Μέχρι και 26 Ιανουαρίου 2020 και στη Δράμα
Αποχή συμβολαιογράφων από την υπογραφή
πράξεων για προσάρτηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ
και από οποιαδήποτε συναλλαγή με τις Δ.Ο.Υ.
ΑΠΟΦΑΣΗ για αποχή από την υπογραφή πράξεων που απαιτούν προσάρτηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και από οποιαδήποτε συναλλαγή με τις Δ.Ο.Υ., πήρε ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θράκης. Στην αποχή αυτή συμμετέχουν βέβαια οι συμβολαιογράφοι όλης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και φυσικά και της Δράμας.
Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θράκης, στον οποία μετέχουν και οι συμβολαιογράφοι της Δράμας, αποφάσισε στις 12 Ιανουαρίου την αποχή από την υπογραφή πράξεων που απαιτούν προσάρτηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και από οποιαδήποτε συναλλαγή με τις Δ.Ο.Υ., όπως υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών και χειρογράφων πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 26/1/2020, οπότε θα συγκληθεί εκ νέου η γενική συνέλευση για να αποφασίσει σχετικά.
Οι συμβολαιογράφοι, διαμαρτύρονται για τις φορολογικές διατάξεις αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και τις δηλώσεις φόρου κεφαλαίου, όπως ίσχυαν και διαμορφώθηκαν περαιτέρω με τον πρόσφατο νόμο 4646/2019, οι οποίες κρίνονται εξαιρετικά επαχθείς τόσο για τους συμβολαιογράφους, όσο και για τους συναλλασσόμενους πολίτες και διεκδικούν ένα ασφαλές και λειτουργικό νομικό πλαίσιο αναφορικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, σύμφωνα με το οποίο θα υπολογίζονται και θα επιβάλλονται ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. και οι φόροι των με οποιαδήποτε αιτία συναλλαγών των ακινήτων κατά τρόπο σαφή και δίκαιο για τους πολίτες με τα κατωτέρω ειδικότερα αιτήματα:
1) Την διαγραφή του όρου της φορολογικής ταυτότητας του ακινήτου από την διάταξη του άρθρου 54Α του Ν. 4174/2013, ο οποίος οδηγεί στην επιβολή προστίμων στον συμβολαιογράφο ακόμη και στην περίπτωση, που το Δημόσιο δεν έχει απολέσει φόρο ή ακόμη και στην περίπτωση, που έχει εισπράξει περισσότερο φόρο.
2) Την τροποποίηση του άρθρου 36 παρ. 2 Ν. 4646/19 ώστε το επιβαλλόμενο στους συμβολαιογράφους πρόστιμο να οριστεί σε 2%0, αντί του καθ’ υπερβολή ορισθέντος ποσοστού 2% επί της διαφοράς της αξίας των ακινήτων σε περίπτωση τυχόν χρήσης και προσάρτησης στο συμβόλαιο εσφαλμένου κατά την κρίση του ελεγκτή της Α.Α.Δ.Ε. πιστοποιητικού.
3) Κατά την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου κεφαλαίου να γίνεται από τους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε./Δ.Ο.Υ. (μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής): α) ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας και β) η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και να χορηγούνται οι οποιουδήποτε είδους απαλλαγές από τον σχετικό φόρο και για οποιαδήποτε αιτία.
4) Την άμεση εκκίνηση του εξορθολογισμού των διατάξεων του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης και για την επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α., με σκοπό την απλοποίησή τους, τη βελτίωσή τους και την κωδικοποίηση τους ώστε η εφαρμογή τους από το Συμβολαιογράφο να είναι ασφαλής και μη επιδεχόμενη διαφορετικών ερμηνειών ή υποκειμενικών κρίσεων και κυρίως ΔΙΚΑΙΗ για τον Πολίτη.
5) Την κατάργηση των από το Ν. 4646/2019 προβλεπόμενων κυρώσεων σε βάρος των συμβολαιογράφων σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για τη σύνταξη οποιουδήποτε είδους συμβολαίων.
Οι αιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις θα οδηγήσουν στην δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου αναφορικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη των συναλλαγών των ακινήτων, την προσέλκυση επενδύσεων και την γενικότερη οικονομική ανάπτυξη.