Με στόχο να εμφανιστεί το μνημείο – σημείο αναφοράς
Προς αναγκαστική απαλλοτρίωση
των κτιρίων γύρω από το τέμενος
της πλατείας Δικαστηρίων Δράμας
► Εκτός από το γωνιακό κατάστημα που λειτουργεί
► Προς επαναφορά συζήτησης για τη μεταφορά του οθωμανικού σιντριβανιού
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται μια συζήτηση, σχετικά με το ζήτημα της ολοκλήρωσης των εργασιών του τεμένους του Αράπ Τζαμί της πλατείας Δικαστηρίων, σχετικά με την απαλλοτρίωση των παλαιών κτιρίων που βρίσκονται γύρω από αυτό.
Ήδη όπως είναι γνωστό, ο Δραμινός επιχειρηματίας και ιδρυτής της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ έχει αγοράσει και έχει δωρίσει στο Δήμο δύο από τα παλαιά καταστήματα που βρίσκονται μπροστά από το μνημείο προκειμένου να κατεδαφιστούν για να ανοίξει ο χώρος στη συνέχεια.
Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι αυτή την ώρα υπάρχει σε εξέλιξη και μια συζήτηση του Δήμου Δράμας με το Υπ. Πολιτισμού, ώστε να προχωρήσει μια διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των υπόλοιπων κτιρίων που το περιβάλλουν, ώστε να εμφανιστεί το μνημείο.
Το θέμα αυτό ήρθε προς συζήτηση στη διαδικασία λογοδοσίας της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο από το δημοτικό σύμβουλο της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη και Ζωή» κ. Τζιρίτη.
Τόνισε αρχικά ο κ. Τζιρίτης, ότι, «σύμφωνα με τη μελέτη για την ολοκλήρωση του έργου, προβλέπεται η απαλλοτρίωση όλων των καταστημάτων γύρω από το τέμενος», ρωτώντας στη συνέχεια τη δημοτική αρχή, για το «ποιες ενέργειες προβλέπεται να κάνει ο Δήμος για την απαλλοτρίωση των καταστημάτων προκειμένου να είναι το έργο σύμφωνο με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του έργου και αν υπάρχει σκέψη της δημοτικής αρχής για τη διαμόρφωση της πλατείας Δικαστηρίων μετά την ολοκλήρωση του έργου».
Στο 90% οι εργασίες
Απαντήσεις έδωσε αρχικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης, λέγοντας ότι το έργο υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας και ότι «ο Δήμος Δράμας είναι ιδιοκτήτης και λειτουργεί υποστηρικτικά και όταν προκύπτει κάποιο τεχνικό θέμα μας καλεί».
Σημείωσε ότι είναι πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο εκτελείται από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού, ο Δήμος Δράμας θα το παραλάβει ολοκληρωμένο σύμφωνα με τη μελέτη που είχε εκπονήσει η κα. Σαπφώ Αγγελούδη – Ζαρκάδα ύστερα από ανάθεση που είχε γίνει πριν από 15 χρόνια από το Δήμο Δράμας και ότι μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 90% του έργου και έχουν μείνει τα ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία.
Επαναφορά συζήτησης για το σιντριβάνι
Στο ενδιάμεσο της συζήτησης ο επικεφαλής της «Πόλης και Ζωής», έθεσε ζήτημα να συζητηθεί και πάλι το θέμα της μεταφοράς του οθωμανικού σιντριβανιού που ζήτησε η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ να μεταφερθεί στο Μαρμάρινο Σπίτι.
Όπως είπε ο κ. Μλεκάνης, η αφορμή ήρθε από την αναφορά του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων που δημοσιεύθηκε στον «Π.Τ.» το περασμένο Σάββατο, λέγοντας: «Η απόφαση (σ.σ. που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου) για τη μεταφορά του σιντριβανιού, είναι μια απόφαση η οποία κρίνεται πλέον με ιδιαίτερα έντονο τρόπο. Η ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων είναι ενδεικτική του πώς κρίνεται αυτή η απόφαση».
Στη συνέχεια, ο κ. Μλεκάνης, ζήτησε από το σώμα «να ξαναδούμε το θέμα, γιατί όταν πήραμε την απόφαση σταθήκαμε στο ιδιοκτησιακό θέμα, όπως το είχα θέσει. Σε καμιά περίπτωση δεν μας ανήκει ιδιοκτησιακά το σιντριβάνι, νομίζω ούτε και ο χώρος όπου βρίσκεται μας ανήκει καθώς επίσης και η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων δεν βρίσκεται στο ίδιο πνεύμα με το έγγραφο που μας είχε κοινοποιηθεί. Πρέπει να αναζητήσουμε επιπλέον στοιχεία και να ξαναδούμε την υπόθεση».
Δήμαρχος: Προς αναγκαστική απαλλοτρίωση
Δίνοντας απαντήσεις στα παραπάνω ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος και αναφερόμενος στις απαλλοτριώσεις των κτιρίων γύρω από το τέμενος, σημείωσε ότι «είχε αγοραστεί παλαιότερα ένα κατάστημα από το Δήμο, ενώ έχουν αγοραστεί άλλα δύο καταστήματα από το κ. Θεοδωρίδη και έχει γίνει η μεταγραφή τους προς το Δήμο. Μόλις τελειώσει κι αυτή η μεταγραφή και είναι απόλυτα του Δήμου θα ξηλώσουμε και αυτά. Εκκρεμούν άλλα δύο. Στο μεταξύ μιλάμε με το Υπουργείο, μήπως πάμε σε μια αναγκαστική απαλλοτρίωση για να μην παρακαλάμε, γιατί έχουμε φτάσει να γινόμαστε επαίτες για να ανοίξουμε ένα σημείο αναφοράς της Δράμας, όπως είναι το τέμενος. Προσπαθούμε να δούμε και τα υπόλοιπα ακίνητα και σίγουρα θα πάμε σε μια διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για να εμφανιστεί όλο το μνημείο. Πλην από αυτό που βρίσκεται στη γωνία. Όλα τα υπόλοιπα, δεν είναι καν ενοικιασμένα».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαμόρφωσης της πλατείας Δικαστηρίων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο χώρος δεν μας ανήκει. Πλην αυτού όμως, επειδή παρακολουθούμε και το ζήτημα του σιντριβανιού, η εικόνα εκείνης της περιοχής δεν μας τιμά καθόλου, ούτε εμάς, ούτε και τους δικηγόρους εκεί.
Το σίγουρο είναι ότι δεν μας ανήκει εμάς η έκταση. Πήραμε μια απόφαση για να διευκολύνουμε μια κατάσταση (σ.σ. εννοεί τη μεταφορά του σιντριβανιού). Πλην ημών εδώ που ασχοληθήκαμε, από εκεί και πέρα ελάχιστοι Δραμινοί γνωρίζουν το θέμα αυτό. Κάθε άλλη εξέλιξη θα τη δούμε στη συνέχεια».