Μιλάει στον «Π.Τ.» ο υφ. Σύγχρονου Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης
Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να
έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο των μελετών
του Οπτικοακουστικού Κόμβου Δράμας
Έγινε η πρώτη σύσκεψη με τους μελετητές για τον οπτικοακουστικό κόμβο στο πρ. στρατόπεδο «Ανδρικάκη»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΑ ΤΕΛΗ της περασμένης εβδομάδας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εναρκτήρια σύσκεψη συντονισμού, των μελετητών για το έργο ανάπτυξης του οπτικοακουστικού κέντρου, στο πρώην στρατόπεδο «Ανδρικάκη» στη Δράμα.
Η σύσκεψη αυτή έγινε διαδικτυακά και συμμετείχαν σ’ αυτήν ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η ομάδα των μελετητών που θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό.
Όπως μάλιστα σημειώνει και ο ίδιος ο υφυπουργός με ανάρτησή του στο διαδικτυακό του προφίλ, «είναι ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο σε συνδυασμό και με το πολιτιστικό-αναπτυξιακό masterplan που εκπονείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για την πόλη της Δράμας θα μετασχηματίσει την οικονομία και το αναπτυξιακό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής».
Όπως είναι γνωστό και έχει πολλάκις δημοσιεύσει ο «Π.Τ.», το έργο είναι ήδη ενταγμένο στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενώ τις αρχικές μελέτες ωρίμανσης έχει χρηματοδοτήσει ευγενώς η εταιρεία Raycap του κ. Κώστα Αποστολίδη.
Στη σύσκεψη αυτή δεν συμμετείχε κανένας παράγοντας από την πλευρά του Δήμου Δράμας.
Ο «Π.Τ.», επικοινώνησε με τον κ. Γιατρομανωλάκη ο οποίος δέχθηκε ευγενώς να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις μας. Αυτό που διαφαίνεται από τις απαντήσεις του κ. υφυπουργού, είναι ότι η ομάδα των μελετητών θα βρεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στη Δράμα και μέσα από κάποιες συναντήσεις θα μελετήσει πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η μελέτη αυτή, ενώ ζήτησε να υπάρξουν ακόμα και εναλλακτικά σενάρια.
Γιατρομανωλάκης: Εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης της έκτασης του στρατοπέδου
Ο «Π.Τ.», επικοινώνησε με τον υφυπουργό κ. Γιατρομανωλάκη, ο οποίος αρχικά στην ερώτηση, σε ποια φάση βρίσκεται αυτή την ώρα το ζήτημα της δημιουργίας του οπτικοακουστικού κέντρου, σημείωσε: «Το Οπτικοακουστικό Κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη αποτελεί ένα μακρόπνοο έργο το οποίο θα λειτουργήσει σε συνδυασμό και με το πολιτιστικό-αναπτυξιακό masterplan για την πόλη της Δράμας, το οποίο εκπονείται και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ευρύτερου σχεδιασμού ανάπλασης της πόλης με στόχο να μετασχηματίσει το αναπτυξιακό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής. Το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ενώ τις αρχικές μελέτες ωρίμανσης χρηματοδότησε η Raycap».
Ερωτώμενος για το τι συζητήθηκε στη σύσκεψη αυτή, για το πώς θα κινηθούν οι μελετητές, αλλά και αν χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα κτίρια ή γίνει εκ βάθρων ανέγερση νέων κτιρίων, ο κ. Γιατρομανωλάκης εξηγεί σχετικά: «Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συντονισμού των μελετητών για το έργο ανάπτυξης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν εργαστήρια με στόχο την εκπόνηση και εξέταση εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης της έκτασης του πρώην στρατοπέδου. Ορισμένα από αυτά θα πραγματοποιηθούν στη Δράμα ώστε να υπάρχει αμεσότερη εμπλοκή και ενημέρωση του Δήμου και καλύτερος συντονισμός σε σχέση με ζητήματα που ενδεχομένως απαιτήσουν τη συνδρομή του Δήμου.
Με το πέρας των εργαστηρίων μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης του πρώην στρατοπέδου και των ακινήτων του και τα προκαταρκτικά σενάρια ανάπτυξης, με στόχο να προκριθούν τα δύο επικρατέστερα εναλλακτικά σενάρια του masterplan και των άλλων μελετών. Ευελπιστούμε ότι η πρώτη αυτή φάση θα έχει ολοκληρωθεί το τέλος του 2023».
Η βούληση της τοπικής κοινωνίας
Ρωτήθηκε τέλος ο κ. Γιατρομανωλάκης, για το κατά πόσο η πορεία και η ολοκλήρωση του έργου είναι εξασφαλισμένη, ακόμα και σε περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης.
Απαντώντας σ’ αυτό, επισημαίνει ότι, «το πρώτο, σημαντικότερο και δυσκολότερο σκέλος, η παραχώρηση του στρατοπέδου ολοκληρώθηκε. Η πεποίθηση τόσο του Υπ. Πολιτισμού όσο και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Δράμας για τη σημασία του έργου, η στήριξη από πλευράς τοπικών ευεργετών όπως η Raycap, η παράλληλη ενδυνάμωση τόσο της ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας όσο και του ίδιου του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και η βούληση της τοπικής κοινωνίας για την υλοποίησή του αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα».
Τι είναι ο οπτικοακουστικός κόμβος
Τι είναι όμως τελικά αυτός ο οπτικοακουστικός κόμβος που πρόκειται να δημιουργηθεί στη Δράμα; Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει, με κεντρικό άξονα το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, θα γίνει ένα σημείο συνάντησης και ανάδειξης των οπτικοακουστικών τεχνών, με στόχο να συσπειρώσει γύρω του νέους δημιουργούς στο χώρο του κινηματογράφου.
Επίσης θα φιλοξενήσει και ένα παράρτημα της νέας Σχολής Κινηματογράφου που ίδρυσε το Υπουργείο Πολιτισμού, με γραφεία, αίθουσες, χώροι μοντάζ και γενικά εργαστήρια και άλλα απαραίτητα. Θα περιλαμβάνει ακόμα εστιατόρια, καφέ, ώστε να σχηματιστεί ένας προορισμός προσέλκυσης νέων κινηματογραφικών παραγωγών κτλ.
Ο κεντρικός σκοπός του δημιουργικού κόμβου είναι η δημιουργία των συνθηκών για την προσέλκυση του οπτικοακουστικού τομέα και την διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία και οικονομία καθώς και την τόνωση των αναδυόμενων δημιουργικών πρωτοβουλιών, που συνδυάζουν την καινοτομία, την καλλιτεχνική αξία και την τεχνική αρτιότητα με την παραγωγή προστιθέμενης αξίας.
Η Δράμα αποτελεί έναν καλλιτεχνικό προορισμό στρατηγικής σημασίας για τη Β. Ελλάδα και το παρόν έργο θα συνδράμει στην κατεύθυνση της αξιοποίησής του, μέσω των συσπειρώσεων ευρύτερων δημιουργικών αλυσίδων αξίας, που θα μπορούσαν να τον καταστήσουν αναπτυξιακό εργαλείο για την τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία.