Home > Πρώτο Θέμα > Μέχρι τέλος του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες στο Αράπ Τζαμί στην πλατεία Δικαστηρίων-Στη Δράμα χθες η προϊστ. Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ

Μέχρι τέλος του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες στο Αράπ Τζαμί στην πλατεία Δικαστηρίων-Στη Δράμα χθες η προϊστ. Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ

Στη Δράμα χθες η προϊστ. Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ

Μέχρι τέλος του 2023 θα έχουν

ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες

στο Αράπ Τζαμί στην πλατεία Δικαστηρίων

Μερτζάνη: «Είμαστε στη φάση όπου το μνημείο αλλάζει πάρα πολύ»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε χθες Τετάρτη 26 Απριλίου, η προϊσταμένη Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Μερτζάνη, στο πλαίσιο της εποπτείας που έχει για το έργο της αναστήλωσης και συντήρησης του πρώην Αράπ Τζαμί, επί της πλατείας Δικαστηρίων στην πόλη της Δράμας.

Οι εργασίες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και η ίδια μιλώντας στον «Π.Τ.», είναι αισιόδοξη ότι μέχρι τέλος του 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

Όπως σημειώνει «βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση και ολοκληρώνονται οι αναστηλωτικές εργασίες».

Αυτό που λέει επίσης, είναι ότι «ολοκληρώνονται οι αποκαταστάσεις στα λίθινα μέρη του μνημείου, όπως και οι αναστηλωτικές εργασίες και συντηρήσεις. Αυτή την ώρα είμαστε στο πιο δύσκολο κομμάτι, γιατί έχουμε δάπεδα και ολοκλήρωση διάκοσμου. Οπότε θα πρέπει να τελειώσει η στέγη, να αφαιρεθούν οι σκαλωσιές και να προχωρήσουμε. Είμαστε στην φάση κατά την οποία μόλις βγουν οι σκαλωσιές, θα φανεί η μεγάλη αλλαγή που έχει γίνει στο μνημείο».

Η κα. Μερτζάνη αναφέρει επίσης την πολύ καλή συνεργασία με τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξη λέγοντας ότι «είμαστε στη φάση εκείνη του έργου, που πρέπει να έχουμε τον καλύτερο συντονισμό. Για να κλείσουν όλα με τη σειρά τους, θα πρέπει να κουμπώνουν οι εργασίες μεταξύ τους. Να γίνει η ανακεράμωση για να τελειώσουμε κι εμείς από μέσα, να βγουν οι σκαλωσιές. Και είναι η φάση κατά την οποία θα αλλάξει πάρα πολύ το μνημείο».

Από παλαιότερη επίσκεψή της στη Δράμα πάντως η κα. Μερτζάνη, είχε δηλώσει ενθουσιασμένη με την πόλη της Δράμας. «Είμαι ενθουσιασμένη με τη Δράμα, δεν είχα επισκεφθεί παλαιότερα την πόλη και για πρώτη φορά βρέθηκα εκεί για το έργο. Είναι ένας εξαιρετικός τόπος, οι άνθρωποι είναι φανταστικοί, ένιωσα ως κομμάτι της κοινωνίας. Έχω σχηματίσει πολύ καλή εικόνα για την πόλη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη έχει ανοίξει μια κεντρική είσοδος από την πλευρά της οδού Μ. Αλεξάνδρου, με την κατεδάφιση ενός παλαιού καταστήματος που είχε αγοραστεί από την εταιρεία Raycap και δωρήθηκε στο Δήμο Δράμας.

Να σημειωθεί ότι το τέμενος ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου Δράμας, και οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσής του, γίνονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Αράπ Τζαμί χτίστηκε την περίοδο1850-1875 στην παλιά μουσουλμανική συνοικία της Δράμας, είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο από το 2001 και ανήκει στο Δήμο Δράμας. Παλαιότερα πέρασε από διάφορους ιδιοκτήτες και είχε χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως ωδείο.

Ζωγραφικός διάκοσμος

Στο εσωτερικό, την πρόσοψη και το προστώο διατηρείται ζωγραφικός διάκοσμος, ο οποίος εκτελέστηκε σε δυο χρονικές περιόδους, η πρώτη με την κατασκευή του και η δεύτερη πιθανόν με την αλλαγή χρήσεων του κτιρίου μετά το 1913.

Ο ζωγραφικός διάκοσμος της πρώτης φάσης (τέμενος) έχει νεοκλασικές επιρροές, εντάσσεται σε μεγάλα ορθογώνια πλαίσια στους κάθετους τοίχους και συνίσταται από γεωμετρικά και φυτικά κοσμήματα. Ο κεντρικός τρούλος φέρει κεντρικά, σε μια σειρά αποσπάσματα στην αραβική και σε επόμενη επαναλαμβανόμενα άνθη. Με κεντρική ροζέτα και φυτική διακόσμηση αποδίδεται η διακόσμηση στους θολίσκους.

Ο ζωγραφικός διάκοσμος της δεύτερης φάσης (χοροδιδασκαλείο) απαντάται στις επιφάνειες των τοίχων και στους θολίσκους του υπερώου. Αποτελείται από επαναλαμβανόμενα κοσμήματα σε σειρές, πύργους με πολεμίστρες που περιβάλλονται από αχνά λουλούδια.

Η ζωγραφική φάση που κυριαρχεί σήμερα στο τέμενος είναι η αρχική, αφού λόγω φθοράς ο νεότερος διάκοσμος εντοπίζεται σε περιορισμένη έκταση.

 Μαρμάρινα στοιχεία

Τα μαρμάρινα στοιχεία του τεμένους ομαδοποιούνται ως εξής: α) εσωτερική διώροφη πεσσοστοιχία, β) πεσσοί και κίονες του προστώου, γ) δάπεδα των σοφάδων του προστώου και οι κλίμακες πρόσβασης τους, δ) περιθύρωμα και κατώφλι της εισόδου, ε) δάπεδα των εσωτερικών σοφάδων, στ) υφαψίδια, ζ) θυρώματα των παραθύρων και η) γωνιόλιθοι της εξωτερικής τοιχοποιίας.

Μεταλλικά στοιχεία

Τα μεταλλικά στοιχεία είναι: α) σιδεριές των παραθύρων, β) χάλκινοι δακτύλιοι και ταινίες στους κίονες, τους πεσσούς του προστώου και τους άνω πεσσούς της εσωτερικής πεσσοστοιχίας, γ) αντισεισμικές ράβδοι και σιδερένια ράβδος στην άνω επιφάνεια της δοκού της εσωτερικής πεσσοστοιχίας και δ) εμφανή εξωτερικά ελάσματα αγκύρωσης.