Με επιτυχία το Εκπαιδευτικό Συμπόσιο στη Δράμα
Ένα Συμπόσιο για το μέλλον
της εκπαίδευσης, τις δεξιότητες
και την προσέγγιση των προκλήσεων
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ πραγματοποιήθηκε το Εκπαιδευτικό Συμπόσιο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το τριήμερο 26, 27 και 28 Απριλίου στη Δράμα και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας «Φροντιστήριον Τραπεζούντος».
Το Συμπόσιο, με κεντρικό θέμα «Εκπαίδευση για το μέλλον: ανάπτυξη δεξιοτήτων και στάσεων για την προσέγγιση των προκλήσεων», περιείχε δεκάδες διαλέξεις από καθηγητές Πανεπιστημίων από την Ελλάδα, την Κύπρο και από άλλες χώρες, στρογγυλές τράπεζες, βιωματικά εργαστήρια, δράσεις των σχολείων μας, συζητήσεις, ανταλλαγή εμπειριών σχέδια για το μέλλον.
Στο πλαίσιο του Συμποσίου, το βράδυ της Παρασκευής 26 Απριλίου, την παράσταση «έκλεψαν» οι μαθητές και μαθήτριες που βραβεύτηκαν, από τον 12ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης».
Στην τελετή βράβευσης παραβρέθηκαν 30 μαθητές και μαθήτριες, γονείς και κηδεμόνες από όλη τη χώρα, και μοιράστηκαν χαρά και συγκίνηση.
Όπως σημειώνει με δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Δράμας κ. Κιουλάνης, «υποδεχθήκαμε Πανεπιστημιακούς Καθηγητές από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, από τη μακρινή Σουηδία έως την Κύπρο και μοιραστήκαμε μαζί τους γνώσεις, εμπειρίες, ιδέες και σχέδια για το μέλλον.
Συζητήσαμε με όλους αυτούς για το μέλλον της εκπαίδευσης και πέρα από τα επιστημονικά συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε και τα οποία θα καταγράφουν στα Πρακτικά του Συμποσίου, καταλάβαμε πράγματα και για το παρόν. Για το παρόν που κάνει το ταξίδι της γνώσης συναρπαστικό, όταν πορεύεσαι με ανθρώπους με όραμα, έμπνευση και αληθινά συναισθήματα. Γιατί όταν υπάρχουν αυτά τίποτε δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη πρόοδο και στην ανάπτυξη».
Όπως τόνισε επίσης ο κ. Κιουλάνης, «ξεκινήσαμε με πέντε ομάδες δράσεων των σχολείων, που αφορούσαν την επιχειρηματικότητα, τη μουσειακή εκπαίδευση, τη βιωματική μάθηση, τη θεατρική παιδεία, μέσα από τις οποίες αναπτύσσονται δεξιότητες και στάσεις στα σχολεία.
Το ευχάριστο είναι ότι γίνονται από πολλά σχολεία μας, και δεν ήταν μια απλή προβολή δράσεων, αλλά θεματικές με τις οποίες τα σχολεία ασχολούνται και αναπτύσσουν αυτό το οποίο προσπαθούμε να συζητήσουμε στο Συμπόσιο».
Στο χαιρετισμό του, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος σημείωσε ότι, «είναι σημαντικό για εμάς που ασχολούμαστε με παιδαγωγικά ζητήματα, να έχουμε την αίσθηση της ευθύνης, να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες οι οποίες ενεργοποιούν τις διανοητικές και φυσικές ικανότητες των μαθητών. Καθώς αυτός ο τρόπος και όχι ένας απλός διδακτισμός, μπορεί να συμβάλλει στο να βγάλουμε τους νέους από την αδράνεια και άλλες παθογενείς καταστάσεις, κάποιες από τις οποίες αποτελούν στοιχεία προβληματισμού του Συμποσίου, όπως οι εξαρτήσεις και η νεανική βία».