Με επάρκεια αντιγριπικών
εμβολίων η Δράμα
για τον αντίστοιχο εμβολιασμό
Δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Φαρμακοποιών κ. Ανθόπουλου στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝ ΚΑΙ η κλιματική αλλαγή έχει πάει πίσω το ζήτημα των βροχών, παρ’ όλα αυτή την εποχή αυτή η γρίπη είναι ήδη προ των πυλών. Και φυσικά, ο αντιγριπικός εμβολιασμός, είναι αυτός που προστατεύει τον γενικό πληθυσμό.
Ήδη, από το Υπουργείο Υγείας έχουν εκδοθεί οι σχετικές οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό και όπως αναφέρεται, «η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται στους ιούς της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και σπανιότερα θανατηφόρο νόσο».
Όπως αναφέρεται από τις οδηγίες του Υπ. Υγείας, «ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης, δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, την αύξηση της θνησιμότητας».
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη Δράμα
Τι γίνεται όμως με τον αντιγριπικό εμβολιασμό στη Δράμα; Για το θέμα αυτό, μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Ανθόπουλος, επισημαίνοντας ότι στη Δράμα υπάρχει ήδη αυξημένη ζήτηση και ότι πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Ανθόπουλος, ότι, «φέτος είναι ακόμα πιο εύκολο να κάνει ένας πολίτης τον εμβολιασμό του, γιατί πλέον δεν χρειάζεται να πάει στον γιατρό για συνταγογράφηση. Πλέον ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πάει στο φαρμακείο του, να δώσει το ΑΜΚΑ του, το φαρμακείο το ανεβάζει στην πλατφόρμα και αμέσως γίνεται ο εμβολιασμός».
Το σύστημα αυτό ισχύει από το 2023, αλλά ο κόσμος δεν το γνώριζε, λέει ο ίδιος και σημειώνει ότι «οι ασφαλισμένοι δεν είναι ανάγκη να γράψουν συνταγογράφηση» και διευκρινίζει ότι ισχύει για όλα τα Ταμεία και όχι αποκλειστικά για τον ΕΟΠΥΥ.
Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος δεν χρειάζεται να πάει στον γιατρό του για να πληρώσει την συνταγογράφηση και έτσι η όλη διαδικασία γίνεται πολύ πιο εύκολη.
Ερωτώμενος για τη ζήτηση από το κοινό, ο ίδιος σημειώνει ότι «ήδη έχουμε αρκετά περιστατικά με γρίπη και πλέον έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί», ενώ όσον αφορά το ζήτημα της επάρκειας, σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όπως άλλες χρονιές.
Ελλείψεις φαρμάκων
Ερωτώμενος για το ζήτημα της έλλειψης αντιβιοτικών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, εξηγεί ότι αυτή συνεχίζεται και φέτος, όχι όμως σε τόσο έντονο βαθμό όπως τις προηγούμενες χρονιές.
Όπως σημειώνει, «αναφορικά με τα αντιβιοτικά και τα εισπνεόμενα, έχει μειωθεί κάπως η κατάσταση, γιατί η ζήτηση δεν είναι τόσο μεγάλη πλέον. Παρ’ όλα αυτά ελλείψεις υπάρχουν και πάλι».
Διευκρινίζει επίσης ότι «ελλείψεις υπάρχουν κυρίως σε διάφορα διαβητικά φάρμακα και για ορισμένες πιο εξειδικευμένες θεραπείες».
Μέτρα περιορισμού
Σχετικά με το ζήτημα των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης, το Υπ. Υγείας διευκρινίζει ότι είναι απαραίτητη η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο των χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή
συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και δεν επαρκούν. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.
Το Υπ. Υγείας συστήνει ώστε, ο αντιγριπικός εμβολιασμός για την περίοδο 2024-2025 να περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου, όπως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, σε βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών καθώς και σε παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα όπως χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή και άλλα.