Home > νέα > Μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου στην Αθήνα

Μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου στην Αθήνα

Οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην Αθήνα

Και φέτος πραγματοποιήθηκε η διδακτική επίσκεψη στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, την Αθήνα, που τόσο την ανέμεναν οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης.

Οι τελειόφοιτοι του 15ου Δημοτικού Σχολείου προσκλήθηκαν, από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, να επισκεφτούν το ελληνικό κοινοβούλιο.

Από τους δασκάλους επιλέχτηκε, για την μετάβαση στην Αθήνα, το τριήμερο 27, 28 και 29 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους.

Η μετακίνηση έγινε με λεωφορείο, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να αντιστοιχίσουν γνώσεις της Γεωγραφίας της Ελλάδας.

 

15o DHMOTIKO2a15o DHMOTIKO3a  Την Παρασκευή το βράδυ, αφού οι μαθητές ταχτοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο, το οποίο βρισκόταν στην πλατεία Καραϊσκάκη – ο ήρωας της Επανάστασης του 1821 είναι ο απελευθερωτής της πόλης των Αθηνών –  πεζοπορώντας έφθασαν στο Εθνικό Θέατρο, όπου παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ο Εξηνταβελόνης» του Κωνσταντίνου Οικονόμου ο εξ Οικονόμων.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, εκτός της θαυμάσιας θεατρικής παράστασης, η οποία είναι ένα κορυφαίο έργο του νεοελληνικού Διαφωτισμού, να θαυμάσουν το κτήριο όπου στεγάζεται το θέατρο, έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Τσίλλερ.

Μάλιστα, οι ηθοποιοί της παράστασης, όταν πληροφορήθηκαν για την άφιξη των μαθητών από την ακρινή περιοχή της Μακεδονίας, παρεκκλίνοντας για λίγο από το πρόγραμμά τους, φωτογραφήθηκαν εις ανάμνησιν με τους μαθητές.

Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο, οι μαθητές μεταβήκανε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το οποίο χτίστηκε στον περίβολο της Σχολής Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, για να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς τις αρχαιότητες του λόφου της Ακρόπολης.

Η μετάβαση έγινε πεζοπορώντας από το ύψος των Στηλών του Ολυμπίου Διός, την Πύλη του Αδριανού, διασχίζοντας όλο το χώρο που είναι γνωστός ως περιοχή Μακρυγιάννη.

Ο όροφος όπου στεγάζονται οι Καρυάτιδες, εκτός της κλεμμένης που εξακολουθεί να βρίσκεται παράνομα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Λονδίνου, τράβηξε την προσοχή των μαθητών.

Μετά την ξενάγηση εκπαιδευτικοί και μαθητές ανέβηκαν στο Ιερό βράχο της Ακρόπολης. Με ενδιάμεσες στάσεις στα Προπύλαια, τον ναό της Απτέρου Νίκης, το Ερέχθειο και τον Παρθενώνα, όπου υπήρξε σύντομη ξενάγηση, κατευθύνθηκαν στο χώρο όπου κυματίζει η ελληνική σημαία και ο οποίος συνδέθηκε με κάποια από τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας.

Το μεσημέρι της ίδια ημέρας οι μαθητές έγιναν δεκτοί στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, όπου, αρχικά, ξεναγήθηκαν στην έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο Κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας, και κατόπιν εισήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας.

Το επιβλητικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Γκαίρτνερ, συνδέθηκε με την νεότερη ιστορία του τόπου.

Αρχικά ήταν ανάκτορο των βασιλικών οικογενειών, δηλαδή του Όθωνα και του Γεωργίου του Α’, ενώ το 1929 στέγασε τη Βουλή των Ελλήνων.

Ενδιαφέροντα εκθέματα, τα οποία γνώρισαν οι μαθητές, ήταν το σωζόμενο μαρμάρινο κλιμακοστάσιο, οι «αίθουσες των Τροπαίων και των Υπασπιστών» με την εικονογράφησή τους, κυρίως όμως η επιζωγραφισμένη ζωφόρος που απεικονίζει σκηνές, γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και τις προσωπογραφίες των αγωνιστών.

Επίσης, οι μαθητές είδαν τη ζωφόρο «Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου», που περιβάλλει την οροφή του Περιστυλίου, έργου του γλύπτη Καπράλου, του οποίου έργο, «Η Μάνα», φιλοξενείται στο Δημαρχείο Δράμας.

Οι Μαθητές, το απόγευμα της ίδια ημέρας, περιηγήθηκαν στον Άγνωστο Στρατιώτη, όπου παρακολούθησαν την αλλαγή φρουράς των ευζώνων, στην Πλατεία Συντάγματος και στο Μοναστηράκι.

Το βράδυ, εποχούμενοι οι μαθητές, είδαν το Πολυτεχνείο, την Ακαδημία Αθηνών, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Παναθηναϊκό Στάδιο και το Ζάππειο Μέγαρο.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο πλωτό μουσείο «Το Θωρηκτό Αβέρωφ», τη δόξα του ελληνικού ναυτικού, που συνδέθηκε με τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 -1913. Στο κατάστρωμα του πλοίου οι μαθητές έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο, γεγονός που προξένησε ζωηρή εντύπωση και προσέλκυσε τα ευμενή σχόλια των ναυτών ξεναγών και των επισκεπτών. Μάλιστα, στο Φλοίσβο Φαλήρου είδαν και μία τριήρη, την «Ολυμπιάς», που έχει καθελκυστεί, πιστό αντίγραφο αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π. Χ.

Η επιστροφή στη Δράμα και στο 15ο Δημοτικό Σχολείο, την Κυριακή το απόγευμα, έγινε προς μεγάλη απογοήτευση των μαθητών, αφού η εκδρομή έφθασε στο τέλος της. Τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας, αλλά και το βίωμα της ομαδικής ζωής, της αντιμετώπισης απρόοπτων συμβάντων, της συναναστροφής δασκάλων και μαθητών, της διανυκτέρευσης σε ξένο τόπο μακριά από τα προσφιλή πρόσωπα, υπήρξε μία δοκιμή για την ανάληψη ευθυνών και «απογαλακτισμού».

Πρέπει να παραδεχτούμε, ότι η επιτυχία μιας διδακτικής επίσκεψης είναι απόρροια προετοιμασίας, προγραμματισμού και θετικής ανταπόκρισης από το Σύλλογο Διδασκόντων, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο 15ο Δημοτικό Σχολείο. Άλλωστε, όλες οι διδακτικές επισκέψεις εμπεριέχουν, πρωτίστως, διδακτικό στόχο, που είτε θα αφορά στην Ιστορία, είτε την Ορθοδοξία, είτε την οικονομική ζωή, εν γένει τον πολιτισμό, ενώ δεν υπολείπονται σε παιχνίδι και αθλοπαιδιές.

Τους μαθητές συνόδευσαν, ο Διευθυντής του Σχολείου Δημήτρης Μαυρόπουλος, ο οποίος έκανε και την ξενάγηση, και ο Υποδιευθυντής του Σχολείου Γιώργος Ιωαννίδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *