Υλοποίηση προγράμματος Erasmus+ από το 7ο Δ.Σ. Δράμας
Ένα πρόγραμμα για κοινή κληρονομιά από την παράδοση στο μέλλον
Μαθητές και εκπαιδευτικοί
από Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία
και Τουρκία φιλοξενήθηκαν και γνώρισαν τη Δράμα
Είκοσι μαθητές και έντεκα εκπαιδευτικοί από Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Τουρκία επισκέφθηκαν το 7ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας
ΕΝΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρον πρόγραμμα με τον τίτλο «Common Heritage from Tradition to Future» (Κοινή κληρονομιά από την παράδοση στο μέλλον», και στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, υλοποίησε το 7ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας. Στο πλαίσιο του προγράμματος μάλιστα, υποδέχτηκε συνολικά 20 μαθητές και 11 εκπαιδευτικούς των σχολείων Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας και Τουρκίας.
Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες των μαθητών του 7ου Δημοτικού σχολείου και κατά την παραμονή τους στην πόλη της Δράμας, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια, τα οποία πραγματοποιήθηκαν, τόσο στο σχολείο, όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους, σπήλαια, μουσεία και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.
Το Σάββατο 3-12-2022, στον όμορφο και φιλόξενο χώρο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, μαθητές και εκπαιδευτικοί κατασκεύασαν το «καράβι» των ευχών για την Αγία Βαρβάρα, έφτιαξαν παραδοσιακές φορεσιές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, γεύτηκαν το παραδοσιακό έδεσμα τη «Βαρβάρα», ενώ παράλληλα φόρεσαν ποντιακές και μικρασιατικές ενδυμασίες και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς μαζί με το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Διποτάμων «ο Άγιος Νικόλαος».
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μαρμάρινο Σπίτι, όπου και τους υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ. Μέσα στο καταπράσινο προαύλιο του εκθεσιακού χώρου, οι μαθητές διασκέδασαν παίζοντας το παιχνίδι το «φιδάκι της Ευρώπης» υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης του Europe Direct στη Δράμα, κ. Στέλλας Ανδριοπούλου.
Ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη της Δράμας και το ίδιο βράδυ γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί έριξαν το καράβι των ευχών στα νερά της αγίας Βαρβάρας.
Την Κυριακή 4-12-2022 επισκέφθηκαν το Κ.Π.Ε. Φιλίππων, ξεναγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στο αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βαπτιστήρι της Λυδίας και σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς: «Μνημείο Αποστόλου Παύλου-Εκκλησία Αγ. Νικολάου-Κάστρο-Καμάρες-Οικία Μεχμέτ Αλή-Ιμαρέτ» της «γαλάζιας» πόλης Καβάλας.
Τη Δευτέρα 5-12-2022, υποδέχθηκε στο σχολείο τους, μαθητές και εκπαιδευτικούς των τεσσάρων φιλοξενούμενων σχολείων. Οι μαθητές κατασκεύασαν χριστουγεννιάτικα αναμνηστικά, ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, εργάστηκαν στο εργαστήριο πληροφορικής. Στην τελετή υποδοχής παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ Γρ. και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Βλαστάρης Κ.
Μετά το σχολείο επισκέφθηκαν το εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής του κ. Μπασματζή Πολυχρόνη, στη συνέχεια το Μουσικό Σχολείο Δράμας, όπου και υλοποιήθηκε εργαστήριο με θέμα το Ρεμπέτικο τραγούδι. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τραγούδησαν και χόρεψαν ρεμπέτικα τραγούδια με τη συνοδεία λαϊκών μουσικών οργάνων. Ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσικού σχολείου, εξοικειώθηκαν με τα μουσικά σύνολα, κατασκεύασαν αυτοσχέδια μουσικά όργανα.
Το βράδυ ακολούθησε ελληνικό παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική από το μουσικό σχήμα «Επτά Όγδοα» σε ταβέρνα της Χωριστής.
Την Τρίτη 6-12-2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα σπήλαια Αλιστράτης και Μααρά. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Κοκκινογείων. Το ίδιο βράδυ επισκέφθηκαν και την Ονειρούπολη.
Την Τετάρτη 7-12-2022 στην αίθουσα του νέου Δημαρχείου Δράμας πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για τη Μεσογειακή Διατροφή, με ομιλητή τον διατροφολόγο κ. Θεόδωρο Κουγιουμτζή. Οι μαθητές στο τέλος συμμετείχαν στο χτίσιμο της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε στο εστιατόριο Ήδωνας, όπου οι μαθητές φορώντας τη στολή του μάγειρα έγιναν μικροί σεφ και μαγείρεψαν μεσογειακά φαγητά. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής πιστοποιητικών συμμετοχής από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Διαλεκτόπουλο Αθανάσιο.