Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Δράμας στο πρόγραμμα «Kids Save Lives»
Μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν
εκπαίδευση καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαίδευση στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, είχαν μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας, την Τετάρτη 10 Απριλίου.
Το πρόγραμμα «Kids Save Lives είναι εθελοντικό, αυτοχρηματοδοτούμενο, προσφέρεται δωρεάν σε κάθε Ελληνικό σχολείο και υποστηρίζεται από 400 περίπου εθελοντές εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) που διαμένουν σε όλη την Ελλάδα.
Με αφορμή την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Δράμας, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την διευθύντρια κα. Μεταξένη Συμεωνίδου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της: «Έγινε παρουσίαση τρόπων διάσωσης από τα μέλη της Κοινότητας αυτής στους μαθητές της Β’ Γυμνασίου, ενώ παράλληλα συμμετείχαν βιωματικά και καθηγητές.
Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή την εκπαίδευση και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ ωφέλιμο γιατί οι μαθητές αισθάνονται υπεύθυνοι σαν άτομα, ότι μπορούν να σώσουν έναν συνάνθρωπό τους, και ενημερώνονται παράλληλα ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν σε κάποια έκτακτη ανάγκη που μπορεί να προκύψει».
Το πρόγραμμα «Kids Save Lives», υλοποιείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠΠΕΘ, με σκοπό την εκπαίδευση σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας.
Μέσω του προγράμματος, έχουν επιτευχθεί σημαντικά θετικά αποτελέσματα σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο – επαναφορά στην ζωή 14 θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, διάσωση 4 μικρών παιδιών και ενηλίκων από πνιγμονή, τοποθέτηση 102 Αυτοματων Εξωτερικών Απινιδωτών σε Ελληνικά σχολεία και Ελληνικές κοινότητες – με αποτέλεσμα την βράβευση του από τοπικούς φορείς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης με την υποτροφία PETER BASKET.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση μαθητών και εκπαιδευτικών στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED), στις πρώτες βοήθειες σε επείγουσες για την ζωή καταστάσεις, αλλά και στην πρόληψη από παιδικούς και εφηβικούς τραυματισμούς και τον έλεγχο αιμορραγίας.
Οι μαθητές μέσω της εκπαίδευσης, θα βρίσκονται σε θέση να αξιολογήσουν ένα θύμα το οποίο έχει καταρρεύσει, να καλέσουν ορθά την Υπηρεσία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (Ε.Κ.Α.Β.), να καλέσουν όταν απαιτείται τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Επείγουσας Κλήσης (112), να ξεκινήσουν έγκαιρα Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), καθώς και να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED). Παράλληλα, οι μαθητές θα μπορούν να τοποθετήσουν σε πλάγια θέση ασφαλείας (θέση ανάνηψης) ένα αναίσθητο θύμα, να αντιμετωπίσουν την πνιγμονή ενός θύματος από ξένο σώμα, να αντιμετωπίσουν ένα θύμα πνιγμού, να προβλέψουν και να αποφύγουν έναν σοβαρό τραυματισμό, και να ελέγξουν μία εξωτερική αιμορραγία.