Με τον παραδοσιακό και σατιρικό
γάμο ολοκληρώθηκαν τα δρώμενα
των μεταμφιέσεων στη Δράμα
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΤΙΣ καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου και αμέσως μετά τον αγιασμό των υδάτων τα δρώμενα των μεταμφιέσεων σε επτά χωριά της Δράμας. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου, τα δρώμενα των μεταμφιέσεων έφεραν πλήθος κόσμου στο Μοναστηράκι, στον Ξηροπόταμο, στην Πετρούσα, στους Πύργους, στην Καλή Βρύση, στο Βώλακα και στο Παγονέρι.
Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για τα σημαντικότερα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα με το τέλος του Δωδεκαημέρου και τελούνται για τρεις συνεχόμενες ημέρες, με γλέντι, χορό, παραδοσιακά έθιμα, κρασί, γίδα βραστή, ενώ οι ρίζες τους χάνονται στο βάθος του χρόνου, μέχρι και τη διονυσιακή λατρεία.
Για άλλη μια χρονιά, οι μεταμφιεσμένοι με διάφορα ονόματα, όπως Αράπηδες, Τσολιάδες, Γκιλίνγκες, Μάνγκουδες, Μπαμπούγεροι, Τσέτες, Μπάμπιντεν και άλλα πολλά, ξεφαντώνουν αμέσως μετά τον αγιασμό των υδάτων, και με τις τεράστιες κουδούνες τους, προκαλούν θόρυβο μεγάλο ώστε να διώξουν τα δαιμόνια και το κακό, με στόχο την ευετηρία, την καλοχρονιά, την καλή σοδειά, την γονιμότητα και την ευγονία.
Όλα αυτά τα δρώμενα που έχουν τις ρίζες τους στη διονυσιακή λατρεία, κορυφώθηκαν σήμερα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις για να θαυμάσει από κοντά όλη αυτή τη ζωντάνια, ακόμα και να μυηθεί στα δρώμενα.
Οι μεταμφιέσεις των ανθρώπων με τραγόμορφες μορφές, ο χορός και το γλέντι, οι ήχοι της λύρας και του νταϊρέ, σκοπό έχουν να διώξουν το κακό και να καλέσουν την άνοιξη, την ευετηρία για καλή χρονιά και καλή σοδιά τον υπόλοιπο χρόνο.
Ήδη, στο Μοναστηράκι, στον Ξηροπόταμο, στην Πετρούσα και τους Πύργους, στην Καλή Βρύση, στο Βώλακα και στο Παγονέρι, από τον πυρετό της προετοιμασίας, πέρασαν στη δράση και στην ολοκλήρωση
Αράπηδες, Τσολιάδες, Γκιλίγκες, Παππούδες, Χαράπια, Μπάμπω, Μπάμπιντεν, Μπαμπούγερα, άντρες που ντύνονται νύφες, ο σατιρικός γάμος και βέβαια πάνω απ’ όλα, η διονυσιακή λατρεία, η οποία κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα, όλες τις ημέρες και σε όλες τις εκφάνσεις των δρώμενων.
Άλλοι με βαμμένα πρόσωπα, άλλοι με στολές που θυμίζουν τράγους, άλλοι ντυμένοι τσολιάδες που παραπέμπουν στην ελληνική γενναιότητα, οι ήχοι από τα κουδούνια που σε παρασύρουν στο κάθε βήμα και οι επιβλητικές μορφές που πειράζουν τους πάντες στο δρόμο και οι δεκάδες συμβολισμοί.
Για τρεις μέρες, η Δράμα και τα χωριά της όπου διεξάγονται τα δρώμενα, ζουν όμορφες και δυνατές στιγμές γεμάτες συγκίνηση. Η μάσκα που γίνεται από δέρματα ζώων έχει τη μορφή τράγου που συμβολίζει το ζώο που έχει δύναμη για ζωή. Επίσης, τα κουδούνια που ζώνονται στη μέση βγάζουν έναν ήχο για να ξυπνήσουν τη φύση. Και όλα αυτά βέβαια για καλή χρονιά – καλοχρονιά και ευετηρία.