Home > Νέα > Με θέμα την περιφερειακή διακυβέρνηση και τις Περιφέρειες στη νέα εποχή-Ολοκληρώθηκε το 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ

Με θέμα την περιφερειακή διακυβέρνηση και τις Περιφέρειες στη νέα εποχή-Ολοκληρώθηκε το 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ

Ολοκληρώθηκε το 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ

Με θέμα την περιφερειακή

διακυβέρνηση και

τις Περιφέρειες στη νέα εποχή

Συμμετείχαν ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, καθώς και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου

 

 

ΜΕ ΘΕΜΑ την περιφερειακή διακυβέρνηση και τις Περιφέρειες στη νέα εποχή, ολοκληρώθηκε το 9ο Τακτική Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.

Το Συνέδριο περιελάμβανε δύο θεματικές ενότητες όπως: «Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Περιφερειακή Διακυβέρνηση στην πράξη» και «Νέο ΕΣΠΑ, ΕΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης – Ο ρόλος των Περιφερειών».

Στο Συνέδριο συμμετείχε ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ εκπροσωπώντας την Π.Ε. Δράμας, καθώς και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Παπαεμμανουήλ, είχε τη δυνατότητα να συναντήσει  και να συνομιλήσει με  την Υπουργό Εσωτερικών  Νίκη Κεραμέως  και  τον  Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Επίσης στο Συνέδριο  παρευρέθηκε  και μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών  Νίκος Παπαθανάσης για το ρόλο των  Περιφερειών  στο νέο  ΕΣΠΑ  και  στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στις συζητήσεις του με τους δύο Υπουργούς ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ έθεσε μεταξύ άλλων τα εξής 3 θέματα:

Την επέκταση  του προγράμματος  «55-67,  12+12 μήνες» του   ΟΑΕΔ   που δίνει  μεγάλη  ανάσα  στο  πρόβλημα  της  υποστελέχωσης  των  ΟΤΑ  αλλά και  τη  δυνατότητα  εργασίας  σε  πολλούς  συμπολίτες  μας.

Την  πραγματοποίηση  συνεδριάσεων της  Οικονομικής Επιτροπής μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την αύξηση του προϋπολογισμού των ΤΟΕΒ με στόχο τη μεγαλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών και των καλλιεργειών με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

Σημαντική ήταν επίσης και η συνάντησή του με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και  Οικογένειας, Βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, σε σχέση με τα θέματα των πολυτέκνων και των τριτέκνων.

Οι δύο θεματικές ενότητες

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, ο Συντονιστής της πρώτης θεματικής ενότητας, που ήταν αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης και τον σύγχρονο ρόλο των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρθηκε στην «αποτελεσματικότερη διοίκηση με την εξασφάλιση της λειτουργίας σε περιβάλλον χωρίς το άλλοθι της έλλειψης αποκέντρωσης. Το κεκτημένο εδώ άργησε. Άργησε και στοιχίζει. Η ανάγκη για ενηλικίωση των θεσμών πρέπει να μεταφραστεί σε μια πολύ γενναία μεταρρύθμιση. Δεν την έχει ανάγκη ο θεσμός, γιατί κανένας θεσμός δεν είναι αυτοσκοπός και δεν υπηρετεί τον εαυτό του. Τη μεταρρύθμιση την έχει ανάγκη η χώρα για να καλύψει το κενό μιας ιδιαίτερα ταραχώδους περιόδου και για να συμβαδίσει με τις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της κοινωνίας».

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της δεύτερης θεματικής ενότητας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε: «Το ΕΣΠΑ, το ΕΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα τρία σημαντικότερα χρηματοδοτικά προγράμματα για τη χώρα, κατά συνέπεια και για τις Περιφέρειες της χώρας. Η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους όμως, ειδικά όταν μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη και για bottom up πολιτικές, απαιτεί ταχύτητα και ευελιξία, καθώς κοινός στόχος όλων μας είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως επιταχυντής αυτής της ανάπτυξης, στοχεύοντας στις κατά τόπους αδυναμίες και δυνατότητες, αρκεί να αποκτήσει τον αναγκαίο ‘χώρο’. Η αύξηση του ορίου πληρωμών του ΕΠΑ και η μεγαλύτερη ‘αυτοτέλεια’ των Περιφερειακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ μπορούν να αποτελέσουν κινήσεις μείζονος σημασίας που θα ‘απελευθερώσουν’ τις τοπικές δυνάμεις».