Home > Πρώτο Θέμα > Μαζική κοπή δέντρων στην κοίτη του ποταμού στον Αρκαδικό

Μαζική κοπή δέντρων στην κοίτη του ποταμού στον Αρκαδικό

Μαζική κοπή δέντρων στην κοίτη του ποταμού στον Αρκαδικό

Δ/ντής Δασών Δράμας: «Ίσως και η υπηρεσία θα έπρεπε να δει το θέμα καλύτερα»

Πατακάκης: «Θα γίνει αναδάσωση παρόχθια του ποταμού…»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ φαίνεται πως είναι οι απόψεις για το αν έπρεπε ή όχι να κοπούν δέντρα στο ποταμάκι του Αρκαδικού, προκειμένου να καθαρίσει η κοίτη, ώστε να ρέει φυσιολογικά το νερό και να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αυτά που είχαμε πέρυσι. Και οι απόψεις αυτές, δεν είναι μόνο αυτών που αντιδρούν στο οποιοδήποτε κόψιμο δέντρων, αλλά ακόμα και μεταξύ των υπηρεσιών, όπως μεταξύ της Διεύθυνσης Δασών και της Αντιπεριφέρειας Δράμας.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα όπως γράφαμε και χθες και αφορά την κοπή δέντρων στο ποτάμι του Αρκαδικού, στο σημείο που τέμνονται ο χείμαρρος χειμάρρου Καλλιφύτου μετά το διοικητήριο και το πάρκο Κυπρίων, με το ποταμάκι που ρέει από την Αγία Βαρβάρα προς τον Αρκαδικό.

Την περυσινή χρονιά αλλά και παλαιότερα, εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων, είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή και έγιναν μεγάλες ζημιές σε σπίτια, θερμοκήπια και καλλιέργειες. Το ποτάμι αυτό και οι παρόχθιες περιοχές, ανήκουν στην ευθύνη και αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας Δράμας, η οποία ανέλαβε τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού από τις φερτές ύλες, την αυτοφυή βλάστηση και τα σάπια κομμένα δέντρα από τα καιρικά φαινόμενα.

 

Δασαρχείο: Η υπηρεσία θα έπρεπε να το δει καλύτερα

Αναφορικά με το θέμα που δημιουργήθηκε μετά το κόψιμο δέντρων, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε αρχικά με το Διευθυντή Δασών Δράμας κ. Ανδρέα Τσίγκη, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, όταν έγινε αντιληπτή η κοπή δέντρων, σταμάτησε αμέσως το έργο.

Όπως εξήγησε αρχικά ο κ. Τσίγκης, το θέμα ξεκίνησε όταν ο Δήμος Δράμας με σχετικό του έγγραφο προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας, «ζήτησε να κοπούν κάποια δέντρα, γιατί τα κλαδιά τους, μετά από έντονα χειμαρρικά φαινόμενα είχε πλημμυρίσει η περιοχή. Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έκανε ένα έγγραφο προς το Δασαρχείο Δράμας και ζητούσε να κοπούν τα δέντρα μέσα στην κοίτη και τα πρανή για να γίνει η διευθέτηση του χειμάρρου και το Δασαρχείο έδωσε την άδεια. Από εκεί και πέρα όμως, η διευθέτηση του χειμάρρου δεν καλύπτει όλο το φάρδος που έχει το ποτάμι. Έπρεπε να αφήσουν ορισμένα δέντρα φαντάζομαι. Εμείς στη συνέχεια το σταματήσαμε να δούμε τι θα γίνει, να μας φέρουν τη μελέτη.»

Ερωτώμενος αν όντως έπρεπε να κοπούν μόνο ορισμένα δέντρα που ήταν εντός της κοίτης, ενώ κόπηκαν περισσότερα, ο κ. Τσίγκης απάντησε: «Ναι, όσα ήταν εντός της κοίτης του ποταμού. Ο ιδιώτης που ανέλαβε, πήρε το έργο από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων που είναι αρμόδια και υπεύθυνη για τη διαχείριση του χειμάρρου, γιατί ανήκει σ’ αυτήν και από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι συνεννόηση έγινε με τον κύριο αντιπεριφερειάρχη, καθώς είναι δική του αρμοδιότητα. Μπήκε ένας ιδιώτης και τα έκοψαν όλα.»

Σε ερώτηση για το τι έκανε το Δασαρχείο όταν αυτό έγινε αντιληπτό  και αν σταμάτησε το έργο, ο κ. Τσίγκης σημείωσε: «Όταν έγινε αντιληπτό ναι. Ίσως και η υπηρεσία θα έπρεπε να δει το θέμα καλύτερα. Εντάξει, τους δώσαμε κι εμείς την άδεια να κόψουν και μέσα στην κοίτη και στα πρανή, αλλά η υπηρεσία δεν περίμενε ότι θα φάρδυναν τόσο πολύ. Τώρα υποσχέθηκαν από αύριο (σήμερα), θα ξεκινήσει η αποκατάσταση. Δηλαδή, θα βαθύνουν την κοίτη, θα γίνει μια διαπλάτυνση και από εκεί και πέρα θα φυτέψουν πλατάνια και άλλα δέντρα για να γίνει μια σωστή διαμόρφωση.»

 

Πατακάκης: Κάναμε ότι έπρεπε να γίνει…

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε χθες και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για δήθεν οικολογικές ευαισθησίες και κροκοδείλια δάκρυα ορισμένων, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι έπρεπε να γίνει καθαρισμός της κοίτης, κοπή δέντρων, ενώ στη συνέχεια θα γίνει και αναδάσωση στην παρόχθια περιοχή του ποταμού.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Πατακάκης, «μετά από τα πλημμυρικά φαινόμενα που είχαμε πέρυσι και τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, ζητήσαμε και βγάλαμε άδεια από το Δασαρχείο, κάτι που είχε ζητήσει και ο Δήμος. Υπάρχουν και οι δυο αποφάσεις για τον καθαρισμό της κοίτης από τα φερτά υλικά, την αυτοφυή βλάστηση αλλά και τα δέντρα που ήταν εντός της κοίτης.»

Συνέκρινε μάλιστα ο κ. Πατακάκης και τις περυσινές πλημμύρες στην περιοχή της Φιλίππου στον οικισμό των Ρομά, για το οποίο είπε ότι, «κανένας δεν έδειξε την ευαισθησία του για την καταστροφή των ανθρώπων εκεί στους Ρομά της Φιλίππου. Αυτά περί ευαισθησίας και οικολογίας τα έχουμε κι εμείς! Οι άνθρωποι εκεί πλημμύρισαν και βράχηκαν όλα τα υπάρχοντά τους και δεν πήραν καμία αποζημίωση».

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, στην περιοχή του Αρκαδικού έγιναν μεγάλες ζημιές σε θερμοκήπια και σε σπίτια και για το λόγο αυτό κάτι έπρεπε να γίνει. «Και μπήκαμε στη διαδικασία, βγάλαμε τις σχετικές άδειες και προχωρήσαμε στον καθαρισμό και την υλοτομία.»

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις, τόνισε υπάρχει μια σχετική μελέτη, «ενώ στη συνέχεια θα κάνουμε μια επιτόπια αξιολόγηση να δούμε τι ακριβώς γίνεται και να δούμε τι υπάρχει στην κοίτη του ποταμού, γιατί εκεί έχουμε δύο μικρά ποτάμια τα οποία διασταυρώνονται». Όπως μάλιστα είπε, στη συνέχεια «θα γίνει μια μικρή αναδάσωση και αποκατάσταση στην παρόχθια περιοχή.»

Ερωτώμενος ο κ. Πατακάκης αν ο εργολάβος ξέφυγε και έκοψε περισσότερα δέντρα απ’ όσα έπρεπε, είπε: «Ο εργολάβος δούλεψε στην κοίτη του ποταμού και την παρόχθια περιοχή, ούτε σε οικόπεδα βγήκαμε, ούτε δημιουργήσαμε κανένα άλλο πρόβλημα. Απλώς, θα δούμε αν χρειάζεται να γίνει μια διαφορετική αντιμετώπιση. Να δούμε αν χρειάζεται να είναι μικρότερο το άνοιγμα της κοίτης του ποταμού, γιατί είναι δύο διασταυρούμενα ποταμάκια. Αλλά είναι εύκολο να κάνουμε κριτική και να μιλάμε για οικολογικές ευαισθησίες.»

 

Ανακατασκευή γέφυρας

Arkadikos dentra copyaΣτην ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια μελέτη για την ανακατασκευή της γέφυρας να γίνει πιο σύγχρονη και να βοηθηθεί και η ροή του ποταμού, ο κ. Πατακάκης τόνισε ότι, «υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία έχει προϋπολογισμό περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτή τη στιγμή, για να ξέρουμε και τι λέμε, έχουμε περικοπές της τάξεως του 70% και από τις Δημόσιες Επενδύσεις και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Δεν έχουμε χρήματα και λέμε να κάνουμε κάποιες επεμβάσεις, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία για να υπάρχει η φυσιολογική ροή του ποταμού και να μην υπάρχουν εμπόδια, μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε. Όταν δεν υπάρχουν χρήματα τι κάνεις; Αφήνεις και πλημμυρίζει ο κόσμος και διαμαρτύρονται όλοι; Αυτοί στη Φιλίππου, ας ερχόταν τότε να δουν τι γινόταν. Εμείς πήγαμε, είδαμε και βοηθήσαμε και στείλαμε και δικά μας μηχανήματα για να βοηθήσουν. Τα κροκοδείλια δάκρυα τότε, όχι τώρα!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *