Home > Πρώτο Θέμα > Μέχρι τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνονται οι εργασίες στους αναβατήρες του Χιονοδρομικού Φαλακρού Απόφαση ανοίγματος για τρίτη και τέταρτη μέρα λειτουργίας

Μέχρι τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνονται οι εργασίες στους αναβατήρες του Χιονοδρομικού Φαλακρού Απόφαση ανοίγματος για τρίτη και τέταρτη μέρα λειτουργίας

Δήλωση του κ. Πατακάκη στον «Π.Τ.»

Μέχρι τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνονται

οι εργασίες στους αναβατήρες

του Χιονοδρομικού Φαλακρού

Απόφαση ανοίγματος για τρίτη και τέταρτη μέρα λειτουργίας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΗΝ πρώτη μέρα της λειτουργίας του για τη χιονοδρομική περίοδο 2024 – 2025, το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού έδειξε ότι θα έχει αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα. Ήδη όπως είναι γνωστό, το τριήμερο των Θεοφανείων είχαμε πρωτοφανή επισκεψιμότητα, σε σημείο που πολλά αυτοκίνητα δεν κατάφεραν να ανέβουν στο βουνό, καθώς το Χ.Κ. είχε κυριολεκτικά βουλιάξει από κόσμο.

Η συνέχεια ήταν πολύ καλή και για το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ενώ μεγάλη επισκεψιμότητα αναμένεται και για τις 18 και 19 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στον «Π.Τ.» ο αρμόδιος για το Χιονοδρομικό θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης, «ήδη από τη Δευτέρα 13 τρέχοντος, βρίσκεται στο Φαλακρό το αρμόδιο συνεργείο και εργάζεται καθημερινά στις διορθώσεις και συντηρήσεις των δύο αναβατήρων που δεν λειτουργούν».

Σύμφωνα με όσα είπε, το αργότερο μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες ηλεκτρολογικού χαρακτήρα και θα είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν.

Ερωτώμενος για το αν θα προστεθεί τρίτη μέρα λειτουργίας, σημείωσε ότι έχει ήδη αποφασιστεί να λειτουργεί και την Παρασκευή, χωρίς να διευκρινίσει όμως αν ανοίξει αυτή την Παρασκευή καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών.

Στη συνέχεια και ανάλογα με τη ζήτηση και την επισκεψιμότητα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, αναμένεται να ανοίξει και τέταρτη μέρα μέσα στην εβδομάδα ώστε να διευκολυνθούν τόσο οι επισκέπτες, αλλά και όσοι αγαπούν ιδιαίτερα το σκι και προπονούνται σ’ αυτό.

Το πόρισμα της Πυροσβεστικής

Αναφορικά με το ζήτημα της πυρκαγιάς στο σαλέ στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου και αν έχει εκδοθεί το σχετικό πόρισμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο κ. Πατακάκης απάντησε αρνητικά. «Είμαστε σε αναμονή» όπως είπε, «περιμένουμε να δούμε».

Όπως πάντως είχε απαντήσει σε ερώτηση του «Π.Τ.» για το τι θα γίνει με το καμένο κτίριο του σαλέ, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδης, είχε πει ότι «το κτίριο αποτελεί τη δεύτερη παραχώρηση που έγινε από τη Γενική Γραμματεία και από εκεί και πέρα θα κοιτάξουμε να το επισκευάσουμε. Δεν θα το αφήσουμε να καταστραφεί. Πρόθεσή μας είναι μέσα στο 2025 να το επαναφέρουμε όπως ήταν και πριν».

Αξίζει να τονιστεί τέλος, ότι, ήδη προχωράει και η μελέτη για τη δημιουργία ενός βιολογικού καθαρισμού στον χώρο του Χιονοδρομικού Κέντρου, που θα λύσει σημαντικά προβλήματα.

Η συμβολή του Φαλακρού στον τουρισμό

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, είναι ένα από τα σπουδαιότερα τουριστικά σημεία, που μπορεί να αναπτύξει η Δράμα. Στην πορεία της ιστορίας του, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, τα οποία δυστυχώς κυρίως το υποβάθμιζαν και δεν υπήρχε η ανάλογη περίοδος και δυνατότητα να αναπτυχθεί.

Το Φαλακρό για τη Δράμα, αποτελεί σπουδαίο σταθμό στη χιονοδρομία, καθώς σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα και το γεγονός, ότι, πρόκειται για ένα βουνό το οποίο μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες εναλλακτικού τουρισμού και τις υπόλοιπες τρεις εποχές του έτους. Και δεν είναι τυχαίο ότι από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως ένα βουνό τεσσάρων εποχών.

Φυσικά, για να γίνει το Φαλακρό βουνό τεσσάρων εποχών, θα πρέπει να υπάρξει ένας πολύ συγκεκριμένος και ιδιαίτερα προσεκτικός προγραμματισμός γύρω απ’ αυτό. Θα πρέπει να υπάρξει κατ’ αρχάς ένας σχεδιασμός για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και φυσικά τι μπορεί να προσφερθεί στους επισκέπτες ανάλογα με την εποχή. Και από εκεί και πέρα, να δοθεί έμφαση σε όλα αυτά, μέσα από προγράμματα και δράσεις, σε μια συνεργασία της Περιφέρειας, του Δήμου Κ. Νευροκοπίου αλλά και ιδιωτικών φορέων που μπορούν να προωθήσουν όλα αυτά.

Το Φαλακρό, πέρα από διάφορα άλλα θέματα της περιοχής – όπως η Ονειρούπολη ή τα μονοπάτια και τα δάση της περιοχής μας – από μόνο του αποτελεί μια ολοκληρωμένη τουριστική ενότητα, ένα σήμα κατατεθέν της Δράμας από μόνο του. Μπορεί η Δράμα και οι Δραμινοί φορείς να το αναδείξουν;