Το τριήμερο 6, 7 και 8 Ιανουαρίου
Με πλήθος κόσμου τα δρώμενα
των μεταμφιέσεων
στα χωριά της Δράμας
► Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ κόσμου τελέστηκαν για άλλη μια χρονιά τα δρώμενα των μεταμφιέσεων στα χωριά της Δράμας, με τα οποία κλείνει και το εορταστικό Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Όπως είναι ήδη γνωστό και όπως καθημερινά αυτές τις μέρες δημοσιεύσει ο «Π.Τ.», στα ντόπια χωριά της Δράμας, οι κάτοικοι αναβιώνουν τα δρώμενα των μεταμφιέσεων με τραγόμορφες μορφές και χορεύουν και γλεντούν υπό τους ήχους της λύρας και του νταϊρέ.
Οι προετοιμασίες γίνονται ήδη από τις 4 και 5 Ιανουαρίου, ενώ τα δρώμενα διαδραματίζονται στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου.
Στα χωριά της Δράμας, αρχής γενομένης αμέσως μετά τον αγιασμό των υδάτων την ημέρα των Θεοφανείων, ξεκινούν όλες οι εκδηλώσεις. Για άλλη μια χρονιά, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Μοναστηράκι της Δράμας, στον Ξηροπόταμο, στην Πετρούσα και τους Πύργους, στην Καλή Βρύση, στο Βώλακα και στο Παγονέρι.
Αράπηδες, Τσολιάδες, Γκιλίγκες, Παππούδες, Χαράπια, Μπάμπω, Μπάμπιντεν, Μπαμπούγερα, άντρες που ντύνονται νύφες, ο σατιρικός γάμος και βέβαια πάνω απ’ όλα, η διονυσιακή λατρεία, η οποία κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα, όλες τις ημέρες και σε όλες τις εκφάνσεις των δρώμενων.
Άλλοι με βαμμένα πρόσωπα, άλλοι με στολές που θυμίζουν τράγους, άλλοι ντυμένοι τσολιάδες που παραπέμπουν στην ελληνική γενναιότητα, οι ήχοι από τα κουδούνια που σε παρασύρουν στο κάθε βήμα και οι επιβλητικές μορφές που πειράζουν τους πάντες στο δρόμο και οι δεκάδες συμβολισμοί.
Για τρεις μέρες, η Δράμα και τα χωριά της όπου διεξάγονται τα δρώμενα, έζησαν όμορφες και δυνατές στιγμές γεμάτες συγκίνηση. Η μάσκα που γίνεται από δέρματα ζώων έχει τη μορφή τράγου που συμβολίζει το ζώο που έχει δύναμη για ζωή. Επίσης, τα κουδούνια που ζώνονται στη μέση βγάζουν έναν ήχο για να ξυπνήσουν τη φύση. Και όλα αυτά βέβαια για καλή χρονιά – καλοχρονιά και ευετηρία.
Στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
Το 2023, είναι μια σημαντική χρονιά για τα δρώμενα, τα οποία ορισμένα από αυτά έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από τα δρώμενα των μεταμφιέσεων, από το 2022 ακόμα πρώτα είχαν ενταχθεί αυτά των Αράπηδων του Μοναστηρακίου, ενώ το 2023 εντάχθηκαν και τα Μαμπούγερα της Καλής Βρύσης.
Τρίτη και τελευταία μέρα χθες, ολοκληρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις και οι τελεστές πλέον χαρούμενοι και περήφανοι για τον κόπο τους, θα πρέπει να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» χθες το πρωί ο πρόεδρος τους Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Βρύσης κ. Παλλικάρης, σημειώνει ότι «όλα κύλησαν ομαλά και πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την Καλή Βρύση προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τα δρώμενα».
Όπως επισημαίνει μάλιστα «είχαμε πολύ κόσμο όλες αυτές τις μέρες», ενώ αναφερόμενος στο θέμα του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μας λέει: «Έχει ενημερωθεί ο κόσμος και ενημερώνεται καθημερινά για την ένταξη της στο Εθνικό Ευρετήριο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ίδιο το χωριό μας. Αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με το Σύλλογο, ούτε με τίποτα άλλο: μόνο για το χωριό μας. Σημασία έχει ότι έχουμε καταφέρει να ενταχθούμε στο Ευρετήριο και αυτό θα μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο».