Μακεδονία Σημαίνει Ελλάδα.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά, ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν τους τελευταίους θεματοφύλακες της ιστορίας και παράδοσης του τόπου μας, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, έχουμε άποψη και οφείλουμε να την εκφράζουμε δημόσια. Γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από όλους τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο του λαϊκού μας πολιτισμού και έχουν άμεση σχέση με το ζήτημα των Σκοπίων
Για αυτόν το λόγο η Ομοσπονδίας μας πήρε πρωτοβουλίες και ξεκίνησε την καμπάνια με τίτλο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί και να τονιστεί ιδιαίτερα, είναι ότι το ζήτημα των Σκοπίων αντιμετωπίζεται εκ μέρους της ομοσπονδίας μας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όλη αυτή η προσπάθεια είναι βέβαια ακομμάτιστη.
Τι περιλαμβάνει αυτή μας η καμπάνια:
- Δημόσια διαβούλευση και ενεργοποίηση τοπικών φορέων σε 10 μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας, προγραμματίζουμε συγκέντρωση και στην Δράμα.
- Συγκέντρωση ψηφισμάτων των Δημοτικών Συμβουλίων από τους 59 Δήμους της Μακεδονίας. Ο ένας μετά τον άλλον οι Δήμοι εκδίδουν ΘΕΤΙΚΑ ψηφίσματα για ΜΗ χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από τους γείτονες.
- Ενεργοποίηση των πολιτών με συλλογή υπογραφών για ΨΗΦΙΣΜΑ προς τον Πρωθυπουργό, ώστε ο όρος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ να ΜΗΝ περιέχεται στον οριστική ονομασία του κράτους των Σκοπίων και σε περίπτωση εκτροπής τον καλούμε να προκηρύξει δημοψήφισμα ώστε να διατρανώσει ο κυρίαρχος λαός ότι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι αδιαπραγμάτευτη.
Η συλλογή των υπογραφών γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.onomasia.gr όπου μπορεί ο καθένας να διαβάσει το ψήφισμα και να υπογράψει εύκολα στην φόρμα που υπάρχει μετά το ψήφισμα. Πολλοί φορείς ήδη έχουν εκφράσει την στήριξη τους, Οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει πλέον τις 200.000 και συνεχίζουμε.
Στόχος μας δεν είναι να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Αλλά όλα αυτά που θα προκύψουν από τυχόν αναγνώριση των Σλάβων των Σκοπίων ως Μακεδόνες. Επίσης θέλουμε να δώσουμε ένα διαπραγματευτικό όπλο στην διπλωματία μας, με τις ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις που υπάρχουν, σε μία τυχόν λύση από αυτές που δρομολογούνται ή αφήνουν σκόπιμα να διαρρεύσουν.
Παρατηρώ ότι όλα τα πολιτικά κόμματα δεν δείχνουν την απαραίτητη σοβαρότητα και χρησιμοποιούν το Σκοπιανό για τα μικροκομματικά τους συμφέροντα. Αυτή είναι η αίσθηση μου. Προσωπικά με προβληματίζει το γεγονός ότι από την δική μας πλευρά υπάρχει αυτή η βιασύνη να βρεθεί άμεσα λύση. Στην παρούσα φάση δεν πρέπει να συρθούμε σε μία λύση, με τα ονόματα που διαρρέουν βέβαια και περιέχουν την λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Το γειτονικό μας κράτος βρίσκεται στην δύσκολη θέση, καθώς έχει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα.
Με προβληματίζει επίσης το γεγονός, ότι, αρχικά τουλάχιστον, όλες η αναφορές ήταν γύρω από το όνομα και όχι τις συνέπειες μιας αποδοχής, από εμάς, ονόματος που θα περιέχει την λέξη Μακεδονία. Θα αναγνωρίσουμε «μακεδονικό έθνος»;, «μακεδονική γλώσσα»;, «μακεδονικό πολιτισμό»; Θα απαρνηθούμε δηλαδή την ιστορία μας;
Η διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει δεν μπορεί να αφορά απλώς το όνομα, το όνομα είναι η κορυφή του προβλήματος. Ο Αλυτρωτισμός τους, ο σφετερισμός της Ιστορίας μας, η διαστρέβλωση της Ιστορίας μας ήταν από την αρχή το πρόβλημα. Όλα αυτά πρέπει να λυθούν οριστικά ώστε να συναινέσουμε σε ένα όνομα και το όνομα που θα λύσει όλα αυτά δεν μπορεί να περιέχει την λέξη Μακεδονία σε οποιαδήποτε μορφή της.
Θέλετε από αδιαφορία ή από το σύγχρονο ωχαδελφισμό που μας χαρακτηρίζει, έχουμε αφήσει την προπαγάνδα των Σκοπίων να εισχώρηση μέσα στην χώρα μας, τα παραδείγματα πολλά και τα έχουμε γνωστοποιήσει στους βουλευτές μας με επιστολή. Τελευταίο κρούσμα αφορά την περιοχή μας και το βιβλίο «Επιτηρούμενες ζωές» το οποίο χαρακτηρίζει, αυθαίρετα βέβαια, την πλειοψηφία των ντόπιων κατοίκων των Νομών Δράμας και Σερρών ως σλαβικής καταγωγής. Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο από Ελληνίδα.
Ήμαστε υπέρ, της σταθερότητας και ομαλής κοινής συμβίωσης στα Βαλκάνια. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρχουν οι αλυτρωτικές βλέψεις των βόρειων γειτόνων μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το κλίμα στα Σκόπια έχει αλλάξει όταν ακούμε από τον πρωθυπουργό τους να δηλώνει ότι αποποιείται του δικαιώματος να είναι οι Σκοπιανοί οι μοναδικοί και αποκλειστικοί απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μα ήρθαν στην περιοχή μας τον 6 μ. Χ αι.
Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Φίλιππος Β´ , δεν μπορούν να αποτελούν τμήμα της Ιστορίας των Σκοπίων. Αποτελούν τμήμα της Ελληνικής Ιστορίας και μόνον. Η περιοχή των σημερινών Σκοπίων αποτέλεσε τμήμα των κατακτήσεων του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ελάχιστα εδάφη κατοικούνταν από Μακεδόνες οι οποίοι αιώνες αργότερα, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Την Ιστορία μας την παραλάβαμε από τους προγόνους μας για να την παραδώσουμε στους απογόνους μας, ολόκληρη όχι μισή.
Σας καλώ όλους να υπογράψετε το ψήφισμα στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας μας www.onomasia.gr και να δώσουμε το μήνυμα στην πολιτική μας ηγεσία ότι ως Μακεδόνες δεν πουλάμε με κανένα αντίτιμο το όνομα και την Ιστορίας μας.
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Πρόεδρος του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης ο «Μέγας Αλέξανδρος»
και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.