Home > Πρώτο Θέμα > Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Δράμας και ο διευθυντής του σχολείου μιλάνε στον «Π.T.» Μια ημέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Δράμας και ο διευθυντής του σχολείου μιλάνε στον «Π.T.» Μια ημέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 Στο πλαίσιο του προγράμματος «Euroscola»

Μια ημέρα στο Ευρωπαϊκό

Κοινοβούλιο με μαθητές από

σχολεία ολόκληρης της Ευρώπης

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Δράμας και ο διευθυντής του σχολείου μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Τους δυο μαθητές από το 1ο ΓΕΛ Δράμας, που θα επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, καθώς και τον Διευθυντή του σχολείου, είχε την ευκαιρία να συναντήσει η εφημερίδα μας, με αφορμή την διάκρισή και συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Euroscola».

Κατά την διάρκεια της συνάντησής μας, συζητήσαμε σχετικά με την διάκριση των μαθητών, στον διαγωνισμό όπου συμμετείχαν 217 μαθητές από 35 σχολεία της ΠΑΜΘ, στο θέμα του διαγωνισμού, καθώς και για τις συμμετοχές του 1ου ΓΕΛ στο πρόγραμμα «Euroscola».

Ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Δράμας, κ. Βασίλης Συμεωνίδης δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος με την διάκριση των μαθητών, καθώς η εκπαιδευτική αντίληψη που πρεσβεύει, όπως σημείωσε ο ίδιος είναι «ότι πρέπει να βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά και πέρα από την καθημερινή προσπάθεια μας σε σχέση με τα μαθήματα, την διδασκαλία και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οφείλουμε να τους δίνουμε το έδαφος να δοκιμάζουν τις δυνατότητες τους, τις ικανότητες τους και τις γνώσεις τους και σε άλλα πράγματα. Οπότε ο διαγωνισμός «Euroscola» ήταν μια πρόκληση για εμάς. Αξίζει η εμπειρία για τους μαθητές, αλλά και για να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους. Το ευχάριστο είναι ότι φέτος, είναι δυο οι μαθητές από το σχολείο μας που θα επισκεφθούν το Στρασβούργο, και αποτελεί ξεχωριστή και ιδιαίτερη τιμή για εμάς».

Ο κ. Συμεωνίδης, παράλληλα μίλησε και για την προεργασία που γίνεται στο σχολείο προκειμένου οι μαθητές να προετοιμαστούν κατάλληλα για την συμμετοχή τους στον εν λόγω διαγωνισμό. «Μια τέτοια διάκριση, οφείλεται στην συνολική λειτουργία του σχολείου και ο καθένας με τον τρόπο του έχει την συνεισφορά του».

Η προετοιμασία των μαθητών όπως μας εξήγησε ο κ. Συμεωνίδης, σαφώς γίνεται στο σχολείο, ενώ οι μαθητές στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Euroscola» »καλούνται να συντάξουν ένα γραπτό δοκίμιο, με θέμα το οποίο σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, μεταξύ των κριτηρίων επιλογής των μαθητών, εκτός από το δοκίμιο, λαμβάνεται υπόψη η επίδοσή τους στο σχολείο, καθώς και οι πιστοποιημένες γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες.

EUROSCOLA MATHITES (2)

Από αριστερά ο Γιάννης Ζαχαράκης, ο κ. Βασίλης Συμεωνίδης, και η Ευτέρπη Παπαδοπούλου.

Η μαθήτρια της Β’ Λυκείου, Ευτέρπη Παπαδοπούλου, η οποία διακρίθηκε στον διαγωνισμό και θα μεταβεί στο Στρασβούργο, μας μίλησε για το δοκίμιο το οποίο κλήθηκαν να συντάξουν οι μαθητές, που αφορούσε στις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της, για την τρομοκρατία, και για τις μεταναστευτικές πιέσεις. Οι μαθητές, έπρεπε να προτείνουν ποιες θα πρέπει να είναι οι πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν .

Στο δοκίμιο της, η Ευτέρπη Παπαδοπούλου πρότεινε: «Να γίνεται καλύτερος έλεγχος στα σύνορα, να δημιουργηθούν ομάδες ώστε να ελέγχεται το άσυλο που δίνεται στην Ευρώπη, στα προϊόντα που μετακινούνται στην Ευρώπη να γίνεται εκτενέστερος έλεγχος για οποιοδήποτε υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων κλπ.».

Σχετικά με την συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Euroscola», δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη, καθώς όπως υποστήριξε πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία η οποία δεν προκύπτει συχνά.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και να συνεργαστούμε και με άλλους μαθητές από ολόκληρη την Ευρώπη, μιλώντας στα Αγγλικά. Θα είναι μια εμπειρία η οποία θα μας ωφελήσει πολύ μελλοντικά».

Από την πλευρά του ο δεύτερος μαθητής της Β’ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ, Γιάννης Ζαχαράκης, που θα μεταβεί στο Στρασβούργο, στο δικό του δοκίμιο και σε αναφορά του για την καλύτερη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε την δημιουργία νέων θεσμών, όπως π.χ. του υπουργού εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα έχει στις αρμοδιότητές του την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν, ενώ σε ότι αφορά στην τρομοκρατία αναφέρθηκε στον καλύτερο έλεγχο που πρέπει να γίνεται στα σύνορα και γενικότερα στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθεί το κάθε κράτος.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος με την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Ανυπομονώ να έρθει η 21η Μαρτίου για να πάω στο Στρασβούργο, και να ζήσω ίσως μια εμπειρία την οποία δεν θα έχω εύκολα μελλοντικά», δήλωσε ο Γιάννης Ζαχαράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τους μαθητές του 1ου Λυκείου, θα συμμετέχει στο Στρασβούργο από τον Νομό Δράμας, και η Νίκη Σαχπατζίδου μαθήτρια του ΓΕΛ Δοξάτου, καθώς και 21 ακόμη μαθητές από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στο σύνολο τους, θα συμμετέχουν περίπου 500 μαθητές από σχολεία ολόκληρης της Ευρώπης.