Home > νέα > Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Δράμα το 5ο Θερινό Πανεπιστήμιο Αειφόρου Σχολείου ► Κεντρικό θέμα είχε «Κλιματική Κρίση και Νερό»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Δράμα το 5ο Θερινό Πανεπιστήμιο Αειφόρου Σχολείου ► Κεντρικό θέμα είχε «Κλιματική Κρίση και Νερό»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε

στη Δράμα το 5ο Θερινό

Πανεπιστήμιο Αειφόρου Σχολείου

► Κεντρικό θέμα είχε «Κλιματική Κρίση και Νερό»

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η  πρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Εκπαίδευσης της ΕΛΛΕΤ κα. Πολυμεροπούλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα δράση πραγματοποιήθηκε στη Δράμα τις δύο προηγούμενες ημέρες (Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Ιουλίου), σχετικά με την κλιματική κρίση και το νερό.

Πρόκειται για το 5ο Θερινό Πανεπιστήμιο Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

Το 5ο Θερινό Πανεπιστήμιο Αειφόρου Σχολείου, είχε κεντρικό θέμα φέτος «Κλιματική Κρίση και Νερό» και πραγματοποιήθηκε για δύο μέρες στη Δράμα (την πρώτη μέρα στην πόλη της Δράμας και τη δεύτερη στο Παρανέστι στις όχθες του ποταμού Νέστου).

Κατά τη διάρκεια της υλοποίηση των δράσεων στη Δράμα, στην πόλη μας βρέθηκαν στελέχη της ΕΛΛΕΤ, όπως η κα. Ζωή Πολυμεροπούλου, πρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Εκπαίδευσης της ΕΛΛΕΤ, καθώς και η κα. Βάσια Κουρεμένου, συνεργάτιδα του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Εκπαίδευσης.

Πριν από τις δράσεις στη Δράμα, είχε προηγηθεί ένα διήμερο με διαλέξεις και ομιλίες μέσω διαδικτύου από ακαδημαϊκούς, σχετικά με τα ζητήματα της Κλιματικής Κρίσης και τα Νερό.

Το 5ο Θερινό Πανεπιστήμιο

Για τη δράση του 5ου Θερινού Πανεπιστημίου Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου, μίλησε στον «Π.Τ.» η κα. Πολυμεροπούλου, η οποία εξηγεί ότι «στην Ελληνική Εταιρεία έχουμε δημιουργήσει ένα Δίκτυο Σχολείων, το Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο από το 2013 και τα τελευταία χρόνια κάνουμε κάθε καλοκαίρι, το λεγόμενο Θερινό Πανεπιστήμιο του Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου».

Όπως εξηγεί η ίδια, «σκοπός μας είναι να θέτουμε κάποια επιστημονικά θέματα, να τα φέρνουμε πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών και κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να τα περνάνε και στα σχολεία».

Ερωτώμενη σε ποιους απευθύνεται, τονίζει ότι «το φετινό Πανεπιστήμιο είναι το 5ο στη σειρά, απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς, όμως μπορούν να συμμετέχουν και γονείς, φοιτητές, άνθρωποι στον τομέα της Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και γενικά όσοι ενδιαφέρονται για θέματα αειφορίας. Αειφορία είναι ο τρόπος, τού να αφήνουμε πράγματα πίσω μας για τις επόμενες γενιές, να ζούμε δηλαδή με ένα τέτοιο τρόπο. Το Αειφόρο Ελληνικό σχολείο  βασίζεται σε οκτώ πυλώνες. Το Δίκτυο απαρτίζεται από 500 περίπου σχολεία σε όλη την Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Θερινό Πανεπιστήμιο γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη και όπως επισημαίνει η κα. Πολυμεροπούλου, «προσπαθούμε πάντα να το μεταφέρουμε εκτός Αθηνών».

Ερωτώμενη για το πώς επιλέχθηκε η Δράμα, διευκρινίζει: «Επειδή το φετινό Πανεπιστήμιο έχει και θέμα την Κλιματική Αλλαγή και το Νερό, επιλέχθηκε η Δράμα – Ύδραμα, καθώς θα ήταν η πόλη η οποία θα βοηθούσε σ’ αυτό το θέμα λόγω των νερών. Και δεν είναι βέβαια μόνο αυτό, αλλά και ότι μπορέσαμε και δημιουργήσαμε και μια τοπική επιτροπή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στην οποία μετέχουν Δραμινοί. Πραγματικά μας αγκάλιασαν οι άνθρωποι αυτοί και έτσι τελικά ήρθαμε στη Δράμα».

Ερωτώμενη σχετικά με τη δεκτικότητα των συμμετεχόντων, αλλά και πώς όλη αυτή η γνώση διαχέεται στους τελικούς αποδέκτες, η ίδια τονίζει ότι, «αυτός είναι ο στόχος μας γενικότερα. Ακόμα και οι εισηγήσεις που έγιναν από τους ακαδημαϊκούς, ήταν προσαρμοσμένες ώστε να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση μέσα στην τάξη και διαγενεακά σε όλη την σχολική κοινότητα».

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι η δράση χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και στη Δράμα υλοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος LEADER και της Αναπτυξιακής Δράμας, του Δήμου Παρανεστίου και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, του Κ.Π.Ε. Παρανεστίου, της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι και του Cave Aggitis (Σπηλαίου Αγγίτη).

Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιλάμβανε επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Παρανεστίου, στη συνέχεια επίσκεψη στο Φράγμα Πλατανόβρυσης και τέλος επίσκεψη στο Πελίτι.

Η Αναπτυξιακή Δράμας

Κατά τη διάρκεια του απογεύματος της Πέμπτης 4 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ομιλία παρουσίασης του προγράμματος LEADER στη Δράμα, από το διευθυντή της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Μανόλη Χατζόπουλο με κεντρικό τίτλο: «Διαχρονική συμβολή του leader στη δημιουργία υποδομών περιβαλλοντικής  και πολιτιστικής σημασίας στην Π.Ε. Δράμας», ενώ ακολούθησε περιήγηση στην πόλη της Δράμας με θέμα: «Η Ιστορία και τα νερά της Δράμας», από τους Φίλους Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολιτιστικών & Φυσικών Μνημείων πόλης & περιοχής Δράμας – τοπική Επιτροπή ΕΛΛΕΤ. Η περιήγηση έγινε στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, στο Αρχοντικό και Καπναποθήκη Αναστασιάδη – «Μαρμάρινο Σπίτι» και στο Σαντιρβάν Τζαμί.

Σχετικά με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, δήλωση στον «Π.Τ.» έκανε ο πρόεδρός της κ. Κωνσταντίνος Κόντος, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το ζητούμενο για την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, είναι να έχει εξωστρέφεια, να είναι κοντά στην κοινωνία και στις κοινωνικές ανάγκες. Τα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι θέματα τα οποία μας αφορούν και τα βιώνουμε όλοι πλέον στην καθημερινότητά μας. Έτσι, η Αναπτυξιακή Εταιρεία πέρα από τον επενδυτικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα τον οποία έχει, θέλει να δείχνει και το κοινωνικό της πρόσωπο και η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια τέτοια ευκαιρία».

Διαπιστώνοντας ότι η συμμετοχή της Αναπτυξιακής σε τέτοιου είδους δράσεις είναι πολύ σημαντική, ο Κόντος απαντάει θετικά, λέγοντας ότι «και γι’ αυτό το λόγο θα το συνεχίσουμε έτι περισσότερο».