τα χρόνια της πανδημίας; Πού βρισκόμαστε σήμερα, πώς αντιδρούν οι γονείς;

«Η αλήθεια είναι ότι από το 2013 που λειτουργεί το Κέντρο Πρόληψης «Δράση», όλα τα στελέχη είμαστε από την αρχή τα ίδια άτομα και δουλεύουμε με όλες τις κατηγορίες πληθυσμού. Και επειδή και εμείς συζητάμε με την επιστημονική ομάδα, βλέπουμε ότι έχουν αλλάξει κατά πολύ οι ανάγκες την τελευταία διετία και στους γονείς, και στους εκπαιδευτικούς και γενικότερα σε όλους του πολίτες. Έχουν αλλάξει οι αγωνίες, έχουν αλλάξει οι φόβοι και  νομίζω ότι έχουν αλλάξει οι ανάγκες όλων.

Χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση των θεμάτων. Η βασική θεματολογία είναι πάντα οι εξαρτήσεις και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και απλά έχει προσαρμοστεί. Επίσης κινούμαστε περισσότερο σε θέματα όπως αλλαγή των ορίων και των αναγκών στο πλαίσιο του κορωνοϊού και το βάζουμε στις συναντήσεις μας με τους γονείς. Όπως και το θέμα να φροντίζω τον εαυτό μου, μιας και ξαφνικά βρεθήκαμε με περισσότερο χρόνο όπως και να δουλέψουμε παραπάνω ο καθένας με τον εαυτό του.

Βλέπουμε ότι υπάρχει μια αλλαγή, βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει δει ποιο βαθιά μέσα του και έχουν αυξηθεί κατά πολύ και τα αιτήματα ατομικής συμβουλευτικής. Δηλαδή, άνθρωποι που καλούν εδώ και θέλουν να μιλήσουν με κάποιον από τους ψυχολόγους μας. Και παρ’ όλο που έχει αλλάξει ο τρόπος που δουλεύουμε – πλέον μόνο διαδικτυακά – παρ’ όλα αυτά ο κόσμος ήταν ενεργός και εξοικειώθηκε με το διαδίκτυο.»